Nyheter från FunBeat

Anti-spam-funktion vid sändning av PM

OBS! Den här artikeln/nyheten är arkiverad och är kanske inte aktuell längre.

Det har varit lite problem till och från med spam-bottar som har skickat meddelanden via FunBeat. För att råda bot på det så behöver man från och med nu första gången man skickar ett PM till en person att tolka två ord, dvs titta på en bild och sedan skriva in vilka ord man ser. Dessa ord är svåra för datorer att förstå, och därför kommer spam-bottarna inte förbi detta. Det är en s.k. captcha-kontroll.

Detta ska testas under en tid för att se om det blir hanterbart. Om det blir allt för besvärligt kan det kanske bli läga att lösa på något annat sätt. (Förslag mottages gärna!)

OBS att det alltså bara krävs captcha när du skickar ett PM till en person du inte har skickat till förrut.

Det är helt ok, men tänk på att dyslexi är ganska utbrett och användare kan få svårt med det. Det borde finnas en lösning som inte ställer till det för dem också. Ska försöka komma på något ...

Talsyntes? Man klickar på orden och de läses upp?
 

2010-08-03 07:38
Jag har sett captcha varianter där två foton ska jämföras.
T.ex. visas ett foto på en elefant och ett foto på en mus och du ska svara på frågan "Vilken är störst?".
 

2010-08-03 08:10
Daniel, kolla får du se. Det finns en liten knapp med högtalare.  

2010-08-03 08:11
....eller varianten där man ombeds skriva ett utskrivet tal, t.ex. "trettiotre", i siffror.  

2010-08-03 08:11
Jag tycker det är tråkigt att FB har valt en lösningen med captchas.

En sådan lösning medför stora problem för alla som har problem med synen.

Funbeat kommer därför att diskriminera alla som inte kan läsa captchas-orden.

Dessa problem är väl kända i webdesign-världen, men trotts det väljer FB att införa en sådan lösning. Trisst! 

2010-08-03 09:07
Bra initiativ. Spam är ett fruktansvärt irritationsmoment som jag inte vill ska komma in på funbeat.

En kombination av förslaget ovan med "skriv trettiotre i siffror" och talsyntes borde vara tillräckligt för att synskadade och de med läs och skrivsvårigheter.
 

2010-08-03 09:49
Ja, jag har testat capatchas talsyntes. Jag förstår damen som förklarar vad man ska göra, men jag förstår inte den rösten som kommer sedan. En röst läser upp några ord som man ska skriva. Engelska är mitt modersmål, men jag kan inte för mitt liv förstå vad som sägs (det är på engelska).

Inte helt fel med föregående förslag. Det skulle stoppa spam och det skulle de flesta dyslektikerna klara. Nåväl, det finns de som har sifferdyslexi också, men om man håller sig till siffror med ett tal (33, 333, 3333) så borde det gå fint.

Bilder är inte heller helt fel.
 

2010-08-03 10:01
På MCK:s forum så har vi bilder där man ska välja vilken som är mest lik den som visas. Fånigt nog så behöver man bara göra detta som inloggad men inte alltid som gäst...  

2010-08-03 10:07
Jag gjorde en enkel grej på ett forum på phpBB. För att kunna regga sig får man frågan, "Ange jordens form" och en rullgardinsmeny med valen rund och platt. Förvalt är platt. Nu har vi noll robotregistreringar.  

2010-08-03 10:09
Riktigt bra!
Synd med alla som ska klaga på allt och prata om diskriminering och liknande. Var positiva till att det kommit en lösning istället.
Har man en lösning som passar 98% av de som använder sidan får väl det ses som mer än OK.
Visst är det synd om de som är dyslektiker eller liknande men jag är helt säkert på att de har egna hjälpmedel och knep för att det ska fungera.
 

2010-08-03 11:32
Har någon som tyckt till dyslexi själv eller gissar ni bara?
Viktigare; Att tycka synd om folk för att de har dyslexi känns som något man ska akta sig för.
 

2010-08-03 11:43
Visst finns det andra lösningar. Olles lösning används av flera sajter, och det har inte stött på patrull vad jag vet.

Men Olle reserverade sig själv för att det kanske inte var bästa lösningen. Låt det gå ett tag får vi se.

Kanske mer intressant att någon med dyslexi uttalar sig, än att vi andra storebrorsmässigt ska tala om vad som inte funkar för andra människor?
 

2010-08-03 11:59
Den som har problem, testa skicka ett PM till Olle.
Det finns oftast en lösning, när man letar.
 

2010-08-03 12:44
>"Var positiva till att det kommit en lösning istället."

Visst ska man vara positiv, men bara till BRA lösningar.

Vilket captchas inte är.

 

2010-08-03 12:48
Markku: I Captcha-lösningen i FunBeat finns en knapp som gör att texten läses upp, vilket alltså är en lösning även för de med sämre syn eller personer som har svårt att tolka ord.

 

2010-08-03 12:54
Olle, den läser upp på engelska. Engelska är mitt modersmål, men inte ens jag förstår vad den knappen säger.

Nu är det så att folk som har dyslexi inte står upp och hejar "hej, titta på mig! Jag kan inte läsa och jag kan inte skriva!", så vi vet ju inte.

De har hjälpmedel, men hjälpmedlet går ut på att man markera ett ord och sedan läsas ordet upp. Det kan man inte göra med dessa texter eftersom de är stiliserade bilder och inte "texter".

98% är nog en överdrift. Det är långt mer än 2% av befolkningen som drabbas av dyslexi. Jag är datalingvist och arbetar just med hjälpmedel för dem. Jag är välavlönad. Det finns många.

Jag tycker inte att det ska uppfattas som kritik bara för att man nämna fenomenet som så få, öppenbarligen, har något som helst kunskap om. Det var inte menat som kritik. Men tänk så här: om någon med en handikapp i skolan ska satsa på något annat än studier, vad tror ni de satsar på? Det är ju inte alla som kan bli rikets konung.
 

2010-08-03 13:18
Jag är dyslektiker, jag tycker de där små rutorna med förvrängda ord och bokstäver är kluriga och ibland tar det lite tid. Däremot är det fullt genomförbara och inget att hetsa upp sig över. Upplästa ord är däremot omöjliga att stava.  

2010-08-03 13:38
Jag är inte dyslektiker, men jag tycker också rutorna med förvrängda ord och bokstäver är kluriga, ibland gissar jag fel och får försöka med ett nytt ord.

Det verkar vara värt besväret (hur många gånger kommer man behöva använda ta sig förbi funktionen?).

Tyckte annars rullisten vid konto-skapande var en underbar idé.
 

2010-08-03 13:50
@ Daniel...jag sa att den passade 98% av de som var på sidan...inget annat Smiley
@ Markku...du är en av de jag menade med personer som gnäller. Lösningen är bra. Den är inte felfri och inte bäst...men bättre än inget alls.
Funbeat är en otroligt bra gratissida, det ska man inte glömma. Det finns betydligt mer omfattande och bättre verktyg men de är inte gratis...då får man kanske stå ut med att allt inte är perfekt...:)
 

2010-08-03 14:06
Andreas, det förstod jag. Men det jag menade är att det är nog många många fler dyslektiker som är idrotssmän än andra aktiviteter. Så 98% är lågt i samhället i allmänhet, och på tok för lågt bland idrottare. Det är naturligt att man specialiserar sig i något där dyslexi inte spelar någon som helst roll: musiker, hantverkare, kungligheter osv.

Ingen stor sak.
 

2010-08-03 14:26
Jag lät en kompis testa som är dyslektiker (jag kan inte förstå det han skriver), efter tre försök så grejade han det. Att det skulle vara ett stort problem tyckte han inte.
Men alla kanske inte har samma typ av problem? Vad vet jag!

Då har vi två dyslektiker som inte tycker att det är ett problem, och ett gäng icke dyslektiker som tycker att det är det? Märkligt!?

Edit: Kan kan? Undra om jag har dyslexi? Ändrat.
 

2010-08-03 14:31
Mycket märkligt.  

2010-08-03 14:45
Välkommen till livet, grabbar.
Har vi löst det här nu? Tack Olle för att du förbättrar Funbeat hela tiden.
 

2010-08-03 14:49
Daniel > Vi har ju några idrottskvinnor också Smiley  

2010-08-03 15:11
Ja, ja ... idrottsvarelser då eller idrottshomosapiens.

Mentalt menar jag inte maskulint när jag skriver "idrottsmän", men tack för att påpeka att det kan uppfattas annorlunda än vad man menar.
 

2010-08-03 15:15
Third Strike and OUT!
Gäller det här också?
 

2010-08-03 15:29
Andreas, om du har problem med mina inlägg så är ditt problem.
Man kan inte vara älskad av alla.
 

2010-08-03 19:03
Markku: Det är nog inte enbart Andreas som är fundersam på dina inlägg. Jag hittar inte nånstans att du ger ett förslag på hur det borde göras.

Det skulle då kunna generera lite konstruktiv debatt i ämnet. andra har dock förekommit dig och gett flera andra mer eller mindre bra alternativ.

Men istället så säger du bara att det inte är bra. Det är alltid enkelt att hitta fel, det svåra är att hitta det som är bra!

Med tanke på att det (som det anges tidigare) faktiskt är ett gratis forum med rätt mycke' 'fläsk' på benen så kan vi väl ändå försöka att föra en konstruktiv debatt med Olle och inte enbart 'leta efter fel', eller?

M.a.o. har man nåt att klaga på så kanske man kan såväl förklara problemet som ange ett eller flera alternativ och dess fördelar.
 

2010-08-03 20:10
"Det skulle då kunna generera lite konstruktiv debatt i ämnet. andra har dock förekommit dig och gett flera andra mer eller mindre bra alternativ.
Men istället så säger du bara att det inte är bra. Det är alltid enkelt att hitta fel, det svåra är att hitta det som är bra!"

Eftersom det här är ett så känt problem (för webbdesigners, men kanske inte allmänheten) och har debatterats världen över i under lång tid, så finns det andra sätt att lösa spam-filtrering.

För det ansvarig på FB är inte heller detta något nytt problem.

Mitt gnäll (som vissa uttrycker det) är alltså ett påpekande, och jag själv är mycket förvånad att FB, ändå väljer att införa en teknik, som är hårt kritiserad, bl.a av W3C som specificerar HTML.

Men det är ju enklast att döda budbäraren.
 

2010-08-03 21:07
Döda budbäraren? Inte alls!

Men om du ger ett (eller flera) alternativ också (inkl. argument) så kan det knappast uppfattas som gnäll, eller hur?

Jag vet bara själv hur jag fungerar och när någon hojtar att jag gjort 'fel' (eller ännu värre, 'dåligt') så tenderar jag till att ha rätt tjocka vaxproppar. Utvecklare brukar (oftast ;-) ) ha anledningar till att välja vad som valts och 'fel'/'dåligt' är i många fall en subjektiv uppfattning.

Om jag istället möts av en kommentar av typen 'har du beaktat xxx' alt. varför har du inte gjort 'så-här'. Så tenderar det till att rensa mina öron på ett mycket bättre sätt.

Detta då sagt i egenskap av utvecklare, ett skrå som jag tillhör sen ganska lång tid tillbaka (ops, kanske inte ska erkänna det öppet?).

Som kuriosa (inget annat) & med risk för 'sidetrack' av spåret så är jag intresserad av att veta mer om vad du avser då du säger att W3C kritiserar användandet av captchas?

Är inte själv bekant med något sådant, men är alltid intresserad av att läsa in nytt material. Skicka ett meddelande bara, om du har några länkar eller dylikt så slipper vi 'skräpa ner' den här tråden mer.

Dock kan nämnas i sammanhanget att captchas är en rätt vanlig (om än debatterad) lösning idag för att komma åt 'robot'-problemen. Ett eskalerande problem ...
 

2010-08-03 22:34
Bertil:: Lite läsning om problmet från w3c
http://www.w3.org/WAI/intro/captcha.php
http://www.w3.org/TR/turingtest/
http://dev.w3.org/html5/alt-techniques/#captcha
 

2010-08-04 11:39
Tackar! Jag ska läsa igenom det få se vad som skrivs i ämnet.  

2010-08-04 12:16
Kolla på www.mik.se där är det löst genom att man får addera två tal (under 10). Mycket enkelt och effektivt. Det forumet är helt öppet utan registrering, och all spam har försvunnit.  

2010-08-04 17:58
Anders: Samma metod använder FunBeat faktiskt när en ej inloggad person vill skriva i en persons gästbok. Jag har funderat på att använda samma i det här fallet.  

2010-08-05 07:50
Captchas är för krångligt om man inte råkar befinna sig bland dom 10% som har perfekt syn. Lösningen som t.ex Runnersworld.se har, "Skriv tjugofyra med siffror", är fantastiskt mycket bättre. Går den att genomgöra? Eller är det bara jag som tycker så?  

2010-08-06 01:22
Några har redan påpekat detta men det tåls att skrivas igen...Detta är EN lösning som valdes, inte sagt att det automatiskt är den bästa. Det är många sidor som väljer detta och personligen har jag inga problem. Men om någon vet något bättre alternativ så är det ju bara att säga till(vilket några även gjort) utan att bli förbannad, då meningen ändå är att hindra spam a.k.a "the devil"

Edit: Andreas Hellström: Tvivlar dock starkt på att det enbart 10 % som inte upplever detta som krångligt....har själv problem med synen(inget svårt problem dock). Däremot var ditt (med fleras) förslag bra och borde gå att genomföra. Är nu ingen tekniker så jag vet inte hur mycket tid eller pengar som krävsSmiley
 

2010-08-07 23:44
Hmm. Jag fick just ett nytt spam - trodde inte det skulle komma fler? Eller behöver botten inte valideras för att den skickat till mig förut?  

2010-08-09 21:33
Jag gjorde en spam-sökning och hittade en del spam som skickades innan spam-spärren infördes, det var ett sådant som du hade fått.  

2010-08-09 21:46
Jag med tydligen, från en baby des (kallar sig miss Glädje) Smiley  

2010-08-09 22:22
Japp, jag fick också ett, från baby des.

Det första jag nånsin fått här på Funbeat kan tilläggas.
 

2010-08-10 08:18
Har också fått från Baby Des, det första konstiga pm jag fått här på 4 år...  

2010-08-10 08:35
Ajdå. Inte bra. Så var det med det spam-skyddet... Jag ska undersöka alternativen.  

2010-08-10 10:20