Längdskidor

Sommarträning?

Hej!

Försöker fundera ut hur jag ska träna i sommar när man inte kan åka skidor. Jag är rätt så ny på skidor men har ändå hunnit med ett vasalopp förra året (11:44 första året jag stod på ett par skidor med endast 15 mil innan).

Nu efter denna säsong har jag fått smak för det här med skidor och vill träna till ett nytt vasalopp nästa år. Saken är bara att jag vet att jag inte kommer kunna ägna mig endast åt löpträning för det tycker jag är så hemskt tråkigt.

Har därför funderat på rullskidor men är osäker på om det hjälper mig så mycket mer inför vasan än tex ett par rullskridskor som jag faktiskt har åkt förr (har hört att rullskidor ska vara ganska svårt).

Så nu undrar jag alltså vad ni brukar träna under sommaren och är rullskidor något att satsa på för den som har gått och kärat ner sig i skidåkning och vill bli bättre skidåkare tekniskt samt fysiskt?

Tacksam för svar
Filip
 

2019-12-15 16:14
Japp, du bör köpa rullskidor. Som med allting nytt så tar det ett tag att komma in i det, men det är perfekt skidträning under den snöfria tiden av året.

Jag rekommenderar Pölder Sport www.polder.se för inköp av rullskidor. Du kommer tjäna på att köpa kvalitet och undvika Stadiums billiga variant.
 

2011-03-10 21:42
Jag tycker rullskidor är ett bra sommaralternativ till längdskidor. Det är kort och gott kul.  

2011-03-11 00:12
Hur skönt som helst att en sommarkväll när det börjar bli svalt, snöra på sig rullskidorna och ta ett härligt pass. Dessutom perfekt träning inför vasan när man mest stakar på rullskidorna. Leta reda på en lugn inte så farligt trafiekrad väg och njut!  

2011-03-11 08:37
Kolla på www.rullskidspecialisten.se


 

2011-03-11 10:54
Du gör även rätt i att köra med Nordic Walking stavar. Du kan arbeta dig upp (och ner) för backar, samt köra löppass med dom (liknande löpskolning).  

2011-03-12 03:45
Jag tycker du ska köpa rullskidor. Det är värt varenda krona och väldigt likt längdskidor. Däremot är de riktigt svåra att diagonala med, vingligt värre. Får du balans på rullskidor kommer längdskidåkning bli en baggis i vinter!

Ha i åtanke att du aldrig har bakhalt på rullskidor och det kan ge fel teknik på frånskjutet. Tryck neråt, sparka inte bakåt även om det fungerar.

Stakning är bäst. Det blir liksom aldrig fel.
 

2011-03-12 09:34
Jag har köpt ett par skike. http://www.skike.com
Tycker att de är ganska bra även på grusvägar. Dessutom har de bromsar. Jag bor i Sundsvall och det är ganska backigt omkring här.
 

2011-03-12 09:56
Tack så mycket för era svar!

Då får det nog ta och bli ett par rullisar till våren ändå :) Swenor fibreglass verkar vara dom man ska satsa på när jag har kikat runt lite här på fb.

Dom där stavarna med gummiplutt såg intressant ut för det känns som att det skulle vara svårt att få stavfäste med järnpiggar på asfalt eller hur fungerar det där? Jag hört att det finns speciella trugor som man sätter på men vad skiljer dom sig från vanliga?
 

2011-03-12 11:14
gummipluppar på stavarna är bara om du går med stavarna fungerar inte alls när du åker rullskidor, utan du måste har riktiga rullholkar
http://www.rullskidspecialisten.se/stavar/rullholkar/rullholk-rex.html
 

2011-03-12 13:08
Sen kan det vara bra att söka upp en skidbacke, och köra "sprättande" stavgång upp för den.

Mycket bra träning :)
 

2011-03-12 14:44
David> Vart i Sundsvall åker du? Jag är lite sugen på ett par rullskidor men kan inte komma på någon vettig slinga att åka med dom på.  

2011-03-12 18:00
Stefan:

Kan tipsa om Timrå SOK, dom har fina asfalterade banor att åka på :).
 

2011-03-12 22:23
hej!
min åsikt är att löpning, stavgång, rullskidor är den ultimata träningen under sommaren. såklart blanda in cirkelträningar av olika slag för att få till lite stadga i musklerna! :)

för övrigt, kanske lite off-topic, men någon som vet sista anmälningsdag för vasaloppet 2012?
 

2011-03-13 17:04
Jag gjorde 14,5 km på skogsstigar och ibland rätt ut i spenaten idag. Knappa 1:50 med 135 i snittpuls, det är väl så nära ett skidpass man kan komma i löpväg. Men jag behöver andra skor, mina Kayano blev för hala och blöta.

Anmälan går ut när det är fullt. I fjol var det i augusti/september nån gång, så det är bara att anmäla sig så fort som möjligt. Eller ta Öppet Spår, det ska jag göra ett nytt försök på och INTE bli sjuk den här gången...
 

2011-03-13 17:08
okej. najs!
tackar för infon! :) ska snart anmäla mig tror jag, måste kolla upp lite grejs ännu före. men vi kämpar vidare!
 

2011-03-13 17:09
David
Är det stor skillnad på skike och vanliga rullskidor? (förutom bromsen)
 

2011-03-18 22:34
Rullskidor finns både för klassisk stil och skating - båda med vanliga skidbindningar, men skike är ren skating med helt fixerad häl.  

2011-03-19 19:43
Enligt Skike ska han tydligen kunna lossa på hälen för att få känslan av klassisk åkning. Ta kontakt med dem via deras hemsida, så hjälper de dig. Har själv inte Skike, utan ett par klassiska och ett par skejtrullisar. Vansinningt roligt med skejt!  

2011-03-31 12:29
Köp Skikes, då tränar du hela kroppen.  

2011-04-19 19:55
Jag skulle inte ha för stora förhoppningar om att Skikes ska gå att åka diagonalt med. Alla rullskidor för klassisk åkning är längre för styrningens skull (framhjulet stannar kvar på marken och styr skidan rakt fram) och har betydligt bredare och platta hjul för balansen.

grusmannen, som istället kör på trehjuling som småbarnen
 

2011-04-19 20:35
Cykla mountainbike! Allsidig träning, och mängdträning är enkelt att få till.  

2011-04-20 07:02
Sommar/uppbyggnadsträning Skidåkning.

2 delar: Styrka och kondition. - är målet vasaloppet (handlar mycket om att träna kroppen att jobba under lång tid). Träna musklerna för uthållighet (utan att glömma lite explosiv styrka) och att träna kroppen att kunna hålla intensitet över längre tid (mao använda fett som energikälla).

- Konditionen kan man träna på många sätt - ibland intervallbaserat för att höja sin mjölksyratröskel och ibland mer jämt och uthållighetsmässigt för att bli bra på längre distans. - Konditionen kan tränas på många sätt. Rullskidor, cykling, löpning, simning mm...

- Styrka. Skidåkning används hela kroppen. Rullskidor är enligt min uppfattning det som absolut liknar skidåkning allra mest framförallt då det gäller stakningen som man har mycket behov av i ett vasalopp. Ge rullskidor lite tid för att lära sig. Enligt min personliga uppfattning är det perfekt att åka på lagom stora landsvägar utan trafik, gärna i början utan alltför stora backar...

In-lines med stavar är ett alternativ som jag gillar rent träningsmässigt. Det blir inte riktigt samma moment då det blir lite mer åt skate hållet, men det är som jag upplever det lättare att hålla kontroll då det är lättare att svänga och bromsa. - Åker jag ltie i stan eller på cykelvägar då det kan vara krav på lite mer uppmärksamhet är det ett bra alternativ.

- Inför ett vasalopp är inte ren styrketräning fel. Bålträning (mage, rygg), triceps, bröst och lats (stora övre/breda ryggmusklen).

- Förslag på grovt träningsupplägg inför vasaloppet 2012:
- Sommar. Håll igång och lite uppbyggnad. Träna varierat. Gärna lite distanspass rullskidor.
- Höst. Mer fokuserad träning. Intervallträning för puls och lite stryketräning för musklerna.
- Sen höst/vinter: Mer grenspecifikt - Rullskidor och givetvis skidor på snö... Det är först när det blir riktigt på snö man kopplar på exakt de muskler som krävs. Särskilt då det då blir lättare att diagonala och jobba med fästet.

Min personliga reflektion: Kroppen mår bra av att träna allsidigt som möjligt, variera gärna val av aktiviteter.

//Motionscoachen
 

2011-06-17 10:15
Tack så mycket för det svaret!

Jag har skaffat ett par rullskidor nu som jag försöker lära mig men än så länge tar kraften i fotlederna slut innan jag hunnit blivit trött men det är väl bara att nöta på så kan jag köra lite distanspass sen. Rullskidåkiningen varvar jag med löpning vid sämre väder.

Men då ska jag försöka komma igång med styrketräningen lite grann också då så blir det bra.

Tack igen alla som svarat och gett mig tips.

 

2011-06-18 10:09
jag hittade den här filmen på Thomas Alsgaard när han tränar inför vasaloppet.
http://www.youtube.com/watch?v=vy9cm5NU_1M&feature=player_embedded

även om man inte har tillgång till en gymnastiksal som den han tränar i så kan man säkert få väldigt mycket inspiration, likaså titta vidare på filmerna från Team United Bakeries träningstips :)
Lycka till
 

2012-02-16 08:22
Nu när vintern är igång kan man utvärdera sin sommarträning och för mig har det gått mycket bra även om jag inte tränat rullskidor.

Styrketräning och allsidig konditionsträning har gett mig en bra bas att stå på och lite stakmaskin (ski-erg) under senhösten gjorde mig redo för de första passen på snö.
 

2012-02-16 08:37
Tack för den filmen Fredrik. Många roliga tips som man får anamma när väl årets vasalopp och mål är uppfyllt för att nå högre mål 2013!

Alsgaard är ruskigt stark!
 

2012-02-16 13:52
Ja, Alsgaard ser sjukt vältränad ut för att vara en 40-åring,
Har precis testat ett par av magövningarna på mitt lunchpass och jag kan lova att det kändes :)
 

2012-02-16 14:00
...fast Alsgaard fick däng av Björn Dählie i Spark-VM. Smiley
Det var nog en hel del prestige i den finalen...
 

2012-02-16 16:58
haha, spark-vm. ja det blev ju lite off topic nu men jag har fått för mig att det är väldigt svårt att slå Björn Dählie oavsett vilken sport det handlar om. Hans vinnarskalle är nått extra.

Lite mer on topic så kan jag idag avslöja att de magövningar som jag testade igår tog riktigt bra och idag så är det en riktigt go träningsvärk i magen.
 

2012-02-17 08:00
Ja då har vasaloppet varit och analysen pågår för fullt: Vad göra bättre till nästa år?

- Stavlöpning i terräng och backar är något jag ska ge mig på. Fråga:
Vad har ni för stavar till det? - Hur långa? Vilken truga?

Har ett par som jag kört rullskidor på som börjar bli lite slitna i handrem mm och har en fundering på att de ska kunna kortas av för att kunna bli mer lämpliga för ändamålet?

Eller är det mer värt att köpa ett par nya "Nordic Walking" stavar?

Har tänkt att köpa nya stavar för rullskidor oavsett och då kan det vara lämpligt att fasa ner de gamla till "löparstavar"
 

2012-03-07 10:53
Jag kör med vintertrugor och stavar som om jag inte missminner mig är c:a 10 c:m kortare än mina skidstavar.  

2012-03-07 13:26
Stavlöpning i terräng tror jag mycket på och kommer köra det ganska mycket istället för rena löppass, långpass i elghufsstil är grymt.

Jag har hört från osäker källa att landslaget börjat köra med samma längd på staven som de använder på vintern. Jag gillar den tanken och har anammat det, och det känns bra. Man kan ju tänka sig att man åtminstone ska anpassa längden efter avsaknad av skidorna under fötterna.

Jag kommer öka mängden A1-pass på rullskidor, öka mängden stakning i brant uppförsbacke samt öka mängden styrketräning. Imorgon blir mitt första skivstångpass. Kört mest chins, dips och maskiner innan.

Löpning kommer jag minska mängden av.
 

2012-03-07 17:18
Stefan: Jag bodde i Sidsjö och nu i Granloholm. Här finns massor av fina cykelbanor mellan bostadsområden. Sen fungerar de bra på grusvägar till exempel runt Sticksjö. Cykelvägen från bakom universitetet genom Granlo till Bergsåker är också jättebra. Sen finns det en rullskidbana på Skönviksberget i Timrå.

Oscar: Jag vet inte. Har aldrig åkt på vanliga rullskidor. Jag började med allt det här när jag flyttade till Sverige och ville åka Vasaloppet.
 

2012-03-10 07:32
Funderade på om man skulle gjort nytt topic, men tänkte att jag snor tråden lite å frågar här istället =)

Jo, det stora målet är vasan 2013. Jag har nog rätt bra grund styrka då jag styrke tränat en del i mina dagar, men kan inte säga att jag har någon värst bra kondition. Vidare har jag problem med knäna så är för tillfället i en rehabliterings period så kan inte gå ut och löpa.
Det jag funderar på är hur jag skall lägga upp träningen. Som det är nu så är det nästan bara spinning jag kan köra på i konditions väg, kanske simning, men då föredrar jag spinning/cykling. Passen jag för tillfället kör brukar bli 30-45 minuter av kontinuerlig fart, för att avsluta med 5 st intervaller som just nu är 2 min intensivt 1 min lugnt. Gjorde mitt första stakpass på rolerblades häromdagen men vilar just nu bort blåsorna i händerna inför nästa pass Smiley

Men återigen, hur bör man lägga sig när det gäller ren styrketräning, distansträning och intervall?
Just nu har jag nog 50% styrke träning, 30% "korta" distans under 1 timme, 10% distans över 1 timme och 10% intervall. Detta är dock bara baserat på de 15 dagarna jag fört statestik på funbeat, och är på 1000 minuters träning. När knäna blir bra kommer en del löpning att komma till, men även där kommer det nog väldigt sällan att bli nått pass över 1 timme. Där jag ser mig ha möjligheten att göra längre distans pass blir nog i rullskidåkningen?
Röriga frågor, men förhoppningsvis förståeligt vad jag frågar? Smiley
 

2012-03-27 15:22
50 % långpass på rullskidor istället för styrketräning är en bra början tror jag. Samt intervaller på rullskidorna, stakning uppför långa/branta backar ger mycket.

Roddmaskin kan vara bra att köra 4*4minutersintervaller på. Tråkigt och ont i rumpan av att köra långt tycker jag.

Vad har du för knäproblem?

Lycka till!
 

2012-03-27 16:47
Igentligen är mina problem en klämd ulnarisnerv i vänster armbåge, sen löpar och hopparknä i högra knät.
Kommer nog inte vilja minska på styrketräningen =/ Kommer nog fortsatt att bli ca 8 timmar i veckan =/ Då det är något jag tycker är väldigt roligt! Är inte super biff så kommer inte få några problem med för stora muskler Smiley
Men med långpass, syftar du 3 timmar plus?
En av frågorna kanske kan vara "hur mycket av konditions träningen bör vara si å så lång?"
 

2012-03-27 18:17
Som distanspass "brukar" man säga 2 timmar+ ... Det baseras bl.a. på teorin att det tar närmare 2 timmar innan kroppen förbrukat kolydraterna som energikälla och börjar använda fett istället.. Även om det är dessa långpass som är väldigt nyttiga och som borde bli fler för min egen del.

Om målet vasaloppet så gör rullskidor otroligt mycket nytta... Spinning kan vara riktigt bra för puls och kondition, men rullskidorna får du malande stakning för det du behöver inför vasaloppet.. Och du: Kör med handksar och valka in händerna=)


 

2012-03-27 20:51
Allt beror ju på vad du har för mål med VL! Ska du bara ta dig igenom, eller vill du nå en viss placering? Själv tycker jag du bör byta upp dig till riktiga rullskidor. Att staka på Inlines går alldeles för lätt. Att vara med i en klubb med gemensamma träningar är också bra.
http://semisekelbloggen.blogspot.se/
 

2012-03-28 13:21
Det största målet är att få tyst på farsgubben en gång för alla Smiley
Hans bästa tid är 6h 5 minuter, vilket slogs iår då det var bra före, men han har även 6h08 min ifrån hans ungdom.
Så det stora å största målet är att slå honom dels i nästa års upplaga av vasan, och samtidigt slå hans bästa tid.

Vidare är vi 3 st kompisar som kör rätt mycket. Vasan som gick iår var det bara en som körde, och han var 8 sekunder ifrån att få medalj tid. Så att inte bli allt för slagen av honom är ett delmål.
Så säg att jag vill under 6 timmar, med ner mot 5 timmar som drömmål.

Jo, största anledningen nu till rolerbladsen är att kunna hålla jämn takt med de två kompisarna när vi kör rullpassen. Då den ena har åkt skidor hela sitt liv, och den andra satsat rätt hårt i 8 månader. Men med stigande form kommer rolerbladsen att bytas ut till ett par swenor fibreglass.
 

2012-03-28 13:32
Med de målen så bör träningen innehålla tydligt rullskidor, mycket stakning, gärna uppförsbacke med intervallinslag...

För mig som i år hamnade runt 6 timmar så är det just längre distanspass och tuffare pulspass som saknas för att ta min skidåkning ytterligare ett snäpp framåt..

Givetvis är det målet kommande år =)
 

2012-03-28 15:46
Rullskidor i Sundsvall. Starta vid Selånger kyrka, Huljenvägen västerut mot Svartede, ut på E14 i Nedansjö och tillbaka mot Sundsvall. Vid Töva skidstadion, vik av norrut och åter till Selånger kyrka. En bra helgtur!  

2012-03-28 22:39
hej!
Vill du träna som en ren skidåkare ska du fokusera på löpning under sommaren. Kanske 60 % löpning 40 % rullskidor. fokus ska ligga på distansträning. Glöm fdock inte bort intervallerna. De är superviktiga även de!

ju närmare p säsongen du kommer ska du köra mer och mer grennära tränng!
 

2012-04-19 08:17
Kristoffer, jag kör ungefär den uppdelning du föreslår. Men du får gärna motivera varför du tror att det är det bästa upplägget. Själv tror jag att mer rullskidor och mer styrketräning ger ett bättre resultat för oss som inte är i det översta elitskiktet.

Men självklart behövs mycket A1 och där är det ju nyttigt för ligament och muskler att variera med löpning.

Men motivera gärna varför ditt upplägg är bäst.
 

2012-04-19 08:55
Som ungdoms/junior-tränare är detta vad man blir lärd att lära ut.

Anledningen är att du får mycket mer kondition i löpningen och lättare kan ligga inom rätt pulszon. På sommaren ligger den tunga träningsdelen (kallad Basperiod).

Man fokuserar på löpningen av just den anledningen att den är tuffare. Mycket svårare att träna hårt på rullskidor då du ofta inte kan nå rätt pulser. :)
 

2012-04-30 00:59
Vilken gren man når högst puls i tror jag är högst individuellt.

Och eftersom det var främst A1 vi skulle fokusera på så känns det rätt så obetydligt vilken gren man har högst maxpuls i? Eller hur menar du?
 

2012-04-30 08:41
Det kan säkert stämma. Dock har du så mycket tid till rullskidorna under hösten sedan. Löpningen är en viktig del just efter som den är så tung. Under sommaren förbereder man kroppen på tungt arbete resten av säsongen. Som skidåkare behöver man båda delarna och anledningen till att löpningen fokuseras på sommaren är för att du ska få mer tid till att fila på teknik mm på rullskidorna ju närmare snösäsongen du kommer. Jag brukar under sommarperioden tänka 60 % löpning 40 % rullskidor.
:)
 

2012-05-03 15:26
Än så länge går det bra =)
Har legat på ca 2000 tränings minuter i månaden sedan början mars =)
20 mil rull Smiley
Utryckligen så suger ju det här med att jag borde löpa =/ Har massa problem med knäna å bara genom att tänka löpning gör dom ont =/
Hitils har jag kört A3 på rull, roddmaskin, spinning, crosstrainer, eller stakmaskin.
A2 passen blir nästan uteslutande på spinning cykel, men nått enstaka slinks in på cross trainer.
Sen är alla A1 pass på rullskidorna.

Fortfarande en massa styrketräning då jag tycker detta är väldigt roligt. Vet ju inte riktigt hur bra det är i längden.. Men idag lyckades jag dra 2 mil under timmen! Så stakningen gynnas ju iallafall otroligt av intervallen i stakmaskin och styrke träningen.

Men om jag nu inte lyckas rehablitera mina knän i form för löpning. Vad för träning skall jag köra för att kompensera? kan tex inte kör för mycket cross trainer för då smärtar det på =/. Nu börjar desutom armbågen klaga lite under långa distans passen =(
 

2012-05-03 18:48
Du har inte provat hufsa? Det blir ju inte lika mycket rörelse i knät som vid löpning. Man kan väl ana att åtminstone löparknät ska klara sig.  

2012-05-03 20:21
Har också haft knäproblem. Riktigt tråkigt. Då får man träna det man kan och hoppas att man genom att lugnare knäaktivitet kan bli friskare.
Jag började simma, vilket ger en bra syreupptagningsförmåga (om man simmar crawl) och det är mjukt för kroppen, och som jag uppfattat det så stärker det muskler utan att frästa så mycket på tex leder och annat. För att stärka upp knämuskulatur är viktigt.

Har du testat sådanna rehband? (http://www.stadium.se/is-bin/intershop.static/WFS/Stadium-SwedenB2C-Site/Stad...) <--bild

dom kan göra underverk i vissa fall :)
 

2012-05-04 00:56