Min utmaning

Vad behöver jag för att cykla 30 mil?

OBS! Den här artikeln/nyheten är arkiverad och är kanske inte aktuell längre.

Cykling kan vara en rejäl materialsport. Om du vill det. Här har vi satt samman grundutrustningen för dig som vill klara träningen och genomförandet av Sveriges största cykellopp – Vätternrundan.

CYKELN
Ska man cykla 300 kilometer runt Vättern är det dumt att göra det extra jobbigt. Varje år cyklar ett antal människor runt sjön på helt vanliga cyklar. Det tar långt tid och är inte särskilt skönt. Samma sak gäller för de som kör på en mountainbike, det är cyklar gjorda för skogsstigar. Allra bäst är självklart en landsvägscykel. Har man kört rundan på en riktig cykel, byter man inte tillbaka frivilligt. Cirkapris: från 7 000 kronor.

CYKELBYXAN
Det kan vara smärtsamt att cykla långt. Speciellt om man inte har cykelbyxor på sig.
Grundregeln för cykelbyxan är att aldrig ha något under. Det ska vara ren hud mot cykelbyxans vaddering! Underkläder kan skava mot huden. Byxor med hängslen sitter bättre för de flesta cyklister. Byxor utan hängslen är mer praktiskt om man ska besöka en toalett. Cirkapris: från 600 kronor till 2500 kronor.

CYKELSKOR
Du springer inte Lidingöloppet i pjäxor eller åker Vasaloppet i löparskor. Cyklar gör man alltså i cykelskor.

Till cykelskorna krävs speciella pedaler. Skorna kostar från 800 kronor och pedalerna börjar runt 400 kronor.

HJÄLMEN
Att skydda huvudet är den främsta anledningen till att äga en hjälm. Men det är också ett krav för att få köra Vätternrundan. Cirkapris: från 500 kronor.

HANDSKAR
Händerna är för de flesta det första som man fryser om. Skulle du gå omkull är det också skönt att skydda händerna lite extra.

Handskarna bör man precis som all annan utrustning testa en hel del på träning. Det är en av de viktiga kontaktpunkterna mellan cyklist och cykel. Cirkapris: från 400 kronor.

JACKA
Mot vatten och vind är en vind- och vattentät jacka bästa försvar.  Många jackor fungerar lika bra under skidåkning som cykling. En god idé är att skaffa en jacka som du får ner i en av cykeltröjans ryggfickor när du inte använder den. Ta också med ett extra lager i form av en tröja. Cirkapris: från 1000 kronor.

SADELVÄSKA
I sadelväskan bör man ha en slang och ett miniverktyg. Vissa kör med en slang och lagningslappar ifall oturen skulle vara framme två gånger.

Pumpen kan man ha i ryggfickorna eller monterat på ramen. Cirkapris: 200 kronor. 

CYKELTRÖJA
Ryggfickorna är den främsta anledningen till att man ska ha en cykelspecifik tröja. I ryggfickorna stoppar man ner allt som man kan tänkas behöva komma åt under färd. Träna också på att säkert plocka upp saker ur ryggfickorna. Cirkapris: från 400 kronor.

GLASÖGON
Insekter, regndroppar, solstrålar, grus och annat störande skyddar du dig bäst emot av ett par cykelglasögon. När du köper glasögon ska du tänka på att de sitter tajt.

Extra bra är också om materialet i bågen är ett gummimaterial som inte glider när du blir svettig. Har glasögonen även utbytbara linser är det ett plus. Cirkapris: från 400 kronor.

TRAINER
En trainer är en ställning som man fäster vid cykelns bakhjul men kanske inte en träningsutrustning som man köper direkt när man börjar träna cykling. Trainern gör att man kan cykelträna inomhus. Det fungerar ungefär som en motionscykel fast man kan sitta på sin vanliga cykel och på så sätt också bli van vid den cykel som man kommer att använda när det är dags för att cykla på riktigt.

En av fördelarna med träningsmetoden är att man till skillnad från utomhus trampar hela tiden och på så sätt effektiviserar träningen. För att göra träningen lite roligare finns det modeller med digitala träningsprogram och möjlighet att tävla mot andra cyklister via nätet. En trainer kostar mellan 2000 och 8000 kronor.

Tips för den som vill ha en enkel och bra trainer som inte heller låter mer än någon annan dyrare med magnetmotstånd är Biltemas trainer, köpte den förra året för 999:-, tror priset är detsamma!
Klart prisvärd, har testat andra förut.
 

2013-04-06 15:53