Skador och besvär

Ont i knät pga artros?

Hej,
Har för ett antal år sedan fått en trolig artros diagnos. Äter 2 tabl. Glucadol dagligen för att hålla lederna i skick. Har alltid varit aktiv men inte idkat löpträning förrän de senaste åren. I december 2013 ökade jag på löpträningsrundorna och samtidigt minskade spinningtimmarna pga tidsbrist. Under julhelgen fick jag ont insidan av höger knä, en skärande smärta när jag steg upp och gick nerför trappor i första hand. Värken blev värre och i viloläge hade jag värk. Besökte en läkare via arbetshälsovården som injicerade kortison för 10 dagar sedan. Knät blev bättre men amärtan försvann inte helt. Igår fick jag en till kortisonspruta och nu har jag haft så in i hel...e ont. Knät är styvt och har problem med att gå Smiley
Antar att smärtan beror på artrosen men hur kan jag vidare? Vad skall jag söka för behandling och vilka muskler behöver stärkas.
Någon annan som har problem med artros?

 

2014-01-25 15:09
Låter inget vidare alls. Du bör uppsöka idrottsortoped för att kontrollera vad som egentligen är fel. Diagnosen "trolig artros", varur kom den? Låter lite väl vagt för min smak. Kan vara värt att gå in via titthål för att se hur allvarliga broskskador du faktiskt har. Sen kan det såklart vara fråga om helt andra skador också. Men som sagt, uppsök en idrottsortoped snarast. Har du ingen privat vårdförsäkring så gå via husläkare/vårdcentral så får du remiss.

Om det är artros så beror det ju på hur långt det är gånget. Men det måste du få klar diagnos på.

I alla händelser kommer det vara bra att stärka upp lårmuskulaturen. Framförallt framsidan om du vill springa, men då behöver du såklart samtidigt balansera med träning av baksidan. Lägg till sätesmuskulatur och vader så börjar det närma sig löpstyrka. Så släng in lite bål också.
 

2014-01-25 15:44
Glömde påpeka att det mycket väl kan vara en meniskskada. Vilket ortopeden kommer kunna se på magnetröntgen. Meniskoperationer är väldigt vanliga nuförtiden och oftast odramatiska med kort rehabtid, så ingenting att oroa sig för. Så ta nu kontakt med idrottsortoped, eller åtminstone en knäspecialist!  

2014-01-25 15:48
Tack för svaret, artrosen har jag fått en diagnos på för ca 8 år sedan men aldrig blivit ordentligt undersökt. Diagnosen baserades på de problem jag har och på ärftliga egenskaper. Har under de senaste åren haft bekymmer med de stora lederna (höft, armbågar och knän) så därför godtog jag väl läkarens diagnos.
Har ett bra träningsprogram med spinning, gymträning och bl.a core och bodybalance så jag tror det är en bra början :)
Drömmen var ju att träna för maraton men antagligen får jag väl lägga det åt sidan men kanske en halvmara?
 

2014-01-25 19:46
Först idrottsortoped och koll av de problem du faktiskt har nu. Därefter planer för framtiden. Men drömma kan man alltid. Det är marginell skillnad mellan en mara och en halva om man bara är ute efter att fullfölja. Personligen tycker jag halvmaran är lite näradödenkänsla eftersom det är en rätt högintensiv upplevelse som lik förbannat varar ett bra tag över timmen. En mara i tävlingsfart blir också rätt tuff, men inte tillnärmelsevis lika högintensiv så den föredrar jag. Fast hellre ännu längre.

Men som sagt. Först måste du undersöka de problem du har nu. Skulle det vara menisken (vilket ju vore märkligt med tanke på att det kan vara massor av andra saker), så handlar det sannolikt om en artroskopi för lösa problemet. Då kommer du samtidigt få bra bekräftelse på hur det står till med ev, broskskador, Sen kan du fundera på vad som är möjligt eller inte. Men med tanke på att jag sett benamputerade gå i mål på Ironman Hawaii, vill jag hävda att det mesta är möjligt, bara man själv vill.
 

2014-01-25 21:42
Jag föreslår en idrottskunnnig sjukgymnast. Den bör kunna ge en riktig diagnos, det behövs ingen röntgen för denna diagnos.
Vid knäbesvär så är styrkan i höfterna viktiga.
Vad gäller operation av meniskskador så avråder SBU det enligt de senaste rönen. Riskerna är större än effekten.
 

2014-01-25 22:21
Låter jättemärkligt att SBU skulle se stora risker i att ta bort små lösa meniskbitar som skvalpar runt i knät, i förhållande till den nytta som det faktiskt gör. Men du får jättegärna tillhandahålla djupare information på ämnet, Petter.

