Bra mat

GI på hemkokta vs. burkköpta bönor?

Ja, ok att det är skillnad i GIvärde, men hur mkt, det borde väl ändå va lågt GI, även på konservbönorna..?  

2008-07-11 23:33
Kan det vara så mycket skillnad att man behöver bry sig?  

2008-07-12 02:56
Vilka bönor vill du ha värdet för?
Ex:
kidneybönor kokta: 28
kidneybönor konserv: 52
Vita bönor kokta: 29
Vita bönor konserv: 51
 

2008-07-12 08:55
Ja det tycker jag

Som ett exempel - Vita bönor har GI 40, om konserverade så stiger värdet till 70- Kidneybönor, 39 vs 74

http://www.paulun.se/p2.asp?idCategory=460

Så, ja det är så stor skillnad att man bör bry sig, antaget att man bryr sig om GI, GL givetvis
 

2008-07-12 08:58
Okokta bönor har lägst GI. Alltså är det bäst att låta bli och koka.  

2008-07-12 09:02
Jag tycker att okokta bönor är för hårda att knapra på.  

2008-07-12 09:11
Man måste offra sig för GI:t.  

2008-07-12 09:17
Pär,
Vilka olika värden vi har på bönorna! Mina är i alla fall från GI viktkoll...
 

2008-07-12 09:24
Hmmm , jag såg det... mina är ju från Paulúns hemsida. Dock undrar man ju hur detta kommer sig!?
 

2008-07-12 10:25
Olika skördar?  

2008-07-12 10:31
Smiley  

2008-07-12 10:33
Skippa Pauluns värden. Han använder ju det tämligen diffusa "vitt bröd" som referens när det vedertagna är att använda glukos.
GI-databasen på http://www.glycemicindex.com/ är den mest tillförlitliga källan.
 

2008-07-12 10:36
Dock, oavsett värden så är det ju en markant skillnad mellan konserverade och kokta bönor..  

2008-07-12 12:27
För övrigt, 'han' använder ja,... men har en känsla att det av många anses vara den adekvata metoden  

2008-07-12 12:37
Men hur kan det bli så stor skillnad? Läser på burken Kidneybönor från Saltå kvarn. Ingredienser: Kokta Kidneybönor, vatten, salt.

Vad är det som driver upp GI-värdet så mycket? Saltet? Kokningen? Kokas måste ju bönorna göra ändå. Jag kan förstå det om det handlar om tillverkare som tillsätter en massa konserveringsmedel och socker osv, men salt??
 

2008-07-12 12:39
Britt A, jag vet att de hemkokta är mycke nyttigare och midnre gi enligt giviktkoll  

2008-07-12 12:45
Pernilla

Det är väl så att bönorna i fråga genomgår en mjölksyrejäsning, en process som sker med hjälp av mikroorganismer. Uppenbarligen påverkar detta GI... dock har jag ingen aning om hur eller varför
 

2008-07-12 12:50
madelene...

Ja, vilket också meddelades i tredje inlägget
 

2008-07-12 12:51
Pär,förlåt jag läste inte, jag bara skrev vad jag visste :)9  

2008-07-12 12:54
Alldeles bortsett från GI är det ljusår godare med hemmakokade bönor vs burkbönor. Det beror säkert på alla kemikalier som finns i burkbönorna men som inte finns i torkade bönor, eller?

Dessutom, egenkokade bönor kan man få så al dente eller mosiga man vill. du bestämmer konsistensen själv.

Jag ser bara fördelar med att koka själv, att GI dessutom är lägre i mina favoritbönor är en oväntad med trevlig bonus. Smiley
 

2008-07-12 12:57
Lady ,men jag tycker tillexmepel vida bönorna man koka själv är jumbo ,men de är ganska gott ändå,men passa inte i chilicorncarne  

2008-07-12 13:06
Nej jag tror inte det är de konserverade kemikalierna som gör smakskillnad.  

2008-07-12 13:17
Men lite fundersam blev jag av det geleliknande som kikärtorna jag köpte senast låg i. Smakade lika gjorde de iaf.  

2008-07-12 13:21
andreas, jo ibland är ju smaken som baken hehe  

2008-07-12 13:22
Ja och tänk på alla konserverare. Hur ledsna skulle de bli om alla bara kokade själv hela tiden?  

2008-07-12 13:31
andreas, haha du är jätterolig du :9  

2008-07-12 13:33
nä, bönspadet är kanske inte allt för mkt att hurra för! Men lady, om man är lite smyglat och verkligen uppskattar att bara kunna öppna en burk för att komma åt bönorna..du kokar och fryser in större satser antar jag? För mig blir det lite out of sight out of mind om jag inte ser de i skafferiet, men vadå, dom är lika goda att äta kalla i tex. sallader även om man själv kokat, sen fryst in och tinat dem?  

2008-07-12 15:01
Kör med konserverade bönor när det passar. Ta lagomt mycket av dem och strunta i vad de för tillfället har för GI.  

2008-07-12 15:21
Britta, jo jag kokar i tiolitersgrytan för t ex chili con carne, sallader etc och lägger in i frysen i byttor. Fast jag har två frysar också, det kanske inte alla har plats för hemma.

Jag vidhåller dock att det är smakskillnad mellan burk och hemmakok till hemmakokets fördel. fast det kan ju bero på att jag under åren lärt mig hur jag vill ha bönorna, det vet inte Zeta så de kör på sitt vanliga standardrecept utan att veta att det finns godare sätt att göra det på Smiley
 

2008-07-12 15:27
Hur vet man vad man får för GI när man knåpar i egen gryta?  

2008-07-12 15:38
Man skickar en Unicabox till ett tyskt testlaboratorium och får svar i tidningen "Gutes Fressen und Bonnen".  

2008-07-12 16:16
Aha! Bra tips. Får nog be någon klåfingrig och djärv person försöka fånga någon tillagad böna innan jag biter i den.  

2008-07-12 16:34
Jag har aldrig lyckats med dem jag kokar själv. Jag tycker inte om när ytterskiktet (heter det skal på bönor?) trillar av och jag kan baske mig inte göra rätt även om jag gör precis enligt förpackningen. De konserverade är dock alltid perfekta. Det tycker jag om Smiley  

2008-07-12 18:18
Då kokar du förmodligen dem för hårt. Locket på och låg värme är knepet.

På slutet får man prova dem ganska tätt för ibland räcker det med några få minuter för länge, för att de ska mosas.
 

2008-07-12 19:54
Då är de lättare att tugga.  

2008-07-12 19:55
Jack Smiley

Lägger man kryddorna man vill ha (om man vill ha något större än finmald svartpeppar) i en tekula slipper man jaga dem när man ska ta upp dem ur kokvattnet.
 

2008-07-12 20:25
vet inte om jag har 100 rätt när jag berättar det jag hört/läst nån gång då GI var "ungt"..
men att det blir högre gi på konserverna har något med uppvärmningen (?) i samband med hopsvetsningen av burken.. (tja nått liknande iaf) ..
minns så klart inte vart jag läst de..
 

2008-07-15 21:23
Då har jag nog kokat för länge med ,för mina blev med hårda  

2008-07-15 21:31
Hanna, Du har helt rätt. Vid konservering av baljväxter löses mycket av fibrerna i dem upp, vilket leder till att de blir mer lättsmälta. Därmed får baljväxterna ett högre GI-värde. Detta händer inte när man kokar dem själv.  

2008-07-15 22:03
Blir Era bönor hårda när Ni kokar dem? Mina brukar bli mjukare, men Jag kanske kokar fel.  

2008-07-15 22:30
Frida, jo mina bönor bli hårda,men jag tro de ska va mjuka så du kokar nu rätt och vi gör fel-  

2008-07-16 10:24
Om de fortfarande är hårda har du nog kokat dem för kort tid...  

2008-07-16 19:28
Bönorna blir mos vid för lång koktid, inte hårda.

Tänk på ärtsoppa. Den kokas länge och är mosig.
 

2008-07-16 21:29
Jag får köpa nya bönor sen och koka de rätt,men jag tar ju tid hmm  

2008-07-18 09:25
För mig är det inte GI-vargen som ylar när jag ska ha bönor i maten det är snålvargen och smakvalpen Smiley
Känner mig usel varje gång jag inte varit en ordentlig och planerande husmor som kokat bönor/ärter själv i god tid att ha i maten, eller när jag glömmer plocka fram ur frysen.
Men olika GI ... skumt. men det är ngt med plåten och tryckkokning etc som förändrar allt som burkas.
 

2008-08-05 15:28
lingling jo det är väldigt gott med bönor älskar det helst vita bönor och gör chilicorncarne smarrigt  

2008-08-07 12:04
All konserverad mat smakar skit vilket inte beror på några tillsatser utan på konserveringsprocessen där man värmer upp burken till mycket hög temperatur för att döda alla mikroorganismer.Det gör att både konsistensen och smakämnena förstörs! Det är också det som är anledningen till att konserverade bönar har mycket högre GI än inte konserverade. Troligen innehåller de också mindre av vitaminer och andra nyttiga ämnen eftersom de kan förstöras av konserveringsprocessen.  

2017-07-08 15:13
All konserverad mat smakar skit vilket inte beror på några tillsatser utan på konserveringsprocessen där man värmer upp burken till mycket hög temperatur för att döda alla mikroorganismer.Det gör att både konsistensen och smakämnena förstörs! Det är också det som är anledningen till att konserverade bönar har mycket högre GI än inte konserverade. Troligen innehåller de också mindre av vitaminer och andra nyttiga ämnen eftersom de kan förstöras av konserveringsprocessen.  

2017-07-08 15:13