Markus Andersson

Löpning - 2016-04-16 (lördag) 32 min

 Skälbyloppet (2016)

 Visa tävlingens diskussion
 Visa fler tävlingsberättelser och resultat för det här loppet/tävlingen

Skälbyloppet 4km, Kalmar. Blir inte så många lopp för min del nu längre, men Skälby är en trevlig start på våren, även nära, enkelt och lagom långt, så här planerade vi i vintras in Nils som tidtagare och då mig som löpare. Senare har dock sne löpning med besvär gjort att jag inte varit så sugen, hade bl.a. ett månads uppehåll från riktig löpning för ett tag sedan, bara långsam jogg 2ggr/vecka.

De senaste veckorna har jag dock börjat "springa" lite riktigt igen, något intervallpass/vecka och även något mer, så det med joggpassen blivit 3-4st pass totalt och ca: 30km. Sen tränar/motionerar jag ju en del annat, cykling, simning, styrka, som också håller kroppen i trim. Därmed lite ökad form, och framför allt ingen försämring på besvärsfronten, som jag annars befarat när/om jag börjar "springa" lite igen. Onsdagens långa GRC-intervaller kändes också bra, men aktar mig för att löpträna för tufft och var fortfarande på fredagen inställd på att inte springa något lopp på lördagen för att inte löp-slita för mycket på kroppen. Men när det kändes okej, och benen inte heller var för trötta & sega av fredagens 8mils-cykling, bestämde jag mig för en efteranmälan ändå.

Brukar disponera mina lopp bra, men det innebär ju lite tråkigt jämnfartslopp där man hamnar efter i början och avancerar andra halvan. Nu när jag inte satsar längre och inte bryr mig så mycket om resultaten, särskilt inte sluttid & placering i just detta lopp, utan mest tycker det är skoj att delta, då planerade jag att springa extra fort inledningsvis för att ligga bra till när målområdet passeras vid 1,8km, och sen får jag väl tappa andra halvan. Testade denna för mig offensiva öppning i en vintercup i vintras, men då var formen sämre än idag så jag orkade inte göra något väsen av mig framme i täten. Nu kanske man t.o.m. skulle kunna hålla ledningen ett tag?

Öppnar således ganska snabbt, men får ändå 10-20st framför mig i början. Efter ca: 300m släpper många lite på farten, och ingen har dragit iväg längst fram utan fältet är samlat, så när jag väl börjar avancera är jag snabbt framme i täten. Springer på och det känns bra, passerar 1km på 3:04, riktigt så fort trodde jag faktiskt inte det gick. Har inga svårigheter att hålla täten fram till första 1,8km-loopen var avklarad, lite kul att springa förbi publiken som ledare, inkl. klubbkompisar som nog trott att jag var ur form i och med att jag tävlat så lite.

Därefter sänker jag tempot till en rimlig nivå jag kan hålla andra 2,2km-loopen och den lite utspridda raden löpare bakom mig trycks ihop till en klunga, som snart även är uppe jämsides och någon/några förbi till och från. 2km passeras på 6:21 och då 3:17 på andra. Springer upp i ledningen en sista gång i den större nerförsbacken på andra sidan E22:an, men sen drar denna klunga sakta ifrån mig. 3:e km på 3:16 (passertid 9:37), men då har denna km som sagt gått nerför. Blir passerad av ledaren på 8km (som senare blev 2a) i början av 4e km, men sen inga fler trots att denna km går uppför där jag generellt är långsammare än andra. Sista uppförs-km på långsamma 3:47 och då 13:23, 3:21/km i mål. Ganska bra tempo totalt för mig ändå, trots ojämnt upplägg med ungefär första 1,8km i 3:08/km och resterande 2,2km i 3:32/km.

Blev 6a där 1-5:an var ganska tätt samlade kring 13min, bl.a. fyra klubbkompisar som det blir intressant att jämföra sig mot i Terräng-DM nästa helg, då jag kommer ha vilat lite mer inför loppet samt disponerar det jämnare. Närmare bör jag generellt kunna vara då, kanske kan jag slå någon av dem.

Fotot: Ledning vid passering start/mål vid 1,8km - endast vinnaren 2015+2016 hänger med i rygg, fler på rad strax bakom.

Sträcka:
8 km
Hastighet:
15 km/h
Tempo:
04:00 min/km
Intensitet:
17
Kommentarer på det här träningspasset:


Jag ser på bilder från loppet nu att det var ju bara vinnaren Albin, som orkade hänga med dig första halvan. Bakom er var det ju små luckor. Jäklar vad fort du måste ha sprungit!!
2016-04-17


Hehe, jag kollade aldrig bakåt, men att någon hängde med hördes ju. Trodde det var flera, om än på rad då jag inte hörde så mycket. Är det Calles foton på OneDrive du sett, eller har du länk till annat ställe?
2016-04-17


Jo, det var en utsträckt rad, men små luckor efter Albin.

Jag har bara sett de på Skälbyloppets facebooksida, men det är väl Calles bilder?
2016-04-17


Okej, ja det är samma foton på Facebook. En utsträckt rad konstaterar jag. Men det blev ganska snabbt en samlad klunga efter att jag sänkt tempot. Vore intressant att se fler foton längs banan, Anders Rehn verkade fota också.
2016-04-17Skicka en kommentar på träningspasset: