Markus Andersson

Löpning - 2012-05-20 (söndag) 26 min

Götalandscupen division 1, match 1 av 2 i Jönköping. Jag fick uppdraget att springa 3000m hinder och mötte bl.a. Andreas Hoberg som slog mig med 2min i VM-milen (ca: 33:30) och alltså bör slå mig idag också även om det var hans första hinderlopp. Sisus Josef också debutant och i övrigt lite svagare än mig och bör alltså slås. Ingen koll på övriga men det är ganska vanligt att blåbär tilldelas det ärofulla uppdraget att ta sig igenom denna gren. Tidsmässigt vore kring 10:30 nice, PB 10:21.

Hoberg tar täten och de flesta drar på genom första kurvan, sen hamnar jag i rygg på Josef samtidigt som Hoberg drar ifrån och övriga släpper. Andraplatsen verkar alltså någorlunda säkrad. Efter första vattengraven efter dryga varvet noterar jag att Josef springer med vanliga löparskor, som blir blöta & tunga av vattengraven, så han bör nog tappa fart snart. Mycket riktigt. Jag drar om och ökar en smula för att ev. avgöra tidigt, han släpper och för ett ögonblick tänkte jag att andraplatsen var klar. Första tusingen gick på 3:29.

Samtidigt upptäcker jag dock att Hobergs lucka på ca: 50m nu börjat krympa ganska snabbt, så jag fortsätter i bra fart och är faktiskt både ifatt, förbi och har dragit ifrån lite när 2000m passeras på 6:57 (3:28 på andra). Segern känns snabbt ganska säker och som är lätt hänt i slutet av ett hinderlopp då man är trött och inte lika smidigt kan klämma fram de extra krafter som behövs för att få till effektiva hopp över hindren, så sjunker intensiteten vid flera passager vilket man egentligen tappar mer tid på än man sparar krafter. Sista tusen gick därmed på 3:36 men jag är ändå nöjd med 10:34 och givetvis med segern som t.o.m. blev ganska klar, Hoberg 10:46. Totalt trea med Helsingborg & Ymer inom räckhåll framför, långt bakåt, trots att vi inte hade något topplag idag.

Kan nämnas att jag klippte alla hinder & vattengravar medan brukligt annars är att i alla fall kliva på vattengraven. Landar därmed ganska tidigt i graven vilket knappast är optimalt, men utan specifik träning får jag ändå inte till någon optimal vattengrav utan det har strulat ganska mycket, inkl. flera fall och en skada. Att klippa den känns mycket säkrare.

Sträcka:
6 km
Hastighet:
13,85 km/h
Tempo:
04:20 min/km
Intensitet:
17
Kommentarer på det här träningspasset:


Guld är alltid guld även om det är ett snutte-guld. Härligt bra jobbat utan fall lr annat strul. Grattis!
2012-05-20


Tack, dock fick jag nöja mig med äran, medaljer delades ej ut. Även detta snutte-resultat var ju skapligt vilket lockar till fler plutte-lopp... På torsdag arrangerar vi Lidingö Seedningslopp 10km på Stensö, som jag från början tänkt springa, men sen ändrade mig när jag oplanerat fick rycka in i dagens match och därmed missa det tänkta långpasset i fredags, så jag kan få in ett långpass nu på fredag istället, innan cykelsemester och DM-helg. Nu blev jag dock lite sugen igen, bidragande orsak är att HIF sannolikt kommer testa sitt nya chiptidtagningssystem i samband med detta så jag bör lämpligtvis åka in i alla fall för att lära mig systemet i egenskap av arrangör/funktionär... Slutsatsen av allt detta är nog att jag förtjänar ca: 3:37:41 i Ölandsmaran?
2012-05-20


Välfrtjänt lr ej, iså fall kommer du i mål 20-25 minuter efter den regerande Ölandsmästaren ;););)
2012-05-21


Vid närmare eftertanke var det nog en korkad slutsats. Min poäng var hursom att jag inte kan förtjäna något bra marathonresultat när jag inte prioriterar långpassen. Utfallet i praktiken handlar dock knappast om några 3:37 utan den nivån innebär ju DNS. Får kanske hoppas på bättre "lycka" (färre snutte-plutte som stör träningen) under hösten och sen start i Växjömaran.
2012-05-21


Varför ägna så mycket kraft på maran när du älskar snuttandet? Din maraperiod kommer, lr så gör den det inte.

Bevisligen kan man bli Ö-mästare på DNF ;)
2012-05-21


Ägna mycket kraft? Menar du att jag skulle skippa även de få långpass som blir av, eller inte köra några ens i lugnare tävlingsperioder? Eller att jag skriver om maran & långpassen här på Funbeat? Det senare gör jag ju dock även om övrigt träning.

Annars blir mitt svar att jag gillar variation, och att även springa marathon är definitivt ett sätt att öka variationen på de utmaningar som finns inom träning/tävling. Intresset av att "hitta på något nytt" ökar också nu när jag lagt satsningen åt sidan och inte längre slår mina pers på vanliga sträckor. Nu har dock resultatnivån blivit bättre än vad jag förväntat mig när jag först tog sikte på Ölandsmaran. Därmed har det varit roligare att delta i diverse snutte-plutte och inte lika intressant att spola ett flertal för att vara bättre förberedd för en annan. Har för övrigt dykit upp två lopp i juni nu som jag inte räknat med tidigare...

Ölandsmästare på DNF?
2012-05-21


Jupp, du kallade alla tider sämre än 3:15-20 någonting för DNF ;)
2012-05-21Skicka en kommentar på träningspasset: