Markus Andersson

Löpning - 2016-04-30 (lördag) 38 min

 Ölands Kyrkstafett (2016)

 Visa tävlingens diskussion
 Visa fler tävlingsberättelser och resultat för det här loppet/tävlingen

Ölands Kyrkstafett. Jag platsade denna gång inte i förstalaget utan fick startsträckan 6,96km i andralaget, så jag snabbt skulle kunna ta mig tillbaka och jobba med resultaten. Sträckan bjöd på frisk sidvind första 4km, lite mer bakifrån än framifrån, men generellt lite störande, och sen mer eller mindre motvind resterande 3km. Jag låg dock mest bakom/vid sidan när vinden störde, och hade då andra som tog vind utan att tempot blev för långsamt. Bra draghjälp alltså. Första 4km var också flacka, sen lutning uppför, riktigt många höjdmeter på främst 6e km. Jag brukar vara långsam uppför jämfört med konkurrenter, så vi får väl se... Snitt under 3:30/km första 4km till en rimlig ansträngningsnivå för ett 7km-lopp var min förhoppning, samt lämplig placering mot eventuellt jämna löpare.

Hade tänkt dra på i starten men kom istället efter inträngd bland motionärerna pga inget startskott/ljud hördes utan plötsligt började någon ta några steg, tjuvstart trodde jag, men sen drog fler iväg och sen alla. Efter några hundra meter hade dock David Nilsson & Fredrik Uhrbom dragit iväg längst fram, Tomas Olsson och Ålems Kristian Karlsson ensamma 3-4a, och sen bildade jag en klunga ihop med Daniel Johansson, Christofer Fogel (båda gamla kombattanter till mig men som också tävlar mindre nu för tiden) och fram till 3-4km hade vi även sällskap av GRC-Lasse.

Snitt 3:26/km fram till 4km och Daniel var den som drog mest. Jag och Fogel var framme ibland, främst när det var mer lättlöpt. Jag var t.o.m. loss från i alla fall Daniel inför växlingen på korta (3,7km) då vi haft sned medvind och svagt nerför en bit som går lätt för mig.

Sen svängde vi dock höger och det blev motvind, jag etablerade mig snabbt bakom båda, mest för att de ville dra på mer än jag. Svagt uppför nu också, men 5km hann också passeras (17:15, 3:27/km) innan det började det bli brant uppför. Genast fick jag välja mellan att bibehålla ansträngningsnivån och släppa iväg dem, eller höja ansträngningen ganska mycket för att haka på. Då jag hade mer att ge, i alla fall en stund, valde jag det senare. Annars hade man ju ångrat sig rejält i mål om man valt att släppa, men att det sen visat sig att de kroknat och jag kanske hade kunnat spurtslå dem om jag inte "gett upp" långt i förväg.

Hann bli ganska jobbigt efter några hundra meter, men sakta avtog deras tempo mer och mer så ansträngningsnivån nådde aldrig så höga nivåer att jag behövde ompröva beslutet att haka på. Fogel släppte dock och då gick jag t.o.m. om och jagade ikapp Daniel några meter. Tempot hade nu mattats klart och med tanke på att växlingen närmade sig allt mer kändes det allt tydligare att jag har mer att ge. 6e km på 4:05.

Efter passering under 136:an var det svagare uppför resten och strax därefter gick jag upp jämsides ett tag, skarp vänstersväng upp mot Algutsrum och nu såg man t.o.m. kyrkan! Jag hade kört bilvägen upp tidigare på morgonen där sträckan sista biten in mot Algutsrum är betydligt längre, så jag hade inte räknat med att komma upp i samhället så nära kyrkan. Kanske bara 6-700m kvar nu och jag har krafter kvar till en långspurt, så jag drar på ganska mycket. Motvinden byts nu också mot sidvind/sned medvind. Daniel släpper direkt och jag är 5s före på 24:35, 3:32/km. Sista 960m i 3:23/km trots fortsatt lite uppförslut. Fogel 15s efter Daniel.

Klart nöjd med både tid och placering. Kapaciteten verkar högre än jag trodde. HIF fick efter fem raka segrar stryk av Spårvägens FK som snittade fina 3:11/km (HIF ändå goda 3:16/km), HIF-2 som jag sprang för snittade 3:35/km och blev 4a. HIF-tjejerna tog dock en fjärde rak (och överlägsen) seger. 112st lag är näst högsta sen 1998.

Intressant också att de konkurrenter jag är såå van drar ifrån mig uppför bara orkade hålla det tempot en bit och sen kroknade. Jag kanske inte är så "dålig" uppför (och bra nerför) utan bara håller jämnare ansträngningsnivå, medan alla andra anstränger sig MER uppför (och "vilar" nerför), vilket borde vara sämre disponering av krafterna? Kan dock även ha varit ett medvetet ryck från Daniels sida där han aldrig hade räknat med att orka hålla tempot.

Sträcka:
10 km
Hastighet:
15,79 km/h
Tempo:
03:48 min/km
Intensitet:
17
Kommentarer på det här träningspasset:


Strålande individuell insats och suverän laginsats! 👏👏👏 Kanon arrangemang och bästa grabbarna i sekretariatet 😉 Toppendag på alla sätt 😄 Högby = gemenskap
2016-04-30


Trevligt att läsa enT-N rapport igen.
2016-04-30


Riktigt snyggt disponerat, vågad taktik och vilken grym fart! Imponerande.
2016-05-01


Jag är med i Runacademy och såg att en klubblös Beatrice sprang bra på stafetten. Så jag skrev att hon skulle gå med i Högby. ☺
2016-05-01Skicka en kommentar på träningspasset: