Crossfit

100 miles med enbart crossfit-träning

I Crossfit Journal finns nu en artikel om Greg Amundson som ska springa ett 100 miles med enbart WOD från crossfit.com som träning. Ska bli mycket intressant att följa! Väldigt inspirerande för mig som gillar uthållighetsidrott och just börjat med crossfit!

Kanske borde man anta utmaningen, nån annan som är på?

http://journal.crossfit.com/2009/02/training-2-miles-to-run-100.tpl#featureAr...
 

2009-02-20 14:53
Gaaaah! Måste man börja prenumerera på journalen nu?! Har du läst hela, är den bra?

Det är jättespännande - jag har dreglat lite över crossfitendurance, men ofta är det ju folk som bara kör upp till 50 miles. Catra Corbett däremot har ju 100 miles som sin favoritdistans och är hängiven crossfittare. Dock tränar hon ju väldigt mycket löpning utöver WOD också.

Apropå löpning så ser det ut att bli lite crossfittare på Pose-kliniken i Stockholm 11 april. Missa inte detta tillfälle, det finns inga certifierade Posecoacher i Sverige och Pose är den löpning som Crossfit själva förespråkar!! På goda grunder, skulle jag vilja säga. HÄNG MED! Smiley
 

2009-02-20 15:05
Nej, men jag ska signa upp en prenumeration senast om tio sekunder så jag kan fortsätta läsa. Jag fattar det som att han redan gjort loppet.

Catra Corbett kör ju Crossfit, men ligger på över 10 mil löpning i veckan, så hon har det väl mer som kompletterande träning. Kör ju extremt långa och långsamma pass. Kul med nån som blandar crossfit med dess motsats.

Jag har börjat köra efter Crossfit Endurance, men märker att min kropp egentligen är lite för klen för de hårda passen. Blir nog bättre när jag byggt upp styrkan genom crossfit och lärt mig POSE-löpning. Enligt CFE själva ska man ligga på 4-6 vanliga crossfitpass per vecka för att kunna tillgodogöra sig deras kompletterande pass.edit: var tvungen att kolla. 2008 sprang Catra Corbett 4324 miles dvs ett snitt på 13.3 mil i veckan. Rätt bra volym Smiley
 

2009-02-20 15:58
Jag har fortfarande inte läst hela artikeln, men en av kommentarerna på artikeln avslöjar att han fick bryta vid 80 miles.  

2009-02-20 19:45
Jaha då var man 25 dollar fattigare Smiley

Men allvarligt talat, han sprang alltså typ 120 km på 24 timmar. Funrun sprang 100 km på 24-timmars i Hallsberg med minimal löpträning, och hon var garanterat inte lika vältränad som Greg. Jag säger inte att Gregs bedrift inte är imponerande, men satt i relation till annat så är det trots allt inte helt otippat att lyckas med en sådan grej. Så jag är lite osäker hur mycket det säger om crossfit som träningsform egentligen - "många" andra hade antagligen klarat liknande bedrifter. Jag håller samtidigt med många av kommentatorerna som undrar vad han hade kunnat åstadkomma *med* lite mer löpspecifikt träning också, eller om han kört enligt CFE!
 

2009-02-20 20:34
Nej, jag håller med. Endast semi-impad. Jag är mer impad över Brian Mackenzie (CFEndurance) som gjorde bra ifrån sig på WesternStates med CF + relativt lite löpträning. Dock med endurance-bakgrund.  

2009-02-20 23:21
Jag har inte läst artikeln i CF Journal, men oavsett om han bröt eller inte så syftar ju CF till att öka "output over broad time and modal domains". I Gregs fall får man väl ändå se det som att han har gjort precis det. Tänkte bara om man gör det omvända och tar en Endurance-atlet och sätter h*n på att göra Gregs prestationer i tex Heavy Fran.
Men jag kan hålla med om att det vore än intressantare om han hade kört CFE under 6-8mån innan en 100miles för att se om den komplementsträningen hade kunnat ändra resultatet.

Finns det platser kvar till den 11:e? Vill gärna anmäla mig, men 2000 spänn är ändå 2000spänn. Får försöka omprioritera i kassan helt enkelt.
 

2009-02-21 11:09
Nej, det funkar inte omvänt, en ren enduranceatlet kan garanterat *inte* köra lika hårt på Fran som Greg Smiley (I'd wish... Smiley)

Men jag tror folk har lite väl stor respekt för så långa distanser helt enkelt. "Det är ju hela tre maror" låter som om det är en omänsklig bragd - och det är det som sagt inte, särskilt om man är hyfsad vältränad och tar det hyfsat lungt. Det var ju inte fråga om någon svår terräng heller. Men som sagt, jag vill på inget sätt nedvärdera Gregs prestation, den är grym - det är bara att jag inte håller med om att den säger så mycket om CrossFit. Tyvärr tycker jag, för jag tror CrossFit har oerhört mycket att ge till ultradistanslöpare. Vi har ju t.ex. tuffa Catra Corbett som har 100 miles som favoritdistans och kör Crossfit.

Fick för övrigt tips om följande filmpärla från CrossFitJournal, Michael Collins ger en utmärkt introduktion till Poselöpning: http://media.crossfit.com/cf-video/CrossFitJournal_MikePoseRunningIntro.mov (byt ut .mov mot .wmv i länken om ni hellre kör Windows Media Player)

Robert, fram med spargrisen nu! Ja det finns platser kvar, och det här vill du inte missa Smiley
 

2009-02-21 11:20
Nu har jag läst igenom artikeln. Skönaste i hela artikeln måste ju ändå vara bilderna på Greg. Han ser ju för jävlig ut! Smiley

Men det hade ändå varit intressantare om han hade gjort dom sportspecifika förberedelserna. Han pratar precis i slutet om "ready-state" och 80% kapacitet av vilken given aktivitet som helst och det låter rimligt när man läser det, men jämför med tiden som har lagts ner på att förbättra tex de olympiska lyften.
 

2009-02-21 11:37
Jag ska försöka anmäla mig, måste bara hitta någon på jobbet att lura på min jour.  

2009-02-21 11:40
Det är svårt att värdera själva prestationen. Han är en av de mest vältränade crossfit-atleterna och springer/går 13 mil med en fart av drygt 5 km/h. I löparsammanhang är det ingen större prestation, kanske som en Fran på 30 minuter. Frågan är ju hur bra han klarat om han tränat nåt annat allround icke-löpinriktat, t ex Friskis&svettis-gympa.

Jag är mer impad över att han öht ställde upp, vilket psyke. 100 miles utan specialiserad träning, det är förbannat inspirerande just-fucking-do-it-känsla över det. Och det är precis det jag vill få ut av min crossfit; jag vill kunna vara med på allt. Vill jag springa en ultra om två veckor så ska jag kunna göra det, maxa milen, spela basket, tennis, skidåkning, cykla,...
 

2009-02-21 12:43
En intressant aspekt är ju att det egentligen inte var orken som tog slut, utan lederna i benen och fötterna om jag fattat det hela rätt - han beskrev sig ju också själv som förvånansvärt stark och pigg i övre delen av kroppen (från höftböjare och hamstrings och uppåt). Det är ju info värt att ta fasta på, och försöka göra något av i sin egen träning. Fotledsstyrka tränar man ju som löpare normalt genom teknisk terräng - kan man få den genom CF och WOD på något sätt? Tränar man t.ex. på instabila underlag ibland, eller är vikterna för tunga för det?

 

2009-02-21 13:11