Barfotalöpning

”Bartotaskor” för snö och is?

Årets första snö verkar vara på ingång men jag vill inte sluta springa.

I april slängde jag mina Asics tjockskor och skaffade ett par barfotaskor sen dess har det blivit någonstans runt 80 mil. Steget känns naturligt och kroppen har anpassat sig så jag kan springa långa sträckor obehindrat (gjorde bl.a. Lidingöloppet).

Förra vintern sprang jag i ett par Asics Fuji med ”Best grip” dubbar alltså dubb man skruvar dit själv, greppet blir riktigt bra på alla underlag. Tanken är att flytta över dubben till ett par neutrala minimalistiska skor med så lite dropp som möjligt.

Jag bor i Stockholm och snöröjningen har så länge jag bott här aldrig funkat, det innebär att den mesta löpningen blir i snömodd och is, behöver alltså både metalldubb och rejäla gummidubb. Fryser sällan om fötterna vid vinterlöpning så fodrade vinterskor är inget jag är ute efter.


Vad har ni för tips till mig?
Skulle det funka att dubba ett par lätta orienteringsskor typ Inov8 X-TALON 190?

Tack på förhand.

Henrik P
 

2013-12-04 19:05
Jag kan inte svara på om det går att skruva i metalldobb i Inov-8 X-Talon 190, men jag skulle inte vilja göra det i mina X-Talon 160.
Varför inte bara köpa ett par Inov-8 Oroc 260? De är helt suveräna, älskar mina!
Hos OL-specialisten får du god hjälp när du väljer skor, jag gillar att köpa terrängskor hos dem!

Lycka till!
Kram,
Jenny
 

2013-12-04 20:22
Kanske kan vara en idé. Det första som slår mig är att det är dubbelt med häldropp (6 mm vs 3 mm) det andra att dom väger lite mer. Är det OL specialisten på Kungsholmen du menar, har varit dör ngn gång och fått superbra hjälp.

Springer du mycket snö/is med dina 280?

/ henke
 

2013-12-04 20:44
Jag tycker nog att 280 är lite jobbiga på asfalt (som det ju gärna blir bitvis på vintern i Stockholm). Nån/några km är OK, men inte mycket mer. Kommer själv att använda dom när det är mest is/snö denna vinter.

Bäst på asfalt tycker jag att Icebug är (av de jag har provat)- Har själv Anima, men även om dom inte är några månlandare så kan dom knappast kallas minimalistiska. Dom har ju andra modeller också...
 

2013-12-05 07:59
Henke,
Jag älskar verkligen mina Oroc 280 och visst är häldroppet högre och tyngden större. Skulle gärna ha lägre drop och lägre vikt. Men, man kan inte alltid få allt man önskar och Oroc 280 är verkligen härliga, för att vara dobbskor.
Jag väger inte så mycket och har inte så stora problem med att springa på asfalt med Oroc 280, men jag undviker det om jag kan, för roligt är det ju förstås inte. Inga metalldobbskor är "roliga" på asfalt, enligt min mening. Jag använder mina i princip hela vintrarna, om det är snö eller is på vägar/trottoarer/gång- och cykelbanor. Klart att jag valt fel skomodell någon gång...

Idag sprang jag i Inov-8 Trailroc 236, de hade bra grepp i den snö som föll idag. Eller snarare, jag är lyrisk över skovalet! De var helt perfekta på just dagens underlag. Oroc 280 hade också funkat bra, men de är ju lite tyngre... Trailroc 236 har 3 mm drop.

Vill jag ha riktigt vasst grepp i terrängen, då väljer jag VJ Bold. De har lågt drop också, men jag vet inte exakt siffra. VJ Bold är dock inte lika förlåtande på hårt underlag, men de har helt underbart bra grepp på snö och is!

Japp, det var OL-specialisten på Kungsholmen jag menade. Det är en liten guldgruva i Stockholm, en liten pärla, om du frågar mig! Underbar butik och härlig personal!

Kram,
Jenny
 

2013-12-06 20:44
Tack Jenny!

Ska åka inom dom i morgon och se vad dom kan erbjuda. Var och kollade på ett par x-talon 190 idag men det finns inte en chans att dubba dom med Best Grip.

/ Henke
 

2013-12-06 21:51
Har precis beställt ett nytt par Inov-8 Oroc 280 från Addnatures webbutik. Endast 925 kr och dessutom 10% rabatt på det med koden STORSKOR. Fri frakt. Lyx när man vet ju att modellen och storleken passar på fötterna...

Lycka till med provning av skor! Ett öppet sinne och glatt humör i kombination med OL-specialisternas kunskap - det blir säkert ett kalasbra köp!

