Bra mat

Pannacotta

När det nu finns en hel grupp för bra mat finner jag det synnerligen upprörande att det inte finns en enda tråd som behandlar pannacottor.

External image

Björnbärspannacottan är rykande aktuell, enär björnbärssäsongen just har startat och allt tyder på en rekordskörd. Själv brukar jag spetsa min med lite pressad lime och mosad kiwi.

Sådär - nu känns det lite bättre.
 

2008-08-03 19:52
Recept tack!  

2008-08-03 19:55
Hallå! Om man lägger ut en så läcker bild måste man skriva ut recept Smiley  

2008-08-03 20:04
Böt öf cöurse. Till ekipaget på bilden:

Blötlägg ett halvt gelatinblad i kallt vatten.

2 dl grädde (fullfett - inga halvmesyrer) kokas upp med 1/3 dl socker och 1/2 vaniljstång. Jag brukar använda råsocker, tar man vanligt vitt blir det en lite mer raffinerad variant. Vaniljstången klyvs på längden, man kan även se till att pilla ut fröna i grädden så man får spridning på dem ordentligt.

Häll den kokande blandningen på 50 g finhackad vit choklad av god kvalisort. Rör ut gelatinet och blanda ordentligt. Häll upp på glas och ställ i kylen minst tre timmar.

Hacka ett kvarts kilo björnbär och blanda i tre mosade kiwisar. Smaka av med vanlijsocker och pressad lime. Ställ blandningen i kylen tills själva pannacottan är färdigstelnad. Fyll upp med bärblandning och garnera med hela björnbär.
 

2008-08-03 20:09
Tack...låter mums!  

2008-08-03 20:10
Tack! Smiley  

2008-08-03 20:11
Två tips:

Åkerbär slår björnbär anytime!

Spara vaniljstången (det som blir kvar), torka och stoppa tillbaks i burken. Fyll upp med strösocker och låt stå i några veckor, mal det sedan i en mixer eller mortel! Det blir tokbra vaniljsocker, mycket bättre smak än köpt! (Och med äkta vanilj!)
 

2008-08-03 20:11
Hm. Tips nummer ett går bort för min egen del eftersom björnbär finns tre meter utanför dörren och åkerbär måste hämtas, om jag läser rätt, närmare trehundratusen meter bort.

Tips nummer två däremot omfamnas varmt och ska prövas vid nästa tillfälle. Smiley
 

2008-08-03 20:17
Grädde och gelatin? Mja, jag vet inte jag... Låter som något jag inte skulle vilja smaka i alla fall.

I min ungdom fick min mor tag på råmjölk och gjorde något som hon längtat efter sedan barnsben. Kalvdans hette det och det var jätteäckligt. Får för mig att konsistensen på panacotta är ungefär likvärdig. Jag kanske har fel?

Mina barn tycker dock att panacotta är jättegott.

Edit: Fast på ditt foto ser det onekligen väldigt gott ut.
 

2008-08-03 20:36
Robert: Du bor nära Kungsbacka eller hur?
Kan du inte fixa ett 20tal sådan till cyklisterna på Ride of Hope nästa söndag????
Smiley Smiley
 

2008-08-03 20:37
Jag ser att det finns ena riktiga gourmet- gourmander på den här sidan, HÄRLIGT!Smiley  

2008-08-03 21:20
hm, kalvdans, undrar om jag testat det eller om jag bara drömt.  

2008-08-03 21:25
Kalvdans är gott! Gult med brun skorpa på, råmjölk direkt från kon när den nyss kalvat, helt gul tjock mjölk, gräddas i ugnen, serveras med sylt och grädde, lite som en pudding. Ganska hårt.  

2008-08-03 21:30
Här kommer ett till pannacotta-tips: Använd gelésocker istället för socker + gelantinblad så går pannacottaltillagningen sjukt mycket snabbare och det smakar precis lika gott!

Mina favvo-pc's:

Vanilj + hallon
espresso
saffran + hallon (oslagbart till jul!)
Vit choklad + passionsfrukt
 

2008-08-03 22:09
Plus att vegetarianer kan äta gelésocker! (om man nu bryr sig om såna...)
panacota är en sjuk bra efterrätt! En kompis är äggallergiker, så det blir alltid pannacotta när man tittar förbi!
 

2008-08-03 22:38
Den här varianten är sjukligt god:

Pannacotta med vit choklad

5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
3 gelatinblad
Garnering:
blåbär eller hallon

GÖR SÅ HÄR:
Skär chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Koka upp grädden och vaniljsocker.
Lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dessa i grädd- och chokladblandningen. Rör till gelatinbladen löst upp sig.
Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen 2-3 timmar (minst) innan servering.
Garnera med blåbär eller hallon vid servering.
 

2008-08-03 22:47
Gary: Skulle gärna rådda ihop ett helt gäng åt er, men jag är i fjällen och springer marathon till helgen...  

2008-08-04 08:22
Kalvdans är helt OK men inget jag direkt längtar efter, morsan brukar få tag på sådan mjölk ibland (det är mjölken som kommer ur kossan dom första mjölkningarna efter att den har kalvat).

