Martin Edofsson

Triathlon - 2013-08-17 (lördag) 0 min

 Ironman Kalmar Sweden (2013)

 Visa tävlingens diskussion
 Visa fler tävlingsberättelser och resultat för det här loppet/tävlingen

*** Ironman Kalmar Sweden ***

Premiär!! Nu var det äntligen dax även för mig! En spännande känsla infinner sig när vi för 4:e året i rad åker till Kalmar. Mia startar Järnmannen och Ironman Sweden för 3:e gången.

I år provsimmar vi banan på torsdagsmorgonen och tittar ut olika landmärken etc för att hitta lättare. Det kändes skönt att få ett varv på banan innan tävligsdax. Detta är utan tvekan min största oro inför tävlingen, även om det är det "lättaste"

Väl framme på lördagen var det tidig frukost men en ganska ordinär sådan, inte för mycket och inte för lite. Åt vanlig frukost med ägg. Inte fullt så grovt bröd som vanligt dock.

Ner mot växlingsområdet gick vi in ganska samlad Team Kungälv tropp. Det var många med och tävlade och en mycket stor supporterskara som blev större och större under dagen. Fantastiskt att ha barn, föräldrar och vänner på plats!

Inga problem att fixa i ordning cykeln och prylarna. Simmade utan klocka så den satt redan på cykeln.

Startade tillsammans med Mia lite bakom 1:15 skylten. Insimmet blev väldigt kort men det gjorde inte så mycket för vattnet var nog närmare 19 grader. Skönt.

Simdelen:
Efter starten blev det snabbt kaos-artat. Fram till första och andra bojen var det oerhört trångt. Jag jobbade på med mitt mantra - ta det lugnt, backa av, hitta rytm igen. Jag märkte att jag klarade av att fortsätta frisimma trots den kalabalik som höll i sig. Det var mycket motiverande och en känsla av att "det här går bra" infinner sig.
Vid varvningen innanför piren var det otroligt trångt. Ibland gick det inte att simma alls. Efter att vi simmat under bron fick jag en rejäl spark i ansikten av någon framför som bröstsimmade tillfälligt och glasögonen kom på kant. Fick stanna upp och fixa men hittade tillbaka igen. Andra varvet blev lite bättre. Kände efter ett tag att jag troligen tappat chippet. Mindes att man på pre-race-mötet sagt att det är ingen fara - man kan få nytt i växlingsområdet.
När jag kom ur vattnet så var det mycket riktigt borta. Direkt högg jag tag i funktionär och frågade HUR jag skulle få nytt chip. Ett stort ? mötte min blick. Jag förkunnade bestämt men vänligt att "jag står kvar här tills du rett ut hur jag får mitt nya chip". Det funkade och snart fick jag veta att jag kunde fortsätta in i växlingsområdet och ett nytt chip fick man vid utgången med cykeln.
Växling gick bra och väl vid utgången händer samma sak igen. Ytterligare ett ? möter min blick... Denna gången löst fortare - skönt! Nu äntligen cykling - det som jag är bra på!

Cykeldelen:
Det började bra med bra fart över ölandsbron. Den starka sidvinden var inte så farlig som befarat. Mycket omkörningar var lite oroande att jag skulle börja för hårt. Efter första kontrollen vände vi söderut på Öland och motvinden började på riktigt. Jag hittade bra rytm och gjorde i princip omkörningar hela tiden. Race-marschalls övervakade ständigt vilket var bra.
Nere vid vändpunkten hade jag över 30 i snitt vilket jag var mycket nöjd med :-) NU blev det sid/medvind över Alvaret och farten ökade mycket. Ännu mer norrut när det var medvind. Under långa sträckor låg jag över 40 hela tiden. KUL, men lite oroande - skulle det gå att köra så fort?
På vägen väster ut igen över Alvaret började cyklarna som jag körde om bli dyrare och dyrare. Alltid lika motiverande att köra om ekipage som kostar dubbelt (även om mitt inte på något sätt är dåligt).
Tillbaks över bron gick fint men nu börjar milen kännas i benen lite granna. Ut på fastlandet blev det mer varierad cykling med mer svängar och nya vyer. Speciellt minns jag en gigantisk skylt på en åker gjord av säkert 10x4 stora vita hö-bollar där det stod VARFÖR??? Det är högst motiverat att fundera lite på :-) Även under denna sista 1/3 del tog jag många placeringar. Väl in till T2 hade jag närmare 34km/h på klockan vilket var riktigt bra.

Växlingen gick fint och jag började den långa sista delen på tävlingen.

Löpdelen:
Målsättningen var att springa hela tiden och gå i kontrollerna. Jag hade bestämt att göra så från start till mål. Två Liquids fanns i ryggfickan som "snuttefilt" om gels och annat inte skulle funka med magen hela vägen. Schemat blev en mugg vatten, en mugg sportdryck, en mugg vatten med halva i munnen och halva över huvudet. Varannan station blev det också en Gel. Så fortsatte det hela tiden. Fokus var hela tiden på de nästa två kilometrarna.
Under löpningen började jag också se kända medtävlande och man kunde muntra upp sig själv genom att heja på kamrater. Några var starka och några hade det jobbigt. Efter någon timma mötte jag äntligen Mia och vi kunde ge varann en lycka till puss. Detta är lycka!! Underbart att se henne springa på i sitt tempo.
Under hela löpningen fortsätter jag att fascineras av att kroppen bara fortsätter. Vid 30km springer jag förbi en medtävlande som kostaterar att det är nu vid 30 som de verkliga problemen kommer. Jag kunde fira med en egen Liquid :-)
Min plan för dryck och energi höll jag ända in till sista kontrollen. Det var först på den lilla bron innan stadsmuren som jag kunde tillåta mig att fira. Nu var det bara upploppet kvar.

En fantastisk känsla att springa in genom Kalmars alla gator kantade med publik. Jag njöt av varje steg och kände mig oerhört stolt! Helt otroligt att kunna springa in igenom upploppet, förbi läktare och in under Ironman-portalen och bara le. Ett segervrål tillsammans med enorm tillfredsställelse bar mig in de sista metrarna. FANTASTISKT!

TACK alla ni som hejdade, trodde på mig trots bruten arm i våras. Speciellt Mia och barnen som har ställt upp mer än man kan begära. TACK Kalmar!

Självklart kommer det mer av den här varan - det var klart redan en meter efter målgång. I'll be back

I siffror:

Sim: 1h18m
T1: 6m21s
Cykel: 5h22m01s
T2: 4m25s
Löp: 3h58m36s

Totaltid: 10h49m22s Grymt nöjd!!!

Kommentarer på det här träningspasset:


Härlig läsning! Gött att du cyklade förbi strutar och disk-hjul :-)
2013-09-18Skicka en kommentar på träningspasset: