Markus Andersson

Löpning - 2015-11-15 (söndag) 39 min

Vintercup 1, Svartbäcksmåla, "Svarta femman" 5km rejält kuperad. Har sprungit denna 4ggr tidigare: 17:30 -09, 17:25 -10, 17:49 -11 och 22:37 -12 (skadad, tog det lugnt), sen skadad/sjuk 13 & 14. Nu hoppades jag underskrida de 17:38 jag noterade på bana i början på okt till Funbeats Aquathlon, MAX då och nu dessutom kupering så en tid upp mot 18min hade inte förvånat mig, men formen "har känts bra" på träning på sistone, men då jag inte tävlat eller sprungit några kontrollmätta intervaller/snabbdistanser har jag inte haft någon närmare koll.

Bra uppslutning som vanligt vid första deltävlingen, inkl. ett hand full snabba som lär vara före mig i mål. Jag inleder ganska snabbt första 200m och låg kort 3a efter Johan Svensson och Luke Dragsta dragit iväg. Sen dock två större uppförsbackar där Mikael Bäcklund och Fred Johansson passerar i första och även Oliver Wykman & Tobias Ingvarsson plus lucka i andra. Direkt efter stor nedförsbacke där jag täpper till luckan, ligger sen i rygg på Tobias en bit innan jag passerar och i nästa stora nedförsbacke drar ifrån och kommer ifatt Oliver, Fred & Mikael igen. Sen dock stor uppförsbacke... där de får en lucka.

Nu ganska flackt en hel kilometer där jag velar mellan om jag ska försöka gå ifatt eller om det blir för tufft och smartare att göra sitt lopp lite lugnare och orka i mål utan att krokna. Blir mest att trycka på, men inte över min kapacitet och om det innebär att de drar ifrån mer så får de göra det. Luckan består först, men senare tar jag faktiskt in utan att jag upplever mig köra för hårt, inspirerande. I lite svagt utför kommer jag t.o.m. ifatt Oliver som verkar ha det lite tungt då Fred precis valt att gå om, jag fortsätter förbi och är hastigt och lustigt både ikapp, förbi och en bit före även Fred.

Snart väntar en större uppförsbacke, följt av nerför, och min förhoppning är hålla undan för Fred & Oliver fram till backkrönet, då kan det vara avgjort då jag är snabb nerför sen och därefter återstår "bara" en dryg km. Jag verkar faktiskt piggare än dem så de kom inte ifatt igen, däremot kommer JAG snudd på ifatt Mikael efter nerförsbacken. På flacken drar han dock sakta ifrån lite, men jag håller ändå ganska bra tryck och tempo nu och ser att vi båda faktiskt tar in på Luke.

Målet passeras på lite avstånd för en sista sväng på en knapp km, lite blandade backar upp/ner men en stor och brant nerför finns med ca: 400m kvar, där kommer jag ifatt Luke medan Mikael passerade honom strax innan, sen väntar lite knixar mest uppåt men Luke är tröttare än jag så i en liten nedförslöpa passerar jag snabbt och då med 300m kvar är det bara att lägga in spurten så avgjorde jag snabbt. Jodå, spurtkrafter hade jag också kvar, trots att jag sprungit med både bra tryck och tempo större delen av loppet. Tar in lite på Mikael, men kommer aldrig hotfullt nära.

Tiden stannar på 16:58! Och förutom Mikael (16:53) är det bara Johan Svensson (16:23) före, så jag är 3a. Ungefär halvminuten bättre än jag hoppats på, och även några löpare jag inte alls räknat med att vara före. Kapaciteten var helt enkelt högre än jag var medveten om, trevligt! :-)

Sträcka:
10 km
Hastighet:
15,38 km/h
Tempo:
03:54 min/km
Intensitet:
18

Kommentarer på det här träningspasset:


Riktigt stark insats. Din form är nog rätt bra när du höll så bra hela vägen. Formen kanske är bättre än någonsin t.o.m.?
2015-11-15


Inte riktigt bättre än någonsin, men kanske tillräckligt för att jag faktiskt skulle kunna utmana en del personbästan! Alla PBn är långt ifrån satta just när jag var i som bäst form. Spännande... Vilka lopp ska man planera in här näst? Störande att hamna i bra-form-situationen såhär i november, så långt vid sidan om tävlingssäsong man kan komma. Inte första gången för mig jag varit i bra form off-season. Om man nu inte räknar Vintercupen som högsäsong, i de har jag ofta presterat bra! :-p
2015-11-15


Hehe, nej, det är inte så lätt att hitta något nu. Nästan så man behöver åka utomlands. Innesäsongen innehåller väl inte så mycket tävlingar före nyår heller och det är kanske på längre sträckor du har större möjligheter till PB?.

Det klokaste (och tråkigaste) är väl ändå att bygga vidare för att kunna vara i ännu bättre form nästa säsong.
2015-11-15


Bygga vidare... hmm. Känns som att denna toppform infunnit sig just pga att jag lagt bygg-ambitioner åt sidan. Undvikit tuffa pass, långa pass och mängd snarare än att försöka trappa upp. Resultatet har blivit fyra månader av nästan skadefrihet. Kontinutet är kanske också något man kan "bygga". Jag fortsätter på det (motions)spåret. Trodde inte det skulle ge någon PB-form direkt, så oväntat att jag nu verkar vara i närheten i alla fall. 35:16 på milen vore nog lättast att klå. Närmast inomhus gäller 1500m i Tomtespelen 12 dec. Kanske springer det.
2015-11-15


Starkt!!!! Grymt bra sprunget!!!
2015-11-15


Kontinuitet är väl egentligen det viktigaste av allt för att bli bättre eller i alla fall bland det viktigaste. Om du kan fortsätta fyra månader till med träning på denna nivån du ligger på nu så lär du knappast bli sämre och då är det väl dessutom vår så du kan få lite nytta av formen i tävlingssammanhang också.

Sedan måste väl kroppen få någon form av utmaning också så småningom för att ta fler steg i utvecklingen, men det går ju att göra det i väldigt små steg om man nu vill det förstås.
2015-11-16Skicka en kommentar på träningspasset: