Min utmaning

Mattias svarar på Ingelas kadensfråga

OBS! Den här artikeln/nyheten är arkiverad och är kanske inte aktuell längre.

Det kommer många frågor till Min Utmanings coacher och den här gången är det vår cykelcoach Mattias Lundqvist som svarar på Ingelas fråga om kadens och cykling i backar.

Hej Mattias.

Jag har cyklat några motionslopp på landsväg upp till 10 km och fler bli det. Snitt hamnar runt 22-26 km/tim. Mitt stora problem är uppför backar och att cykla med hög kadens även på platt. Jag blir så väldigt andfådd det blir jätte jobbigt fast jag kör lätt.

Vad händer i kroppen? Hur tränar jag effektivt för att motverka detta? Till vardags har jag långt att cykla till backar.

Tacksam för svar

Ingela

-----

Hej Ingela.

En hög kadens ställer högre krav på central kapacitet (blod, hjärta lungor) medan lägre kadens ställer högre krav lokalt i just de muskler som arbetar.  Så är man stark i benen och har lite sämre "flås" är det bättre att gå på tynger växlar uppför.

Håll runt 70 kadens i backarna och 90 på platten är mitt råd.  Kadens skall även anpassas efter hur lång man är, anser jag. Längre personer har tjänar generellt på att hålla lägre kadens och vice versa för att uppnå en bra rörelseekonomi (göra av med lite energi).

Att man upplever uppförsbackar som jobbigt, jämfört med sina kompisar som man håller jämna steg med på platten brukar sammanfalla med att man väger mer än dem. Och då märks det först i backarna då farten på cykling på plan mark inte är beroende av kroppsvikt nästan alls utan bara av luftmotstånd. Som i sin tur mest är beroende på hur man sitter på cykeln och mindre på hur stor man är.

Mattias

-----

Kolla gärna in Mattias eget testklinik Aktivitus

-----

Vill du också fråga Mattias eller någon av våra andra coacher om träning? Bli i så fall träningskompis och skicka dina frågor direkt till dem på Funbeat. Vi presenterar frågor och svar löpande här på Min Utmaning. 

Jag får jobba mer med flåset. Det är troligen för flåset inte är det bästa som jag inte gillar intervaller men nu blir jag än mer motiverad. Jag får väl öka gradvis.Tack för.svaret det är skönt.att fått en förklaring.  

2013-04-06 10:46