Skador och besvär

5 år med höft/ljumsk skada som ingen kan diagnostisera ...

Hej kära vänner!

Man, 80kg/193cm

Behöver hjälp för jag är psykiskt inne och vänder i väggen stundtals. Min resa började 2005 när jag var aktiv och löptränade 3-4 pass i veckan runt 5km/pass. När jag sedan satte mig ex. i bil fick jag ganska snabbt känningar i rygg och höftparti. Lyssnade inte på kroppens signaler och fick förvärrande symptom efter en rodd och fisketur sommaren 2005. Sen dess har mitt liv varit ett helvete. Har träffat naprapater, osteopater, massörer, läkare, specialister, sjukgymnaster, doktorer - men ingen har träffat rätt.

Ryggbesvären, de grova, försvann efter drygt ett år. Dock har jag undvikit att lyfta tungt sedan dess vilket kanske inte varit helt bra, men rörelsetränat hemma med redskap. Att böja sig över handfatet på morgonen kan vara som ett knivhugg i ländryggen. Har dock gjort MR och DT av ländrygg och har ingen nervpåverkan har hittats.

2008 gjordes röntgen av höfterna och man såg då, efter typ 3 läkare som granskat eftersom jag var osäker, något som kallas Cam-impingement. Jag trodde inte på detta eftersom jag inte haft problem tidigare, och den här ben orundheten i höften skulle vara medfödd. Tyckte detta gick stick i stäv med den aktiva livsstil som jag levt tidigare.

Jag fick ge mig 2011 och gjorde operationen. Mycket riktigt var det ogjord då jag efter 6mån rehab inte blev ett dyft bättre - det var status quo. Alltså kort sagt opererat mig i onödan trots att specialisterna sett mig som ett solklart fall som går att lösa. Sjukgymnasten har också haft motsvarande fall men menar att han inte såg någon förbättring i mitt "case".

Nu sitter jag här igen, sjukgymnasten har gett mig korgen. Läkarna är villrådiga, specialister sitter i sitt fack och vill inte remittera vidare. Dock ser ALLA en MYCKET STARKT begränsad rörlighet på flektion och utåtrotation i höfterna. Har även djup ljumsksmärta som är skärande när höfterna tar stopp. En genomkörare hos sjukgymnast eller i badet ger en molvärk som sträcker sig i rygg och bäcken regionen någon dag. Har även en utstrålande smärta (konstant) i vänster ben som blir mer och mer intensiv med träningsupplägget. Dock försvinner den inte helt i vila.

Att göra ex. liggande benlyft är som att spela på ömma strängar. Det rör sig någonstans i höften och det känns! Blir svag när denna smärta kommer och det är svårt att försöka stärka muskelaturen runt om för hur jag än gör kommer jag till ömma/svaga punkter.

Jag vet inte vad jag skall ta vägen nu, är inte positiv på reumatism prov och ortopediskt så finns ingen begränsning i skelettet. Som jag nämde innan är rörligheten nedsatt och dokumenterad av de läkare / rehabpersonal som känner på mig.

Någon som varit i liknande situation? Jag orkar inte jaga fler läkare, orkar inte skriva fler egenremisser och böna och be på mina bara knän. Vill bara känna mig fri från smärta och orka leva och jobba normalt ....
 

2011-12-27 19:40
Lider med dig och förstår ditt helvete.  

2011-12-28 22:45
När jag läser detta "Vill bara känna mig fri från smärta och orka leva och jobba normalt ....", så kan jag inte låta bli att tänka att du behöver en smärtmottagning.

Man kan ju se det som att du har friat kroppen från fel ortopediskt och reumatiskt förutom att du har en begränsad rörlighet, men smärtan har du ju i alla fall. Att leva med smärta är ett helvete, rent ut sagt, men det finns de som är specialister på smärta.

Nerverna kan bli som "tokiga" ibland efter en lång smärtperiod. De fortsätter signalera "ont ont ont" fast det som orsakade det onda från början är borta. Därför tror jag att en smärtmottagning kan vara något för dig. Jag vet inte mycket om hur smärtmottagningar fungerar men jag vet en metod som de använder ibland och det är akupunktur.

Samtidigt som jag hade min frusna skuldra så fick jag lära mig öronakupunktur (till ett annat användningsområde) via jobbet. Då fick vi också grundläggande kunskap om akupunktur i allmänhet. Jag testade att använda det på smärtorna i min frusna skuldra och det fungerade fantastiskt bra,men jag satte kulor i stället för nålar.

Jag har skrivit mycket ytligt om det i min blogg. Läs gärna Smiley http://www.funbeat.se/blogs/show.aspx?BlogPostingID=84856

Lycka till i din kamp för ett bra liv Smiley
 

2011-12-29 09:47
Fan vad jobbigt! Precis som du har jag en dålig erfarenhet av sjukvården, men jag har inte på långa vägar råkat ut för det helvete du har. Så min klena tröst får du ta för vad den är. Men ge inte upp! Själv så är jag övertygad om att bara man träffar rätt så löser det sig. Kan vara att du hitills inte träffat rätt sjukgymnast eller rätt läkare med rätt kompetens. Bra att du iallafall försöker, genom denna tråd. Du kanske redan försökt, men jag rekommenderar dig ändå att leta rätt på en vettig sjukgymnast med idrottsrelaterade besvär som specialitet. Har du gått så här länge lär det ta tid att få ordning på det men med rätt behandling och rehab borde det rimligtvis kunna lösa sig! Så mitt råd är att ta kontakt med en specialist på rehab av idrottsskador.

Ge inte upp!
 

2011-12-29 23:56
Någon som gjort en höft atroskopi och kan återge rehab tiden?  

2011-12-30 17:35
Jag känner igen min i din beskrivning. Jag är däremot nu inne på det 7e freaking året med problem.

Det började med känslan av en sträckning (när jag var ute och gick), sen blev det stelare och stelare med tiden, mera stramt och stumt och mera ont, och sen började det att smälla. Ljudliga smällar (och krepitationer) och en känsla som om att höften fastnar och hakar upp sig.

Allt har varit en kamp om att hitta problemet. Undersökningar som är gjorda har typ inte visat ett skit skulle man kunna säga. Jag började att bli dålig -05 på hösten, egentligen helt utan anledning. Då trodde jag att det skulle hjälpa med lite vila, stretch och massage för att få bukt med problemet, men icke. Sen har det bara blivit värre. Efter diverse besök likt du beskriver hos massörer, naprapater, kiropraktorer etc etc så valde jag i början av -09 att ge mig och gå till läkaren för att få veta vad jag hade fått i min högra höft.

En MR-röntgen med kontrast visade på en misstänkt labrumskada, man gjorde då en atroskopi för att kontrollera den misstänkta labrumskadan samtidigt som man skulle skära av lite på psoassenan som var stram, alltså att jag led av en "inre snapping hip" (internal snapping hip). Senan fastnar på en knöl på lårbenet och snappar när man går. Tydligen hittade man ingen labrumskada så man skar bara i senan och det fick bara bra med det. Jag kände dock rätt snabbt efter att det inte blev bra. Läkaren visste dock inte hur han skulle gå vidare eftersom han inte visste vad det kunde vara för fel.

Jag har nu flyttat, träffade en ny läkare eftersom problemet kvarstod. Han gjorde samma bedömning som den första läkare, att det handlade om en inre snapping hip. Han gjorde om operationen men istället på det traditionella viset med snitt och ingen artroskopi, han valde att kapa senan helt, och han såg även att den första operationen inte var bra gjord, man hade liksom bara "smekt" lite på senan.

Visst, lite smärta försvann efter den operationen och lite av problemet, men jag kände ändå att nåt mera var fel. Läkaren trodde inte det och hänvisade till att det skulle gå bort med sjukgymnastik, jag trodde annat. Och tillslut så insåg även han att det var nåt mer fel, eftersom det small och lät fortfarande. Man bestämde sig för att operera en yttre snapping hip, alltså att tensor fascia latae är för stram och fastnar över trokantern och därmed snappar ljudligt vid gång. Sagt och gjort, operationen blev rätt lyckad och den smärtan och det snappandet som var förbundet med det problemet försvann, och jag trodde att nu skulle jag bli bra. Men snabbt har det visat sig att det fortfarande smäller duktig i höften, det känns som att höftbenet och höftkulan inte rör sig som den ska där inne. Det fastnar och smäller och låter högt och ljudligt när jag går, och smärtan är från helvetet.

Det känns som att höften håller på att vittra sönder och att det enbart är ben som nöter mot ben när jag går. Eftersom inget syns på de undersökningar som är gjorda så kommer man att nu vara tvungen att gå in i höftleden för att där leta efter felet.

Visar det sig nu att det faktiskt är en labrumskada som jag har, som syntes på röntgen redan -09 men som läkaren sa inte fanns, så kommer jag att bli duktig förbannad och fundera på hur jag kan ta det vidare.

Varken kroppen eller knoppen orkar med att ha det på detta viset hur länge som helst, och jag börjar känna att min ork är slut. Att ständigt ha smärta i snart 7 år är helt galet, det känns lite som att livet är på vänt.

Kanske kan vi lyckas få lite stöd av varandra att till slut få en diagnos och hjälp mot skadan vi går runt med!!

Sorry att detta blev något långt, även om jag inte ens skrivit om en liten del av min resa. Trodde inte att det fanns fler med liknande problem som jag.

Och sanna mina ord, för att orka vara sjuk måste man vara frisk.
 

2012-01-06 13:59
Antar att du Rick har träffat en kiropraktor, det jag har lärt mej av läkare, massörer och annat löst folk är att dom endast är intresserade av pengar.

Själv går jag här i Norrköping till Kiropraktor Gösta Andre´n och hans son Alex (massör).
Av någon anledning får han/dom alltid ordning på min ländrygg Smiley
Kan tillägga att sjukvården här i stan är under all kritik...man ska ta en massa piller och man får en veckas sjukskrivning...men problemet det kan dom inte fixa.
Så har nån därute problem med rygg osv och ni är/bor runt Norrköping
Kontakta Andre´n då.
 

2012-01-06 14:11
Det jag känner igen är smärtan vid liggande benlyft, det berodde i mitt fall på stela höftböjare, och efter jag stretchat ut dessa (denna övningen: http://www.youtube.com/watch?v=ai1usr3s5Rk) försvann problemen helt efter ett tag. Ibland kan för dålig rörlighet verkligen ställa till det.  

2012-01-07 15:41
Ibland kan det ligga lösa broskbitar inne i leden som ej syns på röntgen. Artroskopi hjälper ibland.
De ger symtom som upphakningar, huggande skärande smärta samt vikningskänsla när man går. Nedsatt rörlighet, det känns som om något ligger i vägen.
 

2012-01-07 23:04
Är 37 år. Opererades för CAM och osteoporering 2008. Innan operationen hade jag haft ont i ett halvår med hugg i höger ljumske och sedan vilovärk. Har elitidrottat i 15 år som ung. Men problemen med ljumsken kvarstod och det har gjort ont varje steg jag tagit sedan dess. Gick på eget bevåg till en osteopat i Göteborg 1 år efter operationen eftersom läkaren inte kunde göra något mer för mig än att skriva ut mer värktabletter... Enligt osteopaten var mitt bäcken snedvridet (vilket varket läkaren eller min sjukgymnast hade sett) och han knäckte flera delar i min ryggrad/bäckeleden. Efter det försvann ljumskhuggen helt!!!! Har sedan dess gått regelbundet till annan sjukgymnast och naprapat och även återbesök hos osteopaten. Nu lever jag ett hyfsat liv. Kan gå på spinning och core, vilket gör höften bättre. Har dock fått en cysta i skelettet och brosket är väldigt dåligt :o) Dock är min andra höft superrörlig. Jobbar nu med en kamp mot klockan och min artos, som jag hoppas inte förvärrades just av operationen.  

2012-01-14 00:08
Om drygt 1,5v ska jag göra en ny artroskopi i höften där man ska leta efter vad som kan vara fel. Som förhandsbesked har jag dock fått att läkaren misstänker en labrum-skada i höften. Det är alltså samma skada som man såg på röntgen när man gjorde MR med injektion hösten -09.

Visar det sig att det sig att det är den skadan så blir jag ju ruskigt upprörd, då har jag i så fall gått flera år extra med den skadan. Frågan är ju bara hur mycket mera jag skadat strukturerna inne i höftleden. Med tanke på de fruktansvärda smärtorna jag har och det galna smällandet och att kulen typ sitter fast tror jag att det finns möjligheter att jag även fått artros. Att jag nött så mycket på strukturerna inne i leden under tiden att brosket också blivit förstört. Det känns så otroligt onödigt.

Jag hoppas att man en gång för alla kan komma fram till vad det är och att man kan åtgärda det. Men jag fruktar det värsta.
 

2012-04-01 16:04
TS: Det här är verkligen ett långskott men jag minns när Tobbe Carlsson (mittback i Kalmar FF) missade en säsong pga bäckenproblem som tog lång tid innan någon diagnosticerade. Sports hernia var det han hade. Kom bara att tänka på det när jag läste din beskrivning.  

2012-04-01 18:50
Fångar upp denna gamla tråd och undrar hur det gått? Jag har kusligt liknande besvär, och årtalen stämmer också på mig. Började 2005 med ont i höften efter löpning. Gick hos kiropraktorer, naprapater, ortopeder, osteopater, sjukgymnaster, röntgades, osv och alla var osäkra eller kom med s.k. "killgissningar" (som bara gjorde att det tog längre tid och blev dyrare). 2010 blev det sämre, kunde bara "flexa" benet i 80 grader och knappt utåtrotera. 2011 gjorde jag artroskopi för att dels slipa ned en impingement och samtidigt undersöka ev artros. Slipningen blev för lite erkände ortopeden och det blev ingen skillnad efteråt. Ev artros gissade han. Sen gick det ytterligare år, med sporadiska undersökningar, specialträning. Fick sen diagnos i höstas av naprapat och sen ortoped att det var artros orsakad av CAM och Pincer impingement, och fick då för en 1,5 månad sen en kortisonspruta med hjälp av ultraljud i höftleden. Efter 2 tim fick jag åka ambulans in till akuten med fruktansvärda smärtor. De gissade på kraftig inflammation eller blödning eller nåt pga kortisonsprutan. Sen dess har det gått upp och ned, gått på krycka (pga kortisonreaktionen), avvänjt mig, fått börja igen då jag fick ont av att gå i trappor mm. Verkar bli inflammerat av minsta grej. Inget kul för magen att käka antiinflammatoriskt. Går hos sjukgymnast nu. Och letar efter en duktig höftspecialist men som inte är för enkelspårig utan kan titta på alternativa diagnoser. Det finns så himla många diagnoser/problem för höften, och forskningen är i sin linda - kunskapen är rätt låg och väldigt smal. Ni som skrev tidigare, hur har det gått för er, och finns andra som har varit med om nåt liknande?  

2017-01-30 11:17
Har liknande problem som jag tänkte dela med mig av.

Började för ca 1,5 år sedan på hockeyträning, högg till i ljumsken och har inte blivit bra sen dess.
Hugger till i ljumsken vid vissa rörelser, har även lite värk i höftböjare och utsida höft efter promenader tex.
Gått hos naprapater, sjukgymnaster läkare osv. De var säkra på "tendinos" i ljumsken.
Trodde inte på det och sökte upp Erkki Venäläinen, ortoped på aleris sabbatsberg. Trevlig och kunnig läkare som skickade mig på MR med kontrast.
Visade sig då att det var en ruptur i labrum och en artroskopi kommer troligtvis göras.
Så väntar nu svar från operationsläkare.
Så ett tips är att göra en undersökning på Aleris Sabbatsberg av Erkki Venäläinen.

Lycka till!
 

2017-04-21 11:46