Cykel

Ska jag köpa en cyklokross eller en racer, och vilken cykel

Våren närmar sig och det är dags att inse att man är fast i cykelträsket. Segelbåten åker eventuellt ut på blocket i vår även om det är fina cykelturer ut till dalarö/gålö genom skogen.

Så vad är det då jag ska köpa som första lite mer riktig cykel?

Mest lockad av en cyklocross men om man kör 90% asfalt är det kanske ändå värt att istället välja en racer för att köra lite fortare och välja den gamla skräpcykeln för turerna på grusvägar? Men klarar en racer en lång säsong april till oktober? Eller är den för känslig? Hur är det med cyklocrossen klarar den verkligen lite halvtaskiga grusvägar? En av mina vänner som äger 2 cyklocross gnäller som fan när jag lurat ut honom på grus.

Budgeten är dessutom begränsad till runt 10 000:- för denna första mer riktiga cykel. Ska man sedan gubbtävla så kan man ju köpa något bättre.

Jag planerar att köra c:a 500 mil /år. Körde 450mil på skitcykeln förra året.

Har kollat på följande cyklar

http://www.erlan.se/merida-cyclo-cross-3-p-6937-c-2274.aspx

http://www.cykloteket.se/cannondale-caad-x-tiagra-cyclocross/20039/produkt.html

http://www.lannasport.se/sv/articles/2.2950.106744/scott-speedster-s30
 

2013-02-12 11:14
Jag är smålänning och räknar racersäsong från mitten av mars till september ut. Oktober efter lust. Dock så länge det är barmark så går det utmärkt att cykla. Har flertal ggr haft ute racern i december/janauari.

När det gäller grus så går det att cykla på det. Inte roligt men par km transportsträcka fungerar.
 

2013-02-12 12:09
Det är inga problem med grusväg och räser. Det är i stort sett samma komponenter gällande växlar, bromsar kan det sklilja en del (skivbroms).

Är du känlig för skvätt och vill ha skärmar är cx att föredra.

Jag kör räser, har 1,5 km grusväg innan jag kommer ut på större vägar. Jag brukar få ca en punka/år varav ingen har varit på grusvägen. Har du bara rätt tryck i däcken brukar det funka.

Jag hade satsat på räser.
 

2013-02-12 12:31
Om jag bara hade fått ha en enda cykel hade jag valt en cross. Nu på vintern går den med dubbdäck och skärmar. Resten av året på crossdäck, när jag vill ta en tur på blandade vägar. I höstas när jag trodde att racersäsongen var över och min racer var helt nedplockad satte jag på racerhjulen på crossen och kunde hänga med när dom andra hade bestämt racer på söndagsturen.
Smiley
 

2013-02-12 13:32
+1 på att cx är den ultimata kamraten om det bara ska ägas en cykel. (säger han med sju cyklar... eller är det åtta?)  

2013-02-12 13:36
CX funkar ju som sagt året runt, även på vintern med dubbdäck.

Själv har jag en s.k. komfortracer som funkar nästan lika bra på på grusvägar som på VR (fast helst med olika däcktryck då):
http://www.cykloteket.se/specialized-roubaix-elite-racercykel/17952/produkt.html

Om du kör 90% asfalt och inte på vintern skulle jag nog rekommendera en komfortracer. Vet inte hur Scott:en står sig i komfort jmf med Roubaix:en, men se till att testa på grus och kullersten innan du köper. Och minst 25 mm däck.
 

2013-02-12 14:44
Får jag bara äga en cykel så blir det en CX för mig också men då blir det en riktigt dyr sådan.  

2013-02-12 14:44
Vad är en komfortracer?  

2013-02-12 14:54
External image  

2013-02-12 15:06
Linnex Sr undrade:
> Vad är en komfortracer?