Kram,
Jenny
 

2013-12-07 11:44
Var inne på OL idag. Kan bara hålla med, vilken service. Testade Inov8 men den kändes inte helt ok. Har testat Icebug Spririt 2 då OL inte hade dom erbjöd dom sig att ringa Intesport och kolla om dom hade dom inne... vilken annan butik hade gjort det? Kommer gå raka vägen dit nästa gång jag ska ha ngt.

Hittade inte Spirit i stan så jag beställde dom för 900 kr på nätet. Hoppas dom gör sig i den svenska vintern.

/ H
 

2013-12-07 13:55
Trist att du inte kunde hitta din storlek här i stan!
Jag har nog faktiskt inte testat just Spirit, det är en för ny modell. Jag hade Icebug för länge, länge sedan, typ när Icebug var nya på marknaden. De skorna kändes blytunga men greppet var suveränt! Sedan dess har jag inte hittat några Icebug som passat mina fötter och mina krav på lågt drop, utan jag har landat på Inov-8 Oroc 280 och VJ Bold.

Jag transportspringer en hel del, då blir det snö/islöpning vintertid och asfaltslöpning övriga årstider. På snö/is är det grymt skönt med metalldobb! Jag springer även en del i motionsspår eller i terrängen vintertid och då är metalldobb det som gäller. Jag har artros i en höft och får besvär från den höften om jag får mycket släpp i frånskjutet eller om jag springer spänt pga halka. För mig är skor med metalldobb en välsignelse!

Visst är OL-specialisten grymma! Bästa butiken i stan, älskar den! (Obs: jag känner inte de som jobbar där och har ingen som helst koppling till den butiken, är bara "frälst"Smiley

Hoppas att du blir nöjd med dina skor, även om de aldrig, aldrig, aldrig känns lika härliga som lätta minimalistiska skor!

Kram,
Jenny
 

2013-12-07 15:56
Hej Henrik.

Jag började min omställning i Juli och har sedan dess bara använt odämpade skor, VFF trek sport, Merrell trail glove 0 dropp 4mm sula. För någon månad sedan köpte jag.
http://www.northsport.se/product.html/msmerrellascendglovegtx?category_id=116
Väldigt sköna skor att använda i vardagen, har dom jämnt, även på jobb.
6mm tjock sula, 0mm dropp. Har inte använt dom som löparskor förrän idag. Otroligt sköna, sprang 12km idag och kände inget i vaderna. Men tyvärr så var dom som alla andra skor lite hala på is. Men kan tänka mig att med 6mm sula så borde gå att "dubba". I dag var det -7 när jag började rundan, hade bara ett par vanliga "Intersport" bommullsstrumpor. Frös inget, blev till och med lite varm i fötterna.
Jag har aldrig sprungit med dubbade skor, hur funkar det? Hur många dubbar behövs det och hur fäster man dom? Var får man tag på dessa dubbar?
Tycker ändå det är lite lättare på halt underlag med det nya "mellanfotssteget" jämfört när jag sprang med hällisättning, det kortare steget gör att jag får mer kontroll och inte glider i väg så mycket i frånskjutet.
Så är i alla fall känslan, men märkte i uppförsbackarna att det är besvärligt. Så dubbar hade varit kul att testa.

Med vänlig hälsning Nisse
 

2013-12-08 11:22
Snor lite uppmärksamhet i den här tråden då jag har en snarlik fråga.

Barfotaskor med lösa broddar? Sådana man köper separat. Klarar ett par Merrell Barefoot Trailglove av det? Mina Adidas Adipure Adapt som jag har vanligtvis klarar inte av broddar då de trycks ihop som tusan och det blir rejält obekvämt, så jag letar efter ett par barfotaskor som klarar av att få broddar monterade på sig?
 

2013-12-10 15:27
Låter svårt att konstruera en sko där det faktiskt är möjligt. En minimalistisk sko ska ju vara så mjuk att det känns som att springa barfota. En brodd ger en punktbelastning. Vill man fördela denna över hela sulan så måste den väl vara styv?  

2013-12-10 21:23
Möjligt är det nog. Min Adidas Adipure Adapt hade nog klarat av det om inte själva överdelen hade varit så mjuk. Mer det de handlar om.  

2013-12-11 18:15
Har aldrig dubbat själv men har lite tankar ändå.
Att inte Inov8 X-TALON 190 gick att dubba förstod jag, men Inov8 X-TALON 195 då? samma sko men med slät sula.

Saucony Kinvara kan det inte vara några problem att dubba, barfotasko? njae, definitionsfråga men lätt knutna och lite stor så har den en kön känsla och om man jämför med anar skor i tråden så tror jag det.

Har sprungit med dubb 2 ggr i mitt liv och båda i år, löste det med ett par Saucony Kilkenny XC5, utbytbara dubbar så man kan välja längd.
http://www.startfitness.co.uk/product.asp?strParents=&CAT_ID=0&P_ID=5...
 

2013-12-21 10:03
Jag har efter en del funderande kommit fram till att när det är riktigt halt, så blir det viktigaste att inte halka. Jag har valt att låta minimalismen stryka lite på foten, så jag beställde ett par Icebug Anima 2. Jag får återkomma om hur de funkar. Känns som att gå i högklackat när man är van att ha 0 heel drop, det lilla jag testat dem!  

2013-12-21 16:38
Den svåraste halkan är smältvatten på blankis, det är helt omöjligt utan spikskor- jag antar att om man bor där vädret är så för jämnan, är det inte mycket att fundera på. Jag har däremot märkt att även under sådana väder går det att finna grusade sträckor, eller partier med bättre underlag. Blankis, matt is, snömodd, lös snö, packad snö osv har jag klarat mig odubbad i mina FF spyridon. De senaste dagar har jag fått söka efter alternativa löpsträckor på asfaltsvägar där det har grusats (även om grusets täckts med is), sprungit vid sidan av vägen, eller lyckas finna partier med mer matta ispartier/packad frusen snö. Enstaka partier med värsta underlaget klarar jag halvglida mig igenom, men är stor påfrestning på magmuskler/ryggen och okända muskelpartier i benen. Jag har träningsvärk på ställen jag inte visste jag hade muskler. Den feedback man får från fötterna tycker jag är fantastisk, de reagerar ögonblickligen- till skillnad från vad som händer med dämpade skor. Vad ögonen ser och vad fötterna lägger märke till är olika saker. Trots att jag börjar bli less på detta väder kring nollan, med stundom is/regn och smältvatten, kan jag inte tänka mig att välja tjocka sulor med dubbar- och helt tappa känslan och kontakten med underlaget. Denna vinter är helt sjuk, och det är trist att inte kunna springa de roligaste sträckorna på grund av underlaget. Jag söker ändå hellre alternativa vägar än släpper den där känslan i fötterna.  

2013-12-22 01:20
Annars kan man ju anpassa tekniken efter underlaget istället a la Pose, funkar åtminstone så länge det är raksträcka på plan mark:

http://www.youtube.com/watch?v=jakj-KNatso
 

2014-01-07 10:38
Petter WR, springa som om man vore barfota alltså.. ^^

Har ni prövat Aquasocks? Finns gamla trådar där det diskuterats barfotaskor och vinterlöpning. Där finns det folk som rekommenderat Aquasocks, och det gör jag också. Har själv bara sprungit i Merell Vapor Glove, Fivefingers SeeYa och Aquasocks, men av dessa skor så är Aquasocksen absolut bäst på halt underlag.
 

2014-01-08 20:42
Jag sprang förra vinter säsongen i VFF Lontra och tyckte det fungerade utmärkt. Halkade totalt tre gånger; två på is där brodar kanske skulle ha hjälpt och en gång på skiktad snö där brodar inte tillfört något.

//E
 

2014-01-08 20:56
Jag har nu testat mina nya IceBugs två gånger, och jag tycker de känns kanon! Visst, det blir inte samma kontakt med marken, men det blir riktigt bra fäste. Ingen oro för att halka och ramla. De känns stabila, man kan lita på att de fäster både på is och snö.  

2014-01-14 15:34
Jag fortsätter att använda mina Nike Free och spänner bara på ett par bråddar från Stadium. Greppet är bra och jag kan springa på framfoten precis som vanligt.  

2014-01-16 22:12
Jag tror minsann mina aquasocks ska få luftas i helgen Smiley
Köpte nyligen ett par VJ Sarva D'vil med en ohygglig massa spik undertill och knöcklig sula och dom har visserligen grymt grepp på alla underlag men det man saknar är ju den sköna massagen fötterna får med ett par mjuka aquasocks.
Så, Järvafältet får det bli och hoppas det inte är allt för bra plogat än
 

2014-02-01 09:08
Vad gäller greppet från aquasocks är jag övertygad om att det delvis beror på materialet i sulan. Mjuk kautschuk/radergummi. Stelnar inte när det blir kallt.
Och delvis på den fenomenala markkänslan, naturligtvis
 

2014-02-01 09:12
Eftersom det talas om badskor här har jag såklart provat dem på underlag som är svåra för min VF spyridon, alltså på is med smältvatten. De aquasocks jag har provat hade lika dåligt fäste på sådant underlag. Jag tycker för övrigt att sulan på dem var för tjock och förlåtande. Nu hade de jag provade någon form av silikonsula, de var som att trampa omkring på någon form av halvstelnad slime (badskor i neopren från temsportia). Eller kör ni med badskor någon dyr variant med annan sula?  