Edit: Efter att ha läst hela tråden inser jag att mitt svar är sent
 

2008-08-04 09:59
synd då :(  

2008-08-04 10:17
herregud, killar som gör pannacotta?!?! where have u been all my life? Smiley  

2008-08-04 16:10
> herregud, killar som gör pannacotta?!?! where have u been all my life?

I köket? Smiley
 

2008-08-04 16:14
Haha - tänkte inte på det, jag borde ju ha postat i singelgruppen istället. Kombinerad tränings- och dessert-date, anyone? Smiley  

2008-08-04 17:13
ja det förstås.. Smiley  

2008-08-04 21:02
Såklart!  

2008-08-04 22:50
"Kombinerad tränings- och dessert-date, anyone?"

Kan det bli bättre?
 

2008-08-04 23:09
Men oj - vilket gensvar Smiley
Har jag nu sagt A får jag väl säga B också...
 

2008-08-05 08:48
varför hålla sig till bara desert & träning?

kör hela konceptet:

liten fika innan, stenhårt pass, spa osv, middag & dessert
den kombinationen skulle inte jag motstå
 

2008-08-05 10:52
Varför inte lägga in ett till pass?  

2008-08-05 10:55
Får du någon gång idétorka på raggningsrepliker eller kontaktannonstext, kontakta Andreas Smiley  

2008-08-05 12:26
Nej! flåt´Robert!  

2008-08-05 12:28
eller Håkan kanske, beroende på hur svettig du vill bli Smiley  

2008-08-05 12:32
Barbro: det där kan man tolka hur man vill....  

2008-08-05 13:19
haha ! här på sidan är väl alla så vältränade så det kommer nog ingen svett förrän efter ett dygn! (tur att det finns humor!) Smiley  

2008-08-05 15:08
Lite svett ger marginaler att öka pacen.  

2008-08-05 15:30
man kanske inte vill svettas på en dajt...
men det r klart att det kan impa lite på ett pass av nåt slag...


ska vi ta tillbaka tråden till Pannacottan lr ska vi skriva ihop en kontakt annons för nån som behöver en dylik?

Smiley
 

2008-08-05 17:29
Ja det är lätt att sväva ut från tråden och associera till andra ting, men nu är det konstaterat! Pannacotta är gott! Och god mat kan vara nog så frestande! Åter till ursprungstråden!  

2008-08-05 18:35
>> herregud, killar som gör pannacotta?!?! where have u been all my life?

>I köket? Smiley
Inte i mitt kök... Jag har tittat i köket flera dagar i rad nu, men inte hittat någon annan än mig Smiley
 

2008-08-13 15:34
De finns nog endast på funbeats sida Smiley  

2008-08-13 16:41
Fia: Hade du bott i min lägenhet så, jag kan laga... Smiley  

2008-08-13 19:53
Nämen nej! De finns i verkligheten. Jag lovar.  

2008-08-13 20:36
Jerry: Jag tar det som en inbjudan. Om jag har vägarna förbi en dag, så hör jag av mig. ;-)  

2008-08-14 22:32
Verkligen en datingtråd detta!Smiley  

2008-08-15 08:22
Hej Robert.

Du borde för FBs gastronompris. En tråd om Pannacotta, sjukt gott och bra.

Den här varianten är sjukligt god: Som någon skrev och den passar till jul/Lucia


Pannacotta med safran, glögg och pepparkaka(mjuk).

5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 gr safran.
3 gelatinblad
(om man tycker om russin, går det bra att ha i det)

Garnering:

mjuk pepparkaka dränkt i glögg.

GÖR SÅ HÄR:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Koka upp grädden, vaniljsocker och safran.
Lägg i ev i russin
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dessa i grädd- och safran blandningen. Rör till gelatinbladen löst upp sig.
Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen 2-3 timmar (minst) innan servering.

Garnera med mjuk pepparkaka (som man stansat ut i lämplig storlek) och häll över valfri mängd glögg efter tycke och smak vid servering.

Funkar finfin till jul, tycker jag.

Vänligen

p.
 

2008-08-15 14:18
Gaaaaaaah P. Måste göras till årliga Glöggskivan hähä. Tackar.  

2008-08-15 14:33
P: Så lättförvärvade gastropriser? Jag har ju inte ens hunnit förbereda Crème brûléen än - både brännaren och taybärslikören är kvar i skafferiet.  

2008-08-15 15:40
Först pannacotta, nu crème brûlée.

Var bodde du sa du och när skulle jag komma och äta upp den?
 

2008-08-15 17:44
FiaSmileyu är välkommen, hör av dig så jag hinner kyla ner vinet, eller pannacottan var det visst ja.. Smiley  

2008-08-19 11:04
Såja, ska göras en variant av detta till Glöggskivan nu när nya Blossan är officiell!

Går ju inte att hotlinka från Blogspot så.. http://tinyurl.com/6lku6b (går till en bild på flaskan..) Smiley
 

2008-09-02 12:44
Den där kan bli riktigt intressant. Undra hur den blir med lite blåbär på toppen?
Och kanske lite mer vanilj i, å lite mindre saffran. Saffran bara för den fina färg skull.

Vänligen

P.


 

2008-09-02 13:34
P: exakt vad jag tänkte Smiley  

2008-09-02 13:40