External image
======================================================
Jag ser inte allas inlägg eftersom jag använder Funbeat-filtret till Google Chrome:
https://chrome.google.com/webstore/search/funbeat
http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=1236739#p1283232
 

2013-02-12 15:36
TOUR har investerat i nytt pendlarök.  

2013-02-12 16:03
Vad är en komfortracer?

SPECIALIZED ROUBAIX ELITE, är det, en "komfortracer".

Och de är till skillnad från renodlade tävlingshojar kanske lite kortare samt att de har lite högre styrhuvud, vilket ger en något snällare ryggvinkel. D.v.s. bättre komfort.

http://www.cykloteket.se/specialized-roubaix-elite-racercykel/17952/produkt.html

Vänligen

P.

 

2013-02-12 20:10
Kortare?  

2013-02-12 20:25
Ni har nog övertygat mig om en cx och jag har en tendens att gilla grusvägar helst bakom låsta vägbommar! Då blir det ibland flera mil. Ska jag dessutom använda cykeln istället för tunnelbana och dylikt så är det väl bra att den tål lite mer och att man vid behov kan ha både stänkskärmar och pakethållare. Jag har ju en viss ovana att hänga på cykelväskor på sommaren fyllda med våtdräkt mat osv så en cyklocross passar nog mina behov bäst. Den där extra farten får jag väl trycka igång med pedalerna.

Idén om att ha extra hjul med racing däck verkar bra! Kan bli det som nästa investering. Sedan är det kanske på tiden att ta och köpa sig en cykelhjälm också Smiley
 

2013-02-13 00:08
Precis som trådskaparen har jag haft samma fundering! cyclocross eller racer? har fått rekommendationen av flera att välja cyclocrossen pga att ville man ha en allsidig cykel med dragning åt racerhållet var cyklocross bästa valet. Fördelen är att det går att ha till allt möjligt.
Med orginaldäck går den bra på grus och skogstigar, vill man sprätta iväg på motionslopp odyl är bara att skifta till smala racerdäck och man har nästan en fullfjädrat racercykel. och vinterdäck på vintern..

Så här blir det troligen ett köp framåt nästa helg! *Längtar* Vi väntar bara in de små storlekarna, och här blir det troligen en Fokus.
 

2013-02-13 08:47
Komfortracer:
External image
 

2013-02-13 09:16
Tidens anda, detta allt-i-ett-tänk... Ikea släpper en teve med inbyggt barnvaktslarm, dvd och webbkamera (vuxna kanaler ingår), skrivare går att facebooka med och snart har du wifi i din ficklampa.

Så småningom går hysterin över och folks inser att fasiken, att fota går bäst med en systemkamera och att maila, det funkar ju bättre med ett riktigt tangentbord istället för ficklampas enda knapp.

Nä men skämt åsido.

Du TS verkar en lirare ute efter upplevelser (jag menar, du har ju haft båt & stuff). Nåt säger mig att du inte är typen som tänker stå och meka med hjul och byta kassett varannan vecka.

Jag föreslår att du slår till på en grymt skön racer alt. bättre, mer racinganpassad cx som tar dig snabbt och vackert dit du vill. Lägg lite krut (och cash) på det. Sen så köper du en gammal, ful och dirty MTB / tysk hybrid som du kan bestiga grusstigar med. En vanlig hederlig singlespeed-hoj med skinnsadel gör sig också fint i lantliga miljöer på distanser < 3 mil :)
 

2013-02-13 10:20
Är olycklig ägare av en gammal ful Nishiki som ska sättas i ett skruvstäd sprutas än mer rostlösningsmedel på samt köra med varmblås. Ramen är redan ful pga tidigare använt MC-lås. Sedan ska det vridas och i värsta hand bankas för att få loss en sadel som förmodligen suttit där sedan 1995. Får jag loss sadeln blir det ett nytt bakhjul och vips har jag en hyfsad skitcykel. Eller så blir det ungefär som den där sången "far jag kan inte få upp min kokosnöt....." Blir nog en cx i alla fall känns mer som den passar mina behov.  

2013-02-13 11:52
Tack för era synpunkter !!

Nu har jag köpt en cyklocross!!

Hittade en på blocket spontanköpt i augusti för jobbpendling men han körde bara 4 ggr till jobbet = drygt 10 mil.

Cykeln var ju ändå begagnad men ser nästan helt ny ut så jag lyckades pruta lite och fick den för 7000:- nypris inklusive pedaler nu på rea för 9500:- tycker det är en bra affär. Givetvis med kvitto och instruktionsbok etc, Frågan är bara om cykelaffärens fria service följer cykeln och inte bara den förste ägaren?

Blir intressant att testa vilken service de har jag kommer ju köpa hjälm skärmar och pakethållare så det kan jag ju göra någon annanstans om de krånglar,,,,,,, Skulle även vilja ha hjälp med att ställa in sadel styre osv efter vad som passar mig. Storleken bör vara rätt jag och säljaren är nästan är lika långa skiljer 1 cm och jag tror det blir bra. Ägaren har dock själv ändrat på höjd av styre och exakt samma fysik har vi inte.

I väntan på att snön ska smälta får jag fortsätta kämpa i skidspåren uppe i 60 mil nu.

 

2013-02-13 22:54
http://www.merida.se/cyclo-cross-3-md.199280.sv.html

 

2013-02-13 22:57
Den var stilig! Bra val :)  

2013-02-15 11:05
Bra där! Har en Merida CX 3 som är min arbetshäst, pendlar på vintern, kör på grusväg, slänger på pakethållare på sommaren och cykelsemesterar med 25 kg packning. Du får ju med skivbromsar, lyckos dig, som är tusen gånger bättre än cantilver, även om det bara är mekaniska.

Dock är det ingen lättviktare, min väger in på ca 10 kg med skärmar men utan pakethållare. Mina hjul är tunga, men pallar skrotiga kalkstensvägar på Gotland med 100 kg vikt på utan problem. Tipset är att så småningom köpa lite smuttare hjul för den ultimata känslan.
 

2013-02-15 11:17
Kul Bruse.... Jo för det är ju det där jag också tänkt använda den till att cykelsemestra.... Den väger dock 12 kg!! när jag vägde den på personvågen. Den där vikten 10,3 kg måste vara utan pedaler reflexer ringklocka samt....skivbromsarna? Nåja som jag sagt så får väl det lösas genom att cyklisten som sitter på får tappa några kilo extra! Körde 5 mil i spåret idag så det är på gång.

Planerad inköpslista.... blir tyvärr inte allt på en gång.

1. hjälm (vill ha en svart men är det inte smartare att köpa en ful som syns har tex kollat på en gul.)

2. skärmar

3 . pakethållare

4. hållare för vattenflaska

5. Extra slangar

6.Nya cykelväskor bak

7 cykelväskor fram om det funkar?

8. Lås (har den i lgh inga planer att ställa den ifrån mig på stan)

9 Led ljus (man måste väl ha fasta ljus på cykel endast pannlampa är väl inte lagligt?) Kör annars med en helt ok ledlampa från stadium på 52lux och rödljus i nacken.

10. kraftigare däck sitter på några allround som ska få sitta kvar men jag vill kunna skifta beroende på säsong. Har en kompis som har oanvända grövre däck liggande kan säkert få dem billigt. Han skriker i högan sky så fort 22 000:- kronors cykeln vidrör grus trots att det är en cyklocross och kommer aldrig använde de däcken själv.

11. Dubbdäck för att förlänga säsongen.

12 Bättre hjul och dessutom med racerdäck på för att kunna skifta vid behov. Bruse har du köpt starkare hjul till din för att klara tuffare körning? Skulle kunna vara ett alternativ för mig och sätta på racerdäck på orginalhjulen istället.

Jag har byxor med inbyggd blöja som exet kallar de. Handskar och bra vind täta kläder. En enklare cykeldator men den får duga för nu. Har en helt ok pump kan nog köpa en bättre iofs. Har även en liten sadelväska.

Någon som har fler idéer på viktiga prylar.....
 

2013-02-15 19:09
Jo och så sådana där skor att fästa i pedalerna ligger väl rätt högt på listan. är för övrigt combo pedaler vilket jag gillar. Hur mycket vinner man med sådana skor 15-20% fart??  

2013-02-15 19:12
Tycker jag vinner nästan 20% med klickare, men vet inte hur mycket sanning det ligger i de siffrorna. Kanske skulle testa med vanliga skor också bara för sakens skull....

Ang hjälm och andra kläder: köp för Guds skull Inget för att de kanske är snygga, köp för att synas!!!! Inte ens den som kört på dig tycker att det är en fördel att det är ett snyggt lik, och jag kan lova att du själv inte kommer att bry dig så mycket i den situationen.
 

2013-02-16 14:35
"9 Led ljus (man måste väl ha fasta ljus på cykel endast pannlampa är väl inte lagligt?) Kör annars med en helt ok ledlampa från stadium på 52lux och rödljus i nacken."

Utförsäljning av utgående modell av Philips Saferide 80 hos Rose: 425 kr!
http://www.rosebikes.se/artikel/philips-led-bike-light-set/aid:409750
Detta är löjligt billigt för en av de bästa lamporna under tusenlappen.
 

2013-02-16 14:52
Grattis till din nya cykel Paul! Hoppas du får många trevliga mil på den. Smiley

Listan med saker man behöver eller kan vara bra att ha kan göras oändligt lång. Ta det undan för undan.
Det viktigaste som jag skulle rangordna det är förstås:
1. hjälm på plats nummer ett.
2. Flaskhållare, slang, pump och däcksverktyg på delad andraplats.
3. Lampor och/eller skärmar vilket du prioriterar först.

Ha ingen övertro till att klickpedaler ökar farten i någon större utsträckning på vanliga cykelrundor. Dom ger i och för sig en större kontroll vid rundtramp i och med att skorna sitter fast och man kan dra upp pedalen vid kraftig backtagning och spurt. Men för vanlig sittande cykling ska kraften ner i pedalen och den kommer dit med vanliga pedaler också. Fast har du en gång skaffat klickpedaler vill du inte vara utan. Smiley
 

2013-02-16 17:04
Finns det starkare sådana philipslampor, eller är det den som är väldigt hyllad? Tackar oavsett för tipset och lade en beställning, hoppas den kommer också och inte är slutsåld.  

2013-02-16 20:01
Jag cyklar inte en meter utan hjälm. Billigare och enklare livförsäkring finns inte. Se till att köpa en som sitter rätt på ditt huvud och är snygg. Skit i priset. ditt liv är värt mer än 200 kronor på Coop.

Resten kommer som det faller sig, men en fickpump, slang och däckavtagare ska du alltid ha med dig. En golvpump är bra å ha hemma. Så här på vintern tänk lager på lager och vindtätt. Och aldrig bomulle! Och never aldrig någonsin kalsonger eller trosor under cykelbyxorna. Om du inte är massochist och älskar skavsår och bölder.
 

2013-02-16 20:04
Jimmy Karlsson undrade:
> Finns det starkare sådana philipslampor,
> eller är det den som är väldigt hyllad?

Det finns åtminstone en Philips-lampa som är både väldigt hyllad och dessutom lyser starkare och har längre lystid.
Läs mer här:
http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=1315311
 

2013-02-16 20:51
Långt innan "Philipslampan" så kördes det många tusen mil utan problem. Det verkar mest vara oupplysta som har haft problem på pendelstråken och tror att den lampan är oundgänglig för cykelfärder.  

2013-02-16 21:47
Philipslampan är riktigt riktigt bra, så handla hos Rose...kanonpris.
 

2013-02-17 09:10
De flesta säljer pannlampor såg jag så det är ju bästa alternativet att komplettera cykelljusen med. Fördelen är att man ser dit man tittar och de är betydligt starkare. Så en silva för 2000:-?? nix!!

http://www.stadium.se/sport/uteliv-resa/tillbehor/127808/revolution-head-stre...

Jag är grymt nöjd med min pannlampa från stadium för 250:- . Den har 52lumen vilket är helt ok men också en bra lins som sprider ljuset. Körde med den på cykel i höstmörkret på turer från Nynäshamn. Den funkade även fint igår kväll när jag skidade 9mil på Ågesta. (Ny cykel var bra för att motivera hårdare träning)
Använder den även när jag nattseglar för att hitta sjömärken och då funkar den på 200m för att hitta en reflex.
Bäst av allt är dock batteritiden!! Många timmar på max är fördelen med led lampor!
Det blir således några hyfsat billiga cykellampor för att synas och följa lagen samt pannlampa.

Funderar på följande hjälm ser snygg ut på bild den gula med reflexer är helt enkelt FÖR ful..... http://www.lannasport.se/sv/articles/2.3078.110541/met-cosmo den gula: http://www.jarlacykel.se/kategori.php?cid=17
 

2013-02-18 06:57
Vad jag hört så är pannlampa på cykel bara godkänt i skogen. På landsväg skall det inte vara tillåtet.  

2013-02-18 09:34
Stämmer inte riktigt
För att ha godkänd belysning när man cyklar så skall man ha (godkända) lampor på cykeln.
Men har man godkända lampor på cykeln så får man även ha pannlampor,
även i trafiken.

Men oavsett vilken typ av ljus man har så får det inte blända.
 

2013-02-18 09:47
Var det sistnämnda om risken för att blända som skulle stoppa... Men jag kan mycket väl ha fel då jag tror jag läste det här på funbeat och inte på ett mer förankrat ställe.

Edit.
Tror tråden gällde pannlampor lämpliga i skogen med MTB och inte 30 kr lampor på tex jula....
Bara så att vi snackar samma sak...
 

2013-02-18 10:32
Så då är cykeln är provkörd (6 mil) och med lite hjälp från Bruse sadelskola och cykelns instruktionsbok så tror jag sadeln sitter bra och i rätt höjd.

Nöjd med cykeln idag men var lite för trött och sliten läs mer om varför....
http://www.funbeat.se/blogs/show.aspx?BlogPostingID=137795

Det ömmar lite om baken men inte så farligt ändå. Det är väl muskler där som skall tränas upp. Funderar på om jag inte trots allt ska försöka höja styret.

Kan väl vara en idé för den som är grön på att köra med bockstyre att sitta lite bekvämare? Tanken är att höja styret till vad som är maximalt och sedan sänka efterhand? En bra eller dålig idé???


 

2013-02-27 20:19
Lite intressant det där med lyse och cykla i skogen. Måste man ha det när man inte färdas på väg? Det är så klart en fördel att se var man cyklar, men det kan man ju göra med bara pannlampa och baklampa kanske inte behövs alls egentligen..

Jag trodde kravet bara fanns så länge man körde på allmän väg..
 

2013-02-28 13:54
Grattis till köpet av CX! Här kan du komplettera med en sjysst BIanchi landsvägshoj för inga pengar: http://motionskalender.se/artiklar/item/121  

2013-03-09 15:39
Idag har jag bränt 2000:- på den nya cykeln. Har kört mina 100 mil på skidor så nu får det ta och bli vår.

