Min utmaning

Rätt cykelenergi ger bäst resultat i långa loppet

OBS! Den här artikeln/nyheten är arkiverad och är kanske inte aktuell längre.

Det är viktigt att lägga upp ditt cykellopps eller längre träningspass energischema efter längd och ambitionsnivå. Här hittar du våra förslag för elit, motion och nybörjare på cykeln. Så se till att fylla på flaskorna och fickorna på rätt sätt nästa gång du sätter dig i sadeln.

Cykla i 3 timmar

Vätska
Drick en mun var tionde minut, en liten flaska i timmen vid normala förhållanden

 • Elit och motion: vatten och sportdryck i flaskorna.
 • Nybörjare: lite sportdryck är inte fel om man gillar smaken, annars är vatten okej.

Mat
Ät vid 45 minuter, 1.5 timme och 2h 15 minuter. Om du känner dig tömd på slutet ta en gel vid 2h 30 min för den sista spurten.

 • Elit: en gel med några munnar vatten, sportdryck emellan.
 • Motion: en halv energikaka med vatten, sportdryck emellan.
 • Nybörjare: en bulle och en banan, vatten till.

Cykla i 6 timmar

Vätska
Alla behöver både vatten och sportdryck i flaskorna. Lite kaffe eller avslagen cola under sista timmen kan ge en extra kick.

Mat
Ät två gånger i timmen.

 • Elit: växla mellan en gel och en halv energikaka (om du orkar tugga) genom hela loppet.
 • Motion: en halv energikaka per halvtimme första två timmarna. Paus vid matkontrollen vid ungefär 2,5 timma, en bulle, en banan och lite blåbärssoppa, varm saft eller sportdryck. Mera energikaka i samma intervaller timme tre och fyra eller banan/bulle från senaste kontrollen. Vid cirka fyra timmar: ny matpaus för påfyllning av kolhydrater och dryck. Ta med en banan i cykeltröjan, som tillsammans med en bit energikaka sitter fint efter ytterligare cirka 30-40 minuter. En energigel när det är 40 minuter kvar för en stark spurt.
 • Nybörjare: samma matschema som motionär, men ät vad du känner för vid matkontrollen. Se bara till att få i dig kolhydrater främst. Mera bulle och banan än choklad. Är det täta matkontroller behöver du inte bära på så mycket mat i cykeltröjan, men annars är några energikakor bra att ha med och eventuellt en gel om energin dalar.

Cykla i 12 timmar

Vätska
Sportdryck och vatten i flaskorna. Fyll på vid kontrollerna. Kaffe eller avslagen cola piggar upp både ben och huvud i slutet av loppet. Drick ordentligt genom hela loppet.

Mat
Ät två gånger i timmen.

 • Elit: samma upplägg som vid sextimmarsloppet, langning vid lämpliga ställen för påfyllning av vätska och energiförråd.
 • Motionär: samma mängd per timme som vid sextimmarslopp. Stanna och ät fyra gånger jämnt fördelade under loppet (beroende på var kontrollerna ligger). Du behöver inte vara lika spartansk i valet av mat, men huvuddelen ska vara kolhydrater, undvik för mycket fett och protein.
 • Nybörjare: ät som motionärerna, fast stanna vid alla matkontroller och fyll på med energi. Ta med bullar och bananer i cykeltröjan och ät mellan kontrollerna. Ett par energikakor och några energigel är bra som nödproviant om energinivåerna faller.