2014-02-02 22:47
Rucanor är väl den variant vi pratar mest om här på funbeat när vi pratar om aquasocks:
External image
http://www.simbutiken.se/badskor-aquasocks
 

2014-02-03 10:43
Jag har slitit ut ett par Rucanor och ett par RAS nu efter ca tio mil vardera, Jag är nu inne på ett par Aquafeel, som känns som de skönaste hittils. 20 mil har de hållt än så länge utan att knappt vara slitna. men det kansek beror mer på underlaget då det ju är vinter och inga vägar är bara

http://www.simma.se/produkter/badskor/aquaskor/badskor-aquasocks-aquafeel-fashy
 

2014-02-04 22:05
Hållbarheten beror rätt mycket på teknik också, mina första aquasocks höll drygt 10 mil, mitt andra par har jag sprungit närmare 20 i utan större slitage.  

2014-02-25 15:23
Har också tänkt på att många skriver om att Aquasocks håller dåligt, de bör väl inte slitas alls om man bara sätter ner foten rakt och kör utan frånskjut?

Det hänger ju ihop med tipset om att börja att springa barfota även om man har köpt ett par Wibram FF. Man lär sig att undvika frånskjut när det värker under tårna, speciellt bakom själva trampytan på tårna enligt min blygsamma erfarenhet.
 

2014-02-26 10:55
i en ideell värld har du nog rätt Raymond, tyvärr gör alla något snedsteg ibland och då blir det slitage, är sulan mjuk som på aquasocks märks det fortare än på andra skor.  

2014-02-27 15:30
Hej på er, försöker väcka lite liv i den här tråden.
Nu närmar sig höst och vinter och vad har ni för tankar? Jag letar just nu efter förslag och är intresserad av att ta del av era erfarenheter.
Min sommarlöpning har varit i lunas venado, new balance trail minimus och ett par saucony (som jag inte minns namnet på men som har noll häldropp). Skoval har berott på vägval. Jag springer för att det är skönt, för att jag mår bra osv. Complete hellre än compete, så att säga.

Vad rekommenderar ni för skor som "är" barfota eller så nära som möjligt? Kanske har det kommit ut nya skor under året?
 

2014-08-16 07:31
Jag sprang hela förra vintern, och var väldigt nöjd med fivefingers spyridon. Men då sprang jag i princip bara längs landsvägar, skrapade asfaltsvägar med is många dagar, grus ibland, och snöslask ibland. För mig och spyridon var det slaskvatten som var största hindret. Jag körde en del med vivobarefoot synth hiker när det var som slaskigast, de var sköna och vattentäta, men lite för tunga och varma egentligen för mig.
 

2014-08-16 11:20
Jag +1 aquasocks för vinterlöpning. Jag har faktiskt skrivit ett inlägg om det nyligen:

http://www.torbjornbacke.se/2014/08/aquasocks/
 

2014-08-25 18:31
Har klarat mig många vintrar med vivobarefoots trailskor, har kört med Neo Trail vilka är ganska så vattenbeständiga (men inte "vattentäta" )

Enda nackdelen är att de är hala på is, men det är ju ett gemensamt problem för alla skor utan riktiga isdobbar. Det går dock att köra neo trail med broddar, har kört en vinter med "yak trax" när det var som isigast. Lite obekvämt då man känner broddarna genom sulan men det funkade som nödlösning, jag hatar verkligen att halka runt på is.

Funderar annars på att köpa ett par halvminimalistiska icebug om vi får en sträng vinter. Kan vara gött att köra med de dagar det ligger is precis överallt.
 

2014-08-27 12:32
varvade aquasocks med mina Merrel trail glove. Aquasocken greppar bättre på halkan än Merrel. Råkade springa några gånger i ullstrumpor också, riktigt behagligt men nog ett rätt dyrt alternativ  

2014-09-19 20:01
För närvarande kör jag bara Vivobarefoot och det gick bra förra vintern med EVO II. Jag kör utan sula men med strumpor. Nu i vinter kompletterar jag med Trail Freak om det behövs. Tror inte jag behöver broddar men jag kan tänka mig att testa det med.  

2014-10-01 09:19
Jag springer i VFF Lontra och det funkar ner till -10. Det största hindret med skorna är att de är lite svåra att få på eftersom de har en neoprentätning runt ankeln.Väl ute i spåret, på vägen eller genom snön i skogen är det fantastiska.  

2014-10-06 20:00