Skador och besvär

Spräckt trumhinna

För tio dagar sedan så spelade jag en rugbymatch – och fick då en tackling över örat (tja, eller en skallning, typ). Kändes som en rejäl smäll, det var lite Kalle Anka-varning (alltså, små fåglar som kvittrar runt huvudet…). Inte mycket mer med det, jag spelade vidare, kände mig som om jag hade bomull i huvudet och inte hörde så mycket. Gick av planen, och tänkte att jag skulle försöka mig på att tryckutjämna. Då visar det sig att det blåser rakt ut genom örat… Hm.

Ringer Sjuvårdsrådgivningen, som tyckte att jag skulle kolla det hos en läkare. Sagt och gjort, läkare på VC kollar i örat och ser ingenting, typ en spricka på mitten av trumhinnan men inte mer än så. Ganska dålig läkare för övrigt, berättar ingenting eller ger inge råd, utan jag får fråga allt – typ hur lång tid det kan tänkas ta att läka (kanske tre veckor), om jag kan duscha som vanligt (nej, fetvadd i örat), bada (nej), dyka (absolut inte) o.s.v.

Nu, tio dagar senare så är det ingen förändring. Det blåser fortfarande ur örat.
Jag ska givetvis gå och kolla upp det igen – men nu undrar jag ändå om det är någon annan som har råkat ut för detta? Vad gjorde ni i så fall? Hur lång tid tog det tills det var bra igen?
 

2009-06-15 11:24
Ring igen och kräv att få träffa en kompetent läkare eller byt vårdcentral. Acceptera inte sån behandling.  

2009-06-15 11:41
Som sagt, jag ska gå till min egen vårdcentral på återbesök och kolla upp det - det här var på en akutvårdcentral. Det lustiga är att hon på Sjukvårdsrådgivningen sa att jag antagligen borde få antibiotika, för att det är så stor infektionsrisk i örat, men inget sånt.  

2009-06-15 12:31
Vatten innanför trumhinnan är nått man absolut bör undvika. Det gör sjukt ont. Duscha brukar inte vara problem så länge man inte sprutar vattnet rakt mot örat. Får man det är det bara att lägga huvudet på sned och försöka att banka och skaka tills vattnet och smärtan försvinner.
Jag föddes med hål på trumhinnan och fick den opererad vid 10 års ålder. Fick ingen antibiotika under den tiden så det påståenden funderar jag på om det stämmer.
Klarar inte vårdcentralen av att hjälpa dig så kräv en remiss till öronkliniken där dom kan nått.
 

2009-06-15 12:52
Jag tycker du ska gå tillbaka till din VC och kan dom inte se något så tycker jag du ska kräva en remiss till ÖNH.

Det är skillnad på trumhinneperforation som man t ex föds med och på traumatisk trumhinneperforation, som man får efter slag eller liknande, tror jag. Så det är inte riktigt samma sak.

Tycker absolut du ska träffa en öronspecialist!
 

2009-06-15 13:26
Kanske ska du låta bli att blåsa. Det kan ju knappast bli en läkning om du blåser ut luft genom hålet.
Jag har fått perforerat trumhonnan vid inflammation och det tar tid att läka. Dessutom blir hörseln påverkad lång tid.
 

2009-06-19 12:01
Det kan bli ett fint partytrick att blåsa rök ur örat efter ett halsbloss!

I övrigt är det jädrarimej specialist som behöver kolla på trumhinnan. Och det ganska snabbt. Man vill inte ha dom skadade och jag har på nära håll fått se vad som krävs för att få dom återskapade. No fun!
 

2009-06-20 16:50
Har varit på återbesök hos VC (min riktiga VC alltså, inte akutvarianten) och hon tittade i örat både länge och väl och konstaterade sen att jag hade en sårskorpa på trumhinnan, men att den i övrigt såg läkt ut. Och jag kan inte blåsa ut luft genom örat längre. Men tack för hjälpen!  

2009-06-21 22:39