Crossfit

Crossfit nutrition

Är det andra här som har erfarenhet av LCHF/Paleo kost.
Har själv märkt en klar förbättring vid denna typ av kosthållning, framförallt
bättre uthållighet/kondition(lägre vikt).
har följt Lchf i ca: 3 mån.

// Magnus
 

2009-10-25 19:12
jag försöker hålla mig till det, även om det inte är strikt LCHF (käkar gärna frukt o grönt). Mer fett och proteiner har inneburit att jag inte känner mig alls lika hungrig utan kan hålla mig med mina mål mat. Känner mig oxo piggare. Uthållighetsmässigt har det gått bra, men jag har inte mycket att jämföra med och är inte heller nån ultradistansutövare...ännu Smiley  

2009-10-25 19:36
Det är en sund tanke att äta naturligare kost, mindre processat och konstlat. Alla tjänar på att minska kolhydrat-, och sockerintaget. Sen känns det ju inte logiskt att öka kaloriintaget på fettsidan. Jag arbetar som läkare på en vårdcentral, och samtliga patienter jag har som följer lchf vittnar om viktnedgång, bättre magar. Samtliga har också kraftigt förhöjda blodfetter och därigenom enligt all forskning förhöjd risk för hjärt/kärlsjukdom. Viktigt att tänka på i debatten. Finns alltså ingen forskning som säger att lchf är bra för populationen. Lika många patienter som står på GI-kost känner sig bättre i magen vilket får mig att GISSA att kolhydrater är en stor del av förklaringen angående folks välmående på lchf.  

2009-10-26 18:19
Ett varningens finger alltså. Men hur har de personer med högt blodfett levt tidigare? Är dessa värden vekligen en direkt effekt/biverkning av LCHF dieten eller har de kanske varit överviktiga innan?
Vill gärna veta, för det finns juh rätt motstridig information här...

--Anders
 

2009-10-27 08:58
Jag kan inte riktigt förstå poängen med att man i LCHF kan trycka i sig fetter av vilken kvalite som helst. Om man nu lyckas dra ned på kolisarna och känner att det funkar
, varför inte satsa på magra proteinkällor och bra fetter? Det skall tydligen vara nån kemisk balans som uppstår med lchf har jag hört, låter lite för likt den gamla Atkins. Personligen kör jag på en enkel zone-variant(1 handflata protein, 2 handflator kolisar) med uteslutande fisk och fågel samt endast fetter med bra omega3/6 balans. I kolis-väg blir det bara grönsaker och frukt i princip.
 

2009-10-27 11:24
hela grejjen är juh att man håller på att omdefiniera "bra" fetter.  

2009-10-27 15:11
Min tanke angående förhöjda blodfetter är att om man tränar mycket och hårt så får man energin från fett och inte kolhydrater. Får man då förhöjt blodfett?

kanske doktorn kan svara på?
 

2009-10-27 15:24
Ja svårt att svara på vad som är bra fetter. Tycker Annika Dahlqvist ju mycket väl kan ha en poäng med sin kost, bara det att hon underminerar sig själv med uttalanden som att de som äter lchf inte behöver vaccinera sig mot svininfluensan, och vägrar försöka bevisa sina teorier i studier. Hon vill ju likt paleo-kosten att man ska äta naturliga fetter, och att det då gärna får vara mättade fetter, vilket man ju sedan tidigare i studier sett höjer risken för hjärt/kärlsjukdom i populationer.

Såvitt jag förstår (med viss reservation då det var något år sedan jag läste på om metabolismen), så använder musklerna befintliga glukoslager som energikälla. Glukos kan sen bildas via ombildning av protein och fetter i levern (glukoneogenes). I första hand tar kroppen det glukos som finns i musklerna, därefter depåer i levern. Hos en frisk människa håller detta blodsockernivån jämn. Högt intag av fetter ansamlas i levern, mer av det "onda" LDL och VLDL-fetterna bildas och detta bidrar till åderförkalkning. Jag tänker mig då att man som idrottsligt aktiv har lite bättre snurr på fettomsättningen, men då troligen ändå högre nivåer av LDL och VLDL.

Sen de jag träffar på en vårdcentral är ju där av en anledning, och sällan unga friska vältränade (men har i förekommande fall varit det tidigare). Jag svävar kanske lite på svaret. Skulle vara kul höra vad en dietist eller en mer person mer insatt i näringslära säger om detta. Jag är inte någon specialist, bara en enkel AT-läkare som försöker föra ett resonemang :)
 

2009-10-27 18:32
Det var ett bra svar tycker jag. Det är alltid kul att få lite olika synsett på kosthållningen som våra kära vänner förespråkar i crossfit sammanhang.
Sen är det väl så att hela grejjen med kosten är att äta "naturliga" råvaror och inte massa e:ämnen osv.

 

2009-10-27 19:54
Men, om nu glukos bildas ev fett i lever, och man inte har en massa kolhydrater att bilda det ifrån, då borde det juh inte samlas massa fetter där som ger höga LDL, VLDL värden, eller? Alltså om man har en god omsättning på energin...

Och jag håller helt med om att naturliga råvaror borde vara förstahandsvalet.
 

2009-10-28 08:54
Jag vill varna för LCHF: http://callerobertsson.blogspot.com/2009/09/varning-for-lchf.html  

2009-10-28 09:08
Ha ha det är bra Calle! Huvudet på spiken......  

2009-10-28 16:01