Skador och besvär

långvarigt inflammerad halsmandel

Sedan början av februari (direkt efter en seg förkylning) har min vänstra halsmandel varit mer eller mindre svullen. Men fram tills denna vecka har jag inte varit sjuk efter det.

De första veckorna tog jag det väldigt lugnt men när det inte blev någon skillnad började jag träna mer och mer. När det till och med efter tuffa pass som öppet spår kändes bra har jag kört på hela tiden fram till nu.

Nu har jag haft 2 dagar med 40graders feber och en otroligt öm vänster halsmandel. Till och med när man petar på den utifrån gör den väldigt ont. höger halsmandel är inget svullen.

Kan den långvarigt svullna halsmandeln och sjukdomen nu ha samband? något att gå till doktorn med?
 

2009-06-10 22:53
Ja, det bör Du göra. Förmodligen en bakteriell halsfluss (tonsillit). Man kommer att ta ett halsprov och sen får Du antibiotika.

Har Du varit frisk och känt Dig bra i mellantiden har detta inget samband med sjukdomen i februari. En svullen lymfkörtel (som ju halsmandlarna är) kan man ha länge efter en kraftig förkylning.
 

2009-06-10 22:58
Kan också vara en halsböld. Väntar du med att gå till läkaren kan den växa ner i halsen och orksaka andningsproblem, inget jag tror du vill uppleva. Gå till doktorn nu.  

2009-06-11 13:28
Jag håller med övriga, jag tycker du ska söka läkare. Det kan vara både tonsillit (halsfluss) och peritonsillit (halsböld). Visar det sig vara det senare så kan det vara bra söka i tid, kan bli värre om det utveklas mer. Är det en halsböld så kan dom incidera och tömma bölden innan det blir värre.

Så sök läkare, antingen på vårdcentralen eller på akuten, de på vårdcentralen kommer säkert ändå skicka dig på remiss till ÖNH.

Lycka till!
 

2009-06-12 13:58
Tack för svaren!

Halsböld låter inte så trevligt, dags att krypa till korset. Vårdcentralen lät dock meddela att de inte hade tid både igår och idag... får skrika högre nästa vecka!
 

2009-06-12 18:08
Halsböld är riktigt vidrigt kan jag meddela. Jag fick en rejäl än och fick åka ambulans in till sjukhuset. Där punkterade dom den akut utan bedövning och det är en upplevelse jag inte rekommenderar någon att prova på...  

2009-06-12 19:19
jag har haft ont i halsen över 60 dagar och gått till läkare, jourcentralen ,halsen är svullen och röd irriterad och vit varklump på vänster sida och svårt att svälja ,men dem hittade inge streptokopter  

2009-06-15 20:08
En ovanlig form av streptokocker var beskedet idag och om jag önskade kunde jag få penicillin för det. Idag är dock första dagen som det känns som det är möjligt att träna igen, lite sent påkommet alltså... mot nya mål istället!  

2009-06-18 18:37
Jag tycker att du ska till farbro doktorn  

2009-07-17 09:28
Henrik bra att du fick diagnos :)  

2009-07-17 09:28
Hej,!

Jag är en 14 årig tjej, jag ska berätta att i måndags var jag hoss vårdcentralen och tog några halsprov. Och provet visade posivit. Och dom sa att det var en kraftig svullen halsmandel (vänstra). Nu äter jag 1 mg tablett, jag får äta 3 tabletter om dagen. Och dom är så stor. Jag har haft svårt att sova och svårt att svälja och dricka vatten och andas. När jag tar tabletterna så tar jag med vatten också och den senaste 2 dagarna har jag nästan inte kunnat svälja tabletterna det har varit så svårt. Och jag vet inte vad jag ska göra. Jag var ju sen på måndan till Sjukhuset till ÖHN avdelningen och dom sa att det var en krafig sjuk halsmandel och de komma gå över om några månader.Och min röst är tjock och grötig. Jag orka seriöst inte svälja tabletterna. Och de känns jobbigare och jobbigare. Vad ska jag göra? :(
 

2012-12-13 19:16
Är det penicillin?

Vilket som, penicillin eller annan antibiotika, ring ÖNH i morgon och be om recept på en flytande medicin i stället.

Testa också att ca en timme före du ska ta din antibiotika att ta smärtstillande, finns brustabeller som du löser i vatten och dricker, t.ex. Alvedon brus eller Treo brus (finns i affärer eller bensinmackar och apotek naturligtvis).

Med värktabletter i kroppen gör det lite mindre ont att svälja dina stora tabletter.

Hoppas du blir frisk snabbt.

 

2012-12-13 19:41
Åh,tack!

Jag hade tänkt att åka till ÖHN imorgon och så ska jag be om en flytande istället för dom stora tabletterna.
 

2012-12-13 22:33
Hej!

Jag tränade och hade ont i halsen. Väldigt dålig kombo.

Jag fick halsfluss som inte gick över och käkade en massa kurer för det. Sedan blev det lite bättre men jag fick snart ont i halsen igen. De tog nya prover men sa att det inte var något fel.

Tills jag kom till en specialist som sa att dom bara tagit snabbprover på mig.

Vid det här laget hade jag haft ont i lite drygt ett år. Hade haft så ont att det varit svårt att äta och hade rasat i vikt. Förstört en lång triathlonsatsning.

Läkaren skrev ut antibiotika som skulle kunna utrota Digerdöden. Allt för att jag skulle bli nog frisk så dom skulle kunna skära bort halsmandlarna.

Det gjorde dom och för mig har det funkat super! Hade tidigare mkt problem med halsfluss.

Men jag är känsligare i halsen och har svårt att köra hårda utomhuspass om det kryper under -10 grader.

För mig var det dock värt det!

Summan av det hela är väl:
Gör inte som jag!
Träna inte sjuk
Gå till doktorn
Se till att doktorn tar ORDENTLIGA prover

Lycka till!

Andreas
 

2012-12-22 23:49