Markus Andersson

Löpning - 2015-02-08 (söndag) 32 min

Vintercup 5, Nybro. Comeback efter nästan ett halvårs tävlingsuppehåll, stora delar av halvåret även klent med löpträning. Då 5km-banan är täckt med någon cm nysnö ovanpå frusen ismodd och bitvis ishalt var jag inställd på att ta det försiktigt med tanke på att jag fortfarande är knäskadad och halkiga snedsteg kan vara riskabelt. Tidsmålet 17:xx som jag tänkt mig vid bra underlag var nog inte heller realistiskt längre.

Ingen rusning i början utan jag hänger med i tätklungan fram till större uppförsbacken precis innan 1km, där jag släpper iväg Luke, Erik och Tobias 15-20m då jag alltid är långsammare uppför. Har känts lätt / kontrollerat, om än kanske inte lugnt / långsamt. Tobias släpper sen och på andra lättlöpta km jobbar jag mig ifatt och hinner även passera honom innan det blir motlut och motvind.

Börjar förvånas lite att mjölksyranivåerna känns fortsatt under kontroll, trots att jag nu sprungit andfådd i ganska högt tempo några km, normalt vid dålig form är snarare att de klättrar vidare upp till tunga-ben-nivå trots att man inte tryckt på särskilt mycket, oavsett om tempot "kändes lätt" i början eller inte, och därmed blir allt mer flåsig och tvingas sänka tempot. Nu känns det i princip som vanligt, och jag spanar mer fram ~50m mot Erik som nu släppt Luke om han möjligtvis tappar mer så jag kan komma ifatt, än funderar på om Tobias komma ifatt igen. Oavsett hur det går mot övriga fokuserar jag på att hålla uppe farten.

Bitvis närmar jag mig lite medan andra bitar kanske jag springer jämnt. Drar dock ifrån Tobias. Kom inte heller ens riktigt nära Erik i stora nedförsbacken som inleder sista km, och då trodde jag det var för sent i och med att det nu lutar mest uppför in i mål, plus att jag trodde att jag skulle vara ordentligt trött med tunga ben vid det här laget. Är faktiskt inte så farligt... men de återstående ~30m känns för mycket att ta in. Sista 100-200m konstaterar jag att sub 18min (!) kanske är möjligt ändå, och har inga problem att öka. Blir 17:56, 3:35/km. Erik 17:47 och Luke 17:42. Inte så jäkla långt före...

Som jag konstaterat tidigare verkar jag inte tappa särskilt mycket form under klena träningsperioder, och med två halvsnabba pass i veckan ihop med lite grundligare uppvärmning idag blev nog dagsformen lagom toppad. Ändå kan jag inte låta bli att förvånas / överraskas positivt av känslan och resultatnivån! :-)

Sträcka:
8 km
Hastighet:
15 km/h
Tempo:
04:00 min/km
Intensitet:
17

Skicka en kommentar på träningspasset: