Markus Andersson

Löpning - 2016-07-17 (söndag) 31 min

DM 5000m inlagt i Ölandsspelen. Siktade på sub 17min 3:24/km och trodde de flesta här i A-heatet skulle dra iväg fortare så man fick välja mellan att starta för snabbt eller släppa tidigt, men så blev det inte alls utan en hyfsat stor klunga där jag ingick höll ganska långsamma 3:25/km de första 2km. Jag hade inlett långt bak men tyckte t.o.m. det kändes lite för lätt och kunde inte låta bli att avancera framåt i klungan, och när Apladalens Johan Bolmstam fick en lucka längst fram i klungan sprang jag om och ifatt honom. Även om tempot kändes lätt känns löpsteget lite klumpigt, kanske pga de senaste två månadernas styrketräning, eller bara dagsformen.

Vi låg själva en bit men efter 2km sjönk tempot lite, luckan täpptes till och såå bråttom att jag gick fram och drog hade jag inte, lite blåste det så fördel att ligga bakom om tempot är hyfsat. Min ork började också avta lite trots lite sänkt tempo. 3e på 3:29 var dock lite väl söligt om man ska ha fortsatt chans på sub 17 så lite tankar på att gå upp och dra hade jag ändå, men just då varvades vi av Anton Rehn och då valde Tobias Ingvarsson i vår klunga att haka på honom - nästan ett helt varv - vilket alltså blev en tydlig fartökning. Först var det lätt för mig att haka på, men när hans fartökning blev längre än jag tänkt mig och även när han släppte Anton fortsatte han i klart högre fart än vi haft tidigare, då valde jag att släppa.

Lite senare passerades jag av några fler som tydligen också haft lätt för fartökningen och nu ville fortsätta i lite högre tempo än mig, själv verkar jag ha lite för dålig löpspecifik kondition / uthållighet för att orka 5km i hög fart så även om det kändes lätt inledningsvis har jag sen tröttnat. Därmed ger jag upp sub 17 och när motivationen att jaga det var borta blev det att jag sprang mot lagom ansträngning snarare än max.

När Hässelbys Madelene Larsson går om mig vid klockringen och ökar lite hakar jag dock på, och med drygt 200m kvar går jag om henne igen och skruvar upp tempot ytterligare mer och mer genom sista kurvan, får ändå lägga i maxväxeln på upploppet då hon fortfarande utmanar, väldigt ovanligt faktiskt att jag är inblandad i spurtfajter så på slutet av upploppet, jag brukar avgöra eller ge upp placeringar lite tidigare än så.

Sluttiden blev 17:16,69 3:27/km placering 10a med km-tiderna 3:25 - 3:25 - 3:29 - 3:26 - 3:33 - 3:28. Lite sämre än jag hade tänkt mig.

Sträcka:
8 km
Hastighet:
15,48 km/h
Tempo:
03:52 min/km
Intensitet:
17

Kommentarer på det här träningspasset:


Hoppas du är nöjd även om det inte blev sub 17... Din uppladdning på dagen kan väl knappast anses som optimal heller. Jobbat hela dagen, fullt med folk, kanske inte bästa kostintaget (vet inte om du hann äta och dricka, vet bara att jag själv missade den detaljen under dagen...) Jag hade såklart velat se loppet men vi behövde verkligen hem med våra gossar. De var helt slut och behövde sova. Blev en lång dag ändå. Tyckte vi hade bra samarbete igår även om jag inte hade så mkt direkt med dig. Ha det gott!
2016-07-18


Jag är nöjd med att ha deltagit, och noterat en "någorlunda" tid i en DM-tävling på långdistans samt till årsbästa-statistiken (dock inte säkert den platsar på topp-20 när året är slut). Om jag däremot fokuserar lite mer exakt på vilken tid det blev igår kan jag inte vara helt nöjd då jag bör ha kapacitet att ta mig under 17min och det blev det ju inte. Visst, uppladdningen var inte optimal med funktionär hela dagen men även fredagens styrketräning och löpbandspass kunde varit lättare. Kan påpekas att det inte är så värst stor skillnad för mig känslomässigt mellan nöjd och inte nöjd, jämfört med många andra. Jag är bara motionär och tar inte så allvarligt på resultaten... :-)
2016-07-18


Har hört att de finns de som har en tendens att alltid hitta något som kan bli bättre och sällan blir nöjda...😉
2016-07-18


Hade jag sprungit under 17min hade jag varit nöjd, även om jag känt att jag kanske kunnat springa ytterligare lite fortare eller tjänat någon placering om jag gjort något annorlunda. Så allt måste inte ha gått perfekt för att jag ska vara nöjd. 17:16 tycker jag dock är lite medelmåttigt i förhållande till den kapacitet jag inbillar mig ha så då känns det inte läge att "vara nöjd" ändå. Mer än med själva deltagandet, strax efter lunchtid när det var hektiskt och en del strul på sekretariatet lutade det faktiskt åt att jag skulle skita i att springa och fokusera på att jobba med resultaten under hela kvällen istället. Sen lugnade det dock ner sig senare på eftermiddagen, och jag valde då att "ta ledigt" och ställa upp ändå, även om jag inte hunnit skriva in så mycket som jag tänkt mig. Efteråt hjälpte jag till någon timma till men åkte sen hem och fick nästan full sömn, medan Christer Möller satt uppe nästan hela natten och skrev in färdigt...
2016-07-18


Kan inte fler lära sig så vi kan hjälpas åt? Det var lite svettigt där ett tag... Jag fick mitt träningspass när jag sprang mellan huset och starterna... Det var inte en som missat att pricka av sig😉 Vet inte hur många som frågade om det var något nytt...
2016-07-18


Problemen handlade egentligen inte som brist på hjälp/funktionärer, ifjol var vi nog samma antal som jobbade lika bra och då flöt det på mycket bättre. Tyvärr innebar nya huset en försämring på flera punkter, några dock åtgärdbara till kommande arrangemang. Nätverket fungerade inte så jag kunde inte hämta löpresultat som ifjol, mer eller mindre färdiga filer att kopiera & klistra in, utan det blev massa manuellt pappersarbete & inskrivande. De filer vi var tvungna att skicka varandra fick föras över med USB-minne. Sen hade Christer något krångel med datorn så det blev stopp i hanteringen av löpresultat någon timma kring lunch och därmed inga uppsatta försöksresultat på tavlorna, eller heatindelning till finalerna. Folk störde/frågade förstås hela tiden efter sina försöksresultat och om de hade gått till final, jag fick även lägga tid på manuell heatindelning för flera lopp istället för resultatinskrivning och Ö-spels-rekord-kollande. När jag väl satt och skrev in resultat var arbetsmiljön sämre med sol som lös in rakt på datorn och högre ljudmiljö. Att ha nummerlappsutdelningen och efteranmälning, dvs kontakt med folk utåt, i samma lokal som övriga sekretariatet (som jobbar effektivast i lugn och ro) känns inte genomtänkt.

Ifjol vill jag minnas att jag och Leif skrev in alla resultat under dagen och att resultatlistan var klar strax efter 5000m-loppen på kvällen och lades upp på hemsidan innan jag åkte därifrån vid 21-tiden. Nu var det ganska mycket som återstod på kvällen och Christer verkar ha jobbat större delen av natten, han mailade en lista först 04:50...

Jag missade inte att pricka av mig utan lät bli då det ändå var jag som skulle göra heatindelningen och jag visste ju om jag skulle springa eller ej.
2016-07-18


Jag syftade inte på att du inte prickat av. Visste jag inte ens. Däremot var det enormt många barn som vi fick komplettera med. Barn kan inte ha koll på sånt. Det måste föräldrar göra. Håller med om att det inte var alls genomtänkt med blandning av alla funktioner. Måste varit fruktansvärt att försöka fokusera och skriva. Det gäller ju att allt blir rätt. För Christer måste det varit värst då alla var på och frågade efter sitt och dessutom datorstrul på det. Efteranmälningarna var också ett stort problem. Att de föll bort. Tror också det hade varit bra att ha alla avprickningslistor uppe direkt på morgonen. Hade sparat tid och förvirring.
2016-07-18


I flera fall berodde de "bortfallna" efteranmälningarna på att Christer helt enkelt inte hunnit skriva in dem när heat och banfördelning till kommande lopp gjordes, utan de låg fortfarande i en hög vid hans dator "för inskrivning". När strul väl uppstått och man blivit försenad uppstår lätt dominoeffekter och ännu mer strul som man sluppit om man varit i fas från början... :-/

Jag funderar på om man inte kan skippa upplägget att alla funktionärer, inkl. jag själv, bara "dyker upp" på tävlingsdagens morgon någon timma innan första start utan att ens veta vad de ska jobba med under dagen, och kort innan allt drar igång "komma på" hur man ska lägga upp arbetet och därefter bara improvisera och problemlösa live under dagen. Bra hade varit om någon INNAN tävlingen hade varit huvudansvarig för sekretariatet, vetat vad som behöver göras och vilka personer som finns till hands, planera vem som gör vad och tänka igenom vilka informations- och pappersflöden som är lämpliga för bäst möjliga flyt. Osv. Ha koll på att nätverk och datorer finns, etc.

Men då gäller det ju att det finns personer som vill ta på sig ansvar i förhand, göra extra planeringsarbete, kanske möten, osv. Fast jag tycker det borde vara ett krav om man nu har ambition att arrangera så mycket som HIF gör, och nu har intresse av att göra det med någon form av kvalité och utan att HIFs stackars funktionärer ska hamna i onödigt pressade och struliga situationer. Mer planeringsarbete och tydlighet tycker jag behövs, det borde prioriteras före att starta upp ett 23e lopp, och nästa år ett 24e, osv.

Alla avprickningslistor brukar vara uppsatta på morgonen, jag vet inte varför så ej var fallet i år. Att Christer även ska hinna göra dessa och skriva ut under dagen är onödigt, han har ju svårt att hinna sina andra uppgifter ändå.
2016-07-18


Detta är ju något att diskutera med Calle snarare än här på Funbeat, har redan uttryckt en del då och då, men tycker det är lite svårt att nå fram och få gehör.
2016-07-18


Håller med dig tillfullo. Jag hade ingen uppgift för dagen och tog på mig den själv för att hjälpa Peter och Jonne, då de fick rycka ut som parkeringsvakter. Jag har massor idéer och tankar för att utveckla, förenkla och vad jag tror förbättra. Jag gillar framförhållning och vill gärna veta innan vad jag ska göra och framförallt vad som förväntas av mig. Jag vill veta regler och vad jag har för ansvar/befogenheter. En utvärdering vore inte fel.

Vad blir ditt nästa lopp?
2016-07-18


Närmast är jag ansvarig för tidtagningen i Hornsjön Runt, Löttorpsvarvet och Ölandsjoggen, därefter lär jag nog vara med i ÖM på söndagen 31a juli, vill främst sätta en bra tid på 1500m = klart under 4:30. Kanske ställer jag upp i någon mer gren. Sen är jag bara medhjälpare vid Kalmarmilens tidtagning, så kanske springer jag det loppet (ej gjort tidigare). Sen vore kanske Hultanäsloppet söndagen 7e aug något?
2016-07-19Skicka en kommentar på träningspasset: