Löpning

Onormalt låg vilopuls. Vad göra?

Riktar främst denna fråga till någon som har någon bakgrund i sjukvården eller liknande.

Saken är den att vi mätte pulsen i sittande (på stol) och liggande (på brits) för att få ett statistiskt material i en kurs på universitetet (många felkällor, men sak samma). Pulsen mättes över ett 2 minuters intervall både med pulsklocka och manuellt.

Mina pulsvärden blev:
Sittande: 30 (varierade mellan 28 och 32)
Liggande: 24 (varierade mellan 21 och 26)

Har aldrig reflekterat över det själv, men fick väl en del kommentarer när vi sedan gick igenom materialet. Är det på något sätt farligt att ha en så pass låg vilopuls? Bör jag ta mig till vårdcentralen för att försöka få mig en remiss till en kardiolog?
 

2010-08-25 06:45
Kan bara hålla med om att den är väldigt låg. Jag tvivlar på att det är något fel på dig Micke, men jag skulle noga kolla pulsen på liknande sätt ett par gånger till för att kolla att du verkligen har så låg puls.

 

2010-08-25 07:02
lance armstrong och gunde hade 32 vid sin mest aktiva period...Såvida du inte mår dåligt av den låga pulsen så...men svårt att säga såhär på rak arm...- men är du orolig så kan du alltid be att få tå ett EKG samt göra ett arbetsprov på vårdcentralen..Eller så kan du be att få göra ett sk bandspelar ekg där man registrerar din hjärtrytm under en längre tid- såväl i vila som i aktivitet...Annars bara konstatera att du är vältränad..  

2010-08-25 07:04
Hade inte känt mig lika orolig om pulsen dansat omkring runt 30, men nu när den ibland är nere kring 20 slag per minut så börjar även jag fundera.

Körde dagens löppass nu på morgonen så jag ska kunna registrera pulsen under natten och se hur det egentligen ser ut.
 

2010-08-25 07:10
har du kollat vilopuls innan och vad ligger du på då?? Sen kan ju kroppen reagera olika på ex överträning samt om man varit sjuk nyligen..- vissa får hög puls och vissa får en pulssänkning...som sagt...svårt att säga vad som är vad men kika upp det skadar aldrig  

2010-08-25 07:13
24 är lågt, det lägsta jag hört hittills är Miguel Indurains 27. Om det inte är ngt fel på dig så innebär det fortfarande att du inte får ge blod, samt att sjukvården nog kommer TRO att du är sjuk om du skulle råka hamna hos dem. Jag skulle nog kolla upp det dock, det kan finnas allvarligare problem i bakgrunden. http://en.wikipedia.org/wiki/Bradycardia  

2010-08-25 07:20
helena: Jag vet att jag låg och pendlade mellan 30 och 35 för 2 år sedan då jag opererade fotleden (spinalbedövning, så kunde själv kolla värdena). Kanske var så att man redan då låg under 30 i puls liggande, men att man var lite stressad pga situationen.  

2010-08-25 07:21
Jag har hört (minns inte var men det var läkarexpertis inblandad) att det var viss förhöjd risk för vissa hjärt/kärlbesvär vi riktigt låg vilopuls pga det låga flödet ökar risken för just åderförkalkning och blodproppar.
Med reservation för att detta kanske bara är en myt, men det låter inte helt orimligt tycker jag.
 

2010-08-25 08:18
Det är nog bra att hitta "rätt" läkare och prata med detta om.
Låg genetisk vilopuls och långvarig konditionsträning kan ju ge väldigt låg vilopuls, men jag har hört historier om fullt friska personer som i vården behandlats som att det är något fel på dem för att de har ovanligt låg puls.

Typ en idrottsläkare med lång erfarenhet inom konditionsidrott lär ju ha träffat flera med riktigt låg vilopuls.

 

2010-08-25 08:48
Kanske är en fråga du kan ställa i Maratonbloggen, Petra lägger ju nämligen upp frågor och svar med en idrottsläkare där.  

2010-08-25 09:24
Hade 28 i vilopuls kring 1984 och bättre har jag väl aldrig mått. Hade då dessutom förmågan att sänka pulsen viljemässigt. En timmes avslappning kändes som en hel natts sömn. Tyvärr tappade jag av diverse orsaker den låga vilopulsen lite, ökade till ca 35 åren efter, trots bättre form. Och även förmågan att sänka den, trots att jag fortfarande vet hur man gör.

