Min utmaning

Lär dig tala cykelklungans teckenspråk

OBS! Den här artikeln/nyheten är arkiverad och är kanske inte aktuell längre.

Att färdas i en stor klunga i hög hastighet kräver en del förkunskaper. Dels att man respekterar klungans vett- och etikettsregler. Dels att man förstår klungans teckenspråk.

Klungkörning lär du dig bäst genom att träna med andra i grupp. För att cykla snabbt i grupp är härligt men har också sina risker. Yviga rörelser eller hastiga förflyttningar i sidled kan få ödesdigra konsekvenser när det bara skiljer centimetrar mellan ditt bakhjul och kompisens framhjul och man ligger axel mot axel. Försök därför vara lugn och förutsägbar i dina rörelser.

När du ligger bakom en annan cyklist ser du inte längre än till dennes bakhjul. Det betyder att hål i vägen, parkerade bilar eller vilsna hundar blir livsfarliga hinder. Förste man måste därför agera hela gruppens ögon och så fort ett hinder upptäcks signalera med hjälp av teckenspråk faran till bakomliggande cyklister. Denna signal vidarebefordras sedan nedåt i gruppen hela vägen till siste cyklist. Utan undantag! Lyckligtvis är tecknen varken speciellt många eller svåra att lära sig. Du ser dem i rutan här bredvid.

Säkerheten är som sagt viktig, men den hjälper dig inte riktigt hela vägen. Det finns några etikettsregler som är bra att ha koll på innan man ger sig ut runt Vättern i jakt på grupper att följa. Var till exempel lyhörd och känn efter hur gruppen fungerar. Går man på ett eller två led? När man varit uppe och dragit, slår man åt höger eller vänster? Hjälper alla till och drar eller är det okej att bara ligga på rulle?

Råkar du vara bland de starkare i gruppen så dra inte hårdare än alla andra bara för det. Det ställer till det för de andra och skapar oreda i gruppen. Men dra gärna längre perioder. Är du bland de svagare i en grupp dra inte långsammare utan istället i kortare perioder. Eller inte alls.

Om du blir ikappåkt av en snabbare grupp fråga gärna någon om det är okej om du går in i gruppen innan du gör det. Och om du inte vill vara med och dra, lägg dig då längre bak i gruppen så du inte stör rytmen för dem som hjälper till med farthållningen.

Hinder vänster sida – vinka med vänster hand bakom ryggen ”åt höger”. Hinder höger sida – vinka med höger hand bakom ryggen ”åt vänster”.

Hinder på vägbanan – typ hål, vägbrunn, glas, grus - peka ner mot vägbanan med den hand som befinner sig på samma sida som hindret.

Sväng vänster/höger – klassiska svängtecknet, ut med armen åt det håll du ska svänga.

Sakta ner – pumprörelse med ena handen, handflatan nedåt vägbanan.

Stanna – en uppsträckt hand eller en bakåtsträckt hand med handflatan bakåt mot nästa cyklist

...  

2013-05-16 13:29
På löpturen i morse i Helsingborg samlade jag mina tankarna inför göra föreläsning "Konsten att klara löpa mellan Försäkringskassan, arbetsgivaren och sjukvården". Plats: Eldsberga församlingshem Halmstad Tisdag den 21 maj klockan 14.00. Berättar om svårigheter och möjligheter, 20 år efter en svår trafikolycka. C:a 45 min. Så är det andakt, fika och frågor/dialog. Arrangör Snöstorps församling Halmstad. Välkomna!  

2013-05-18 08:27
Göran om du vill göra reklam för något skapa en egen tråd i passande grupp istället för att skriva oväsentligheter i andras trådar.  

2013-05-18 15:33
En erfarenhet vi dragit efter att ha kört på dåliga vårvägar är att det inte är bra att peka ut hål som i texten. Det som hänt är att den som pekat släppt en hand för att göra som den framför, kört i ett hål och förlorat kontrollen på cykeln. Kör man i ett hål med bara en hand på styret blir det vurpa och flera kan skada sig vilket hänt oss. Att köra i ett hål är vanligtvis bättre och ger bara en punka.
Håll hellre båda händer på styret, ropa "hål". Lär ut att ligga bakom och inte vid sidan om. Då kör man där de framför ser att det inte är hål.
 

2013-05-19 22:42
Finns det något tecken för "Nu är det din tur att gå upp och dra" Det händer ofta när jag kombinerar att cykla till jobbet och att träna (iförd träningskläder) som jag får en "snålåkare" bakom mig Smiley
 

2013-05-22 12:31
Sabina, det brukar räcka med att sakta ner så kör de om, då kan du haka på igen. Annars är det ju bara att resa sig upp lite och säga "vill du dra?".  

2013-05-24 09:04