1. Cykelhjälm: Någon gång ska väl även jag växa upp och inse att det är en bra sak. Blev den fula gula full med reflexer. Sitter grymt skönt vilket avgjorde saken. En svart är snyggare men egentligen hur smart är det? Bättre att undvika att behöva ha användning av hjälmen genom att synas.
http://www.jarlacykel.se/kategori.php?cid=17

2. Skärmar: Premiärturen blev en lite väl skitig tillställning så bra skärmar kände jag som ett måste. Ska dessutom sluta vara vackert väder cyklist så då lär de behövas. Borde gå att krångla på plats men blir kanske till att böja lite för att komma förbi skivbromsen.
http://www.jarlacykel.se/kategori.php?cid=32

3. Skor + klossar: Jag har combo pedaler och har aldrig provat att cykla med klossar. Grymt bra säger alla jag pratat med så visst bara att ta tjuren vid hornen.
Blir till att lära sig att komma i och ur pedalerna. Blev ett par shimano mo77. Inga racer skor utan mtb men passar nog mina behov för cx.
Hmm några hundralappar billigare på nätet men nu kunde jag prova ut rätt storlek. Vilket var en storlek större än jag brukar ha. Fick hjälp med rätt klossar också.
http://www.wiggle.co.uk/shimano-m077-spd-mountain-bike-shoes/

4. Pump: Trött på skitdåliga pumpar den här verkade bra samt 59 gram är ju inte helt fel! Kärlek vid första ögonkastet. Ska klara 11bar! Liten men stark!
http://alvikscykel.jetshop.se/blackburn-airstik-sl-p-879-c-126.aspx

5. 75 cl plastflaska. Ska förbi Länna sport och köpa flaskställ svårt att se poängen att betala flera hundralappar för en sån sak.
http://www.lannasport.se/sv/articles/2.3304.108617/cavo-flaskhallare-nylon

Ja nu är det pakethållare och cykelväskor kvar för semesterturer. Har hittat det billigt på xxl blir en sväng dit senare i veckan för att kolla om det kan vara något att ha.
 

2013-03-09 18:28
Äh skärmarna var lite väl mycket krångel. Mycket riktigt sitter skivbromsarna ivägen och dessutom besvärliga att ta av. Blir en tur till XXL idag för att köpa billigare skärmar av MTB typ som sitter i ett fäste. Är ju väldigt brett fram och bak på cykeln så de borde få plats samt så är de betydligt billigare och väger mindre.

Blir lite mera MTB känsla över cykeln och jag ser bara fördelar med bredare skärmar som dessutom blir lätta att demontera och montera.
 

2013-03-10 09:09
Om den där pumpen är den enda du tänker ha tillgång till så tänk igen (det var väl en liten handpump du länkade till?). Den är jättebra att ha med som pumphjälp om du behöver laga punka, men hemma finns det ingen anledning att inte ha en fotpump med manometer.  

2013-03-11 08:17
Har en bra pump hemma men med trasig mätare Smiley Lite surt att köpa en ny pump bara för den sakens skull men överväger det. Testade den lilla den var riktigt bra! Går dessutom att reglera mellan högt och lågt tryck.

Funderar fortfarande över skärmar.... men vill nog ha skärmar som man enkelt kan ta bort. Onödigt att cykla omkring med 3-400 gram om det inte behövs. http://www.rosebikes.se/artikel/hebie-trekking-mudguards-viper-t-28700-c/aid:...

Skivbromsarna är även ivägen för vanliga pakethållare..... har hittat följande dock bara med maxlast 25 kg men funkar för sommautflykter med badkläder/ våtdräkt picknick. Jag hänger hellre en väska på cykeln än många kilo på ryggen.
http://www.xxl.se/Root/Cykel/Cykeltillbeh%C3%B6r/Cykelv%C3%A4skor/Paketh%C3%A...


 

2013-03-11 08:58
Biltemas pakethållar funkade på min mtb med skivbromsar, behövde bara böja ut den lite då min ram var lite för bred. Även den har maxlast 25 kg, men priset är under hälften :)

http://biltema.se/sv/Fritid/Cykel/Tillbehor/Stod-och-pakethallare/Pakethallar...
 

2013-03-11 10:58