Löpning

Ont i utsidan av låret

Hej. Jag har ett problem då jag är ute och springer. Vid längre sträckor, eller då jag springer på asfalt får jag ofta ont ifrån höften ner till knät. Som en ilande känsla. Har hört att det kallas för runners knee. Har provat med stretching men har haft det jättesvårt att hitta den muskeln. Någon som har några tips på hur man löser detta problem? Smiley

Tacksam för all hjälp!
 

2009-11-07 00:02
Tjena,

Har du provat att rulla över en fylld petflaska?
Det var någon som tipsade om detta för länge sedan.

Du ligger på sidan med en fylld petflaska under dig på låret.
Rulla sedan upp och ner typ 20 gånger.
Detta skall liksom kavla ut problemet.

Det verkar fungera på en del.
Kan vara värt att testa.
 

2009-11-07 07:28
Vilka muskler stretchar du? Jag har ungefär de symtomen, och på mig är det både musklerna i ländryggen, skinkan och utsida lår som samverkar och ger smärtan. Just nu är min massör inne på att jag även bör strecha insidan av låren mer regelbundet.
Eller rättare sagt; han masserar de tidigare nämnda områdena och jag ska _bara_ stretcha insidan av låren tills vi ses nästa gång... Nått han hade fått till sig på ett föredrag nyligen! Smiley
 

2009-11-07 11:06
Runners Knee tänker jag på som en smärta först lokaliserad till "stora delar av utsidan av knäet", som efter några dagar krymper till en mindre smärtpunkt på utsidan av knäet, nedanför leden.

Om det är RK finns bra stretchingövningar som bygger på att man sträcker "utsidan" av låret.

Var öppen för att det är nåt annat, och petflaske-kavling lät kul och enkelt, prova! Smiley
 

2009-11-07 11:34
Det där låter som smärta från "skräddarmuskel" eller iliotibialis. Går från utsidan av höften till utsidan av knät. Man behöver göra en speciell (oftast stående) stretchingövning som jag inte kan förklara i text, men som man bör kunna få visad av en sjukgymnast eller hitta i någon bra stretchingbok eller så.  

2009-11-07 15:09
Skräddarmuskeln heter musculus sartorius och är en av våra muskler på framsidan av låret.
http://www.exrx.net/Muscles/Sartorius.html

En av musklerna som kan tänkas vara inblandade i "Löparknä" är tensor fascia latae som, om den blir kort, drar i iliobilatalbandet.
http://www.exrx.net/Muscles/TensorFasciaeLatae.html

Det kan lika gärna vara kort Gluteus Maximus dock:
http://www.exrx.net/Muscles/GluteusMaximus.html

Eller en obalans i bäckenet, lågt fotvalv, obalans mellan musklerna på insidan och utsidan av benet eller en uppsjö av andra orsaker.

Här står det mer om Löparknä:
http://www.sct.nu/traning/traningslara/itb/itbartikel.htm
http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/front/knee/irunnersknee.html

Om det nu är det. Det låter inte riktigt som löparknä tycker jag, om det inte är distinkt palpationsömt vid laterala femurepikondylen (knölen på utsidan av knäet som IT-bandet ska glida över vid varje steg).
 

2009-11-07 15:28
Denna stretching var det jag menade för löparknä.
http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173

Om smärtan är utbredd mer uppåt längs låret låter det iofs som nåt annat (om smärtan inte är härledd från löparknäet). Men ev kan man ha nytta av att dra ut iliotibialbandet ändå, och ev drar man även ut några av de andra muskelgrupperna i Lady Gs länkar.
 

2009-11-07 15:43
Löparknä, när det är som allra jävligast och precis innan man absolut inte kan ta ett endaste steg till och det känns som att benet ska vika sig, känns i hela utsidan av benet. Smärtan börjar molande på utsidan av knät och sprider sig sen ju längre man fortsätter. Som jag har gjort. Smiley

Iaf, tar mig friheten och länkar till ett svar jag lämnade i Skador och besvär-gruppen. Kanske lite tips? Smiley

http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=578408
 

2009-11-07 15:51
Hur blev det när den "akuta" löparknäsmärtan gick tillbaka?

Krympte det "utbredda molande" till en mindre punkt på knäknölen på utsidan (femurepikondylen), som främst gjorde ont när man tryckte på den (palpationsömhet)?
 

2009-11-07 16:14
Ja, det skulle man kunna säga. Tror iofs inte att smärtan att fortplantat sig som den gjorde om jag hade slutat springa, men är det lopp så är det. Smiley

Jag hade extremt ont av att gå i trappor upp o ner och fick häva mig på trappräckena för att öht kunna ta mig upp/ner.

Efter ett par dagar (minns inte exakt) gjorde det bara ont när jag tryckte på den däringa kondylen. Efter ytterligare nån dag kändes inte ens det.

Nu var det länge sen jag kände av nåt löparknä, så jag fortsätter på den föreslagna banan. Smiley
 

2009-11-07 16:25
Fast på TS låter det inte som att besvären kommer såvida hon inte springer länge eller på olämpligt underlag, och "ilande känsla" tycker jag ju inte det kändes som när jag hade löparknä. Snarare en blixtrande, genomträngande smärta på en tydlig punkt på utsidan av knäet först och främst. Eftersom jag inte framhärdade kom jag aldrig till känslan av att det skulle spridit sig längs låret.

Jag läste om TS beskrivning och det låter verkligen inte som löparknä, men smärta är en subjektiv sak så det kanske det är ändå.
 

2009-11-07 16:31
Nej, jag tror inte heller att det skulle vara löparknä. I så fall i ett väldigt tidigt skede. Det KAN bli kanske - vad vet jag - men ville ändå dela med mig lite av de hyfsat kontroversiella råd jag har fått, som går stick i stäv med den traditionella kavel-och stretchmetoden.

Som lite allmänna tips till andra läsare också. För de finns med all säkerhet. Smiley
 

2009-11-07 16:39
Ja, för trådens subjektrad lär säkert locka en och annan skadad löpare så på det viset var det ju rätt tänkt Smiley

Hoppas nu bara TS känner sig upplyst också, det var ett tag sen vi hörde något från henne Smiley
 

2009-11-07 17:38
Om inte, så lär hon höra av sig igen. Smiley  

2009-11-07 22:28