Vet inte hur mycket personlig erfarenhet du har av området, men själv har jag hur som helst genomgått den typen av operation på båda mina knän och jag kan intyga att det har fungerat fantastiskt bra båda gångerna. Från att inte ha kunnat träna alls har jag blivit problemfri mer eller mindre direkt och kunnat komma tillbaka i normal träning redan inom några veckor. Det här handlar inte om ngt slags placebo, utan det handlar om faktiska egna erfarenheter.

Senast var 25/1 2012. Knappt tre månader efter det sprang jag TEC 100 miles. Men det finns såklart inga riskfria operationer. Dock är det så att vid vissa meniskskador finns en risk att man kan få en låsning av knät pga lösa bitar. Det ska enligt uppgift göra väldigt ont och dessutom kunna orsaka allvarliga broskskador. Men jag är förvisso ingen yrkesman, utan det här är bara sådan som jag fått höra av den ortoped som opererat mig båda gångerna. Han är däremot yrkesman och har gjort massvis av sådana operationer.

Ja, ja. Det är inget fel med sjukgymnaster. Finns massor av duktiga sådana och är de landstingsanslutna så är det dessutom löjligt billigt att konsultera dem. Men personligen skulle jag i alla händelser först vända mig till en ortoped med den här typen av problem (dvs. om man misstänker att exempelvis artros kan vara involverat). Sen sjukgymnast om ortopeden rekommenderar det.
 

2014-01-25 22:42
Bra att få åsikter....glömde ju att nämna samma knä har genomgått både arttroskopi och en regelrätt knäoperatin men på utsidan. Är ju nog 20 år sedan :)
Skall höra med min fysioterapeut som är duktig på idrottsskador.
Det som jag tycker är märkligt är det att knät är sjukare efter kortisonsprutan än före och är så styvt.
 

2014-01-26 12:24
Hittar givetvis inte detta just nu, men jag jobbar som sjukgymnast i Västerås och vi fick i förra året tillbaka remisser på patienter med meniskrupturer med hänvisning till att socialstyrelsen o sbu kommit fdram till att kirurgi ej var första alternativ. (ska leta vidare)

Tuija: Om din "fysioterapeut" inte har legitimation så får han/hon från årsskiftet inte kalla sig detta. Det är nämligen en skyddad yrkestitel förbehållet de som gått sjukgymnastutbildning. Man kan nu antigen kalla sig legitimerad sjukgymnast eller legitimerad fysioterapeut.
Lycka till!
 

2014-01-27 10:40
Hej Petter,
Bor i Finland så jag tror att vi har lite annorlunda lagstiftning men den som jag brukar anlita är legitimerad här i Finland och jobbar mycket med idrottare (bl.a hockeyspelare och fotbollspelare på högsta nivån).

Vi får höra vad han säger :)
tack för alla svar, känns bra att kunna skriva av sig lite Smiley
 

2014-01-27 10:55
Det enda jag hittar på SBU på temat är att man, i kontextet av begränsad sjukvårdsbudget, bestämt sig för att avråda från artroskopi som behandlingsmetod vid artros i knät. Det är ju inte direkt samma sak som att generellt avråda från metoden vid meniskruptur där en läkare efter MR rekommenderar operationen ifråga för en individ som är angelägen om att komma tillbaka till ett aktivt idrottande.  

2014-01-27 11:02
I finland heter dom ju fysiterapeuter sedan ett tag (trodde du bodde i sverige)
Angånde menisk, så håller jag med dig. Jag har ju väldigt svårt attt "laga" menisken som sjukgymnast, men det var remissvaret....
Jag tror att det dels är den ökade risken för artros efter en artroskopi, infektionsrisken (multiresistenta bakterier m.m), att den opererade inte gör sin hemläxa(=rehabtränar tillräckligt mkt) och givetvis ekonomin...
 

2014-01-27 13:46
Fick beskedet att det är löparknä så nu kör vi rehabilitering enligt det :)  

2014-02-01 21:48
Låter bra. En liten fråga bara, du skrev att smärtan satt på insidan av knät. Men löparknä brukar ge sig till känna som smärta på utsidan av knät? Har smärtan flyttat sig?  

2014-02-03 21:23
Sten, smärtan var på insidan men har nu försvunnit. Den yttre stora lårmuskeln har nu behandlats så tro,igen har det hjälpt. Vet inte om det kanske var en liten inflammation som kortisonet hjälpte mot.
Har också förstått att löparknä brukar vara ont på utsidan så inte blir jag junriktigt klok på dethär. Kan ju ha nåt att göra med mina gamla knäskador också....
Idag har jag i alla fall åkt utför och har inga problem med knäna :)
Hälsningar från ett vintrigt Lappi eller Lappland på svenska :)
 

2014-02-07 15:45
Det finns en del bra fakta om just Artros här : http://artrosfakta.se/

och om specifikt knäartros här : http://artrosfakta.se/knaartros

Håll till godo!

//Tim
 

2016-09-14 11:15