Jag skulle inte oroa mig särskilt mycket, trots att vissa läkare säger att det är farligt med så låg puls.

Det lägsta jag har hört är f.d. elitlöparen Bosse Engwall, som hade 21 i vilopuls. Tror han fortfarande har väldigt låg vilopuls, trots sina 55 år.
 

2010-08-25 11:57
Erik hann före mig: tänkte just nämna Asfaltlöparen. Han brukade väl säga att han hade 21 när han var som mest vältränad och låg på 28 nu på äldre mindre vältränade dagar. (Källa: hans egna inlägg på puls.se)

Om man har genetiskt låg puls och dessutom är vältränad konditionsmässigt så behöver ju inte 25-30 i puls vara tecken på något som helst fel.
Men som Anders påpekar, kan personer med under 50 i puls bli remitterade till läkarundersökning eftersom en låg vilopuls kan vara tecken på någon form av hjärtfel. Dvs man måste utesluta medicinska fel innan man kan konstatera att, ja, just den personer verkar visst ha en låg vilopuls av naturen.
 

2010-08-25 13:20
Känns som den allmänna rekommendationen bör vara att du nog ska kolla upp det, men eftersom du mår bra och inte har några symptom så känns det inte jättealarmerande. Den är ju dock rejält låg. Känns rimligt att utesluta diverse blockeringar i retledningssystemet.  

2010-08-25 16:17
Om inte annat såp kan det vara bra att hala upp nästa gång du blir intagen mer eller mindre akut. Så vet läkarna?  

2010-08-25 16:28
Jag blev skickad till ultraljudsundersökning av hjärtat av min hälsoundersökningsläkare - jag brukar ha c:a 34-36 på morgonen...och är hyfsat vältränad för att vara i min oerhört höga ålder...  

2010-08-25 16:49
Men sedan är det nog så att många läkare relaterar en riktigt låg vilopuls orsakad av träning mot den "normala" vilopulsen hos resten av befolkningen (som till största delen är helt otränad), alltså "normalvilopulsen", och bedömer då lite felaktigt den superlåga som patologisk.

Tvärtom vore väl lite mer riktigt.

Min läkare sa med emfas för några år sedan att "du har VÄLDIGT låg vilopuls!" Då hade jag 42 och var i det närmaste helt otränad. Vad svarar man på sådant? Det verkade bäst att inte nämna den tidigare lägsta noteringen man haft...
 

2010-08-25 17:44
Det är ganska viktigt att nämna sin låga puls om man skall undersökas av läkare. Jag vet inte riktigt vad jag har för vilopuls just nu, men den brukar vara väldigt låg.

När jag åkte in på lungröntgen för att kolla svininfluensa i vintras stod dom och var väldigt förbryllade tills jag insåg att det var pulsvärdena dom diskuterade. Nämnde då att jag har låg puls samt att jag springer en hel del. på så sätt slapp jag göra en massa andra undersökningar.
 

2010-08-25 17:54
På vårdcentralen höjde de ett ögonbryn när jag sa 50 som vilopuls. Hade jag sagt 30 hade de väl tryck på larmknappen.  

2010-08-25 17:55
Jag minns att för flera år sedan var jag på en hälsokoll där de mätte min vilopuls till 55 sittande upprätt på ett bord och pratandes ... då tyckte folk att "då är du väl redan död", alltså att 55 bpm var en låg vilopuls ... numera är den nog inte lika låg, men det är nog så att många har hög vilopuls.  

2010-08-25 18:30
Jo, läkare och syrror brukar le lite överseende mot mig när jag vojnar mig över att vilopulsen är hög och "jag är väl lite nervös eller stressad kanske" när de mäter upp, typ, 68. De tycker 80 är helt normalt, men jag blir ju jättestressad när pulsen inte går ner till mitt normala, runt 55!

Å andra sidan är det de som har rätt, och jag som är hysterisk.

En del har genetiskt låg vilopuls. Andra inte. Det spelar ju faktiskt ingen roll! Men det är kanske bra i vissa sammanhang att veta hur den egna kroppen fungerar.
 

2010-08-25 19:22
Jag har fåt göra ekg test flera gånger i samband med kontakt med sjukvården.

Jag har ungefär 35 i vilopuls sittande.

Har vid ett tillfälle varit inlagd och då hadde jag 23 som lägst, det var dock såvandes.
 

2010-08-25 19:30
Micke, jag är utbildad sjukvårdare och känner du inget obehag i din vardag och träning med så låg puls så är det nog ingen fara, inte helt ovanligt att vissa har mycket låg puls. Jag hade också låg puls för några år sedan och mådde ofta lite illa, fick hjärtstillestånd då pulsen blev farligt låg och har idag pacemaker och mår perfekt. Jag springer å tränar utan problem. Så om du känner dig frisk och inte känner av exempelvis illamående så är det nog ingen fara.  

2010-08-25 19:35
En löpare med låg puls var Dan Glans. Citat från en krönika om honom:

Vid arton års ålder, kom kanske det mest oväntade bakslaget i Dans löparkarriär och det var ett läkaruttalande på mönstringen, Dan hade ett mycket svagt hjärta. Smått förvånad, så slutade Dan att springa. Mellan arton och tjugoett, sprang han inte alls(!). Han gick dock till en ny doktor och denne sade att hjärtat var mycket bra. Den troliga orsaken till den förste läkaren diagnos, var troligtvis att han misstagit sig på Dans låga vilopuls. Den låg mellan 28- 30 slag/min. Militärläkaren ville inte riskera något, inte ens en lugn tjänst på kontoret, det kunde ju bli mycket spring i trapporna.

Slut citat:

I helgen gjorde ju Musse om Dan Glans trippel på SM. Skillnaden var att Dan Glans var tvungen att springa betydligt snabbare för att plocka hem trippeln:
Dan Glans tider: 29:05 8:30 14:09. Att då jämföras med Musses 29:58 8:44 14:28.
 

2010-08-25 19:36
Nu tror ju jag att Din låga vilopuls är genetiskt betingad och skulle vara betydligt lägre än standard även om Du vore en helt otränad soffpotatis.

Även en person med låg vilopuls sänker ju vilopulsen när den tränar mycket. Vilket jag har förstått att Du gör. Smiley

Jag har, i det närmaste, elitvilopuls - runt 36 - och visst har barnmorskor reagerat när jag har besökt den avdelningen. Men det är inget jag har reflekterat över.

Symtomen på bradykardi (låg hjärtrytm) är bl a yrsel, svimning och trötthet. Har Du inget av detta är det (nog) ingen fara. Är Du orolig, så sök läkare, så utreder de Dig.
 

2010-08-25 19:36
Din vilopuls är väldigt låg, vid minsta symptom skulle jag åtminstone vilja se ett EKG för att se att inte någon AV-blockering föreligger i vila, denna skulle mycket väl kunna försvinna vid fysisk aktivitet...men ändå ett observandum för att inte vara helt hjärtfrisk...  

2010-08-25 19:42
jag ligger kring 40 i vilopuls, - inte soffpotatis men inte vältränad heller (springer 3-4 ggr/v)vill jag säga-

viss genetisk bakgrund finns till varför vissa har låg puls redan från start, jag har dock en "tvillingbana" i AV noden så viss påverkan på pulsen kan den ha, även om man inte kan säga det hundra...:)

Jag medicinerar inget utan så länge det känns ok så tränar jag på som vanligt..och det skumma är att under fysisk aktivitet har jag aldrig haft en arytmi.

Jag har fått klartecken för att träna som vanligt då det inte är en "farlig" form av arytmi(hjärtrubbning), dvs ingen blockering utan bara en x-a bana som är där den inte ska vara... skall dock tilläggas att jag jobbar inom hjärtsjukvård och känner till symptom odyl..jag tycker inte det skadar att kolla upp det..då vet du vad du har att utgå ifrån:)
 

2010-08-25 23:13
hade 40 som 13 åring. Är det lågt/blir det lägre med åldern?  

2010-10-08 12:49
80 helt normalt? Ja, så är det säkert.

Själv känner jag mig "missnöjd" med mina 70 strax innan jag ska ut på ett pass. För tio-femton år sedan hade jag under 40. Det väckte uppmärksamhet hos läkare - men bara på ett positivt sätt. (Jag är dock inte säker på att mina låga puls då var helt positiv - då min träning tidvis var rätt så extrem med bl.a mycket fridykning)
 

2010-10-08 21:24