Skador och besvär

Mycoplasma besvär 6 månader

hej,

Fick i Maj diagnosen mycoplasma och hade då redan varit dålig sedan i mars och är fortfarande inte bra!! lätt feber, ont i halsen, konstig täppthet i öronen och tryck för bröstet. Symptomen pikade i juni för att sedan blivit lättare dock sjukskriven 50% just nu.

De flesta jag hittat verka max ha problem 6-8 veckor eller mindre. Jag är extremt orolig, men inga nya prover visar på något annat.

Träning är uteslutet och jag är helt knäckt då antibiotika inte haft någon effekt.

Så vad finns det för hopp för mig, någon annan som haft mycoplasma och kan ge tips och tröst hur man kommer ur det?

/Daniel
 

2011-09-13 16:36
Vilket antibiotika får du?
Och hur är du diagnosticerad? Tog de blodprov eller fick du hosta i en burk eller tog de och körde upp en pinne i näsan?

Jag kollar runt lite på PubMed och ser om jag hittar något matnyttigt.
 

2011-09-13 20:34
I dagens Aftonblad fanns ett uppslag om Gunde Svan som tydligen hade samma problem som du och där antibiotika inte ännu hade hjälpt - kan ju alltid tillföra något att läsa om någon annan med samma problem.

Hoppas du snart kryar på dig!
 

2011-09-13 22:30
Hej,

Jag har provat 3 olika som ska fungera på Mycoplasma (Doxyferm, Ery-Max, och en jag glömt namnet på).

Diagnosen ställdes genom serologi alltså antikroppar med förhöjt IGG och IGM, nu är bara IGG positivt.

De har kört upp i näsan också men det var negativ. Men symptomen samt serologi tyder ju på mycoplasma - jag har scannat hela nätet, fanns en del amerikaner (vilka annars :) )Som menar att antibiotika i 12 veckor kan vara nödvändigt för mycoplasma, medan andra skriver att det läker ut av sig själv och att antibiotika inte nödvändigt behöver fungerar - så överallt hittar man motstridigheter.

Tack för länken om Gunde, verka som flera skidstjärnor haft detta, Petter Northug och Per Elofsson kan man hitta liknande nyheter som Gunde. Dock ingen ovanlig sjukdom, det som är ovanligt är väll att vara sjuk så fruktansvärt länge av den.

//Daniel
 

2011-09-14 10:10
Jag hade för rätt många år sedan lunginflamamtion orsakad av mycoplasma. Fick Vibramycin, blev nästan bra, började jobba, blev dålig igen, fick Vibramycin, började jobba, blev dålig igen och gick till läkaren.

När jag var hos läkaren den tredje gången så tvingade jag honom läsa FASS. Det visade sig då att standard dosen var beräknad på en kroppsvikt på 65kg. Jag hade tränat styrketräning i många år och vägde 95, och eftersom det till stor del var muskler och inte fett så var nog serumkoncentrationen av antibiotikan hälften av vad den borde varit. Mykoplasman mådde lite dåligt men slogs inte ut, utan repade sig så snart kuren avslutades.

Fick dubbel dos antibiotika och blev frisk direkt (inte Vibramycin utan annat bredspektrum preparat snarlikt Vibramycin).

 

2011-09-14 21:07
Tyvärr har jag inte hittat något om behandling av vuxna med återkommande mycoplasmainfektioner. Behandlingsmisslyckanden är främst associerade med barn och äldre, samt personer med nedsatt immunförsvar.

Men vad som är på väg att hända i ett globalt perspektiv är att Ery-Max börjar förlora sin verkan. Ett behandlingsalternativ som förts fram är tigecyklin (intravenös behandling). Precis som Börje säger är det viktigt att ge en tillräcklig dos antibiotika och under en tillräckligt lång tid.

 

2011-09-15 18:35
Ahh tack för hjälpen,

Jag ingår väll antaligen under nedsatt immunförsvar,

Dock är jag tveksam till Tigecyklin, verkade vara ruskiga biverkningar och plötslig död kunder förekomma i sällsynta fall :)

Dock håller jag med Börje, han liksom många andra jag hittat i forum runt om i hela världen vittnar om vikten att ta rätt styrka tillräckligt länge, dock verka inte de 6 läkare jag haft förstått detta. Dock har jag fått dubbelstyrka av doxyferm (som är en tetracyklin i motsats till Ery-max som är makrolid).

Men eftersom jag blir lite bättre hela tiden fast extremt sakta!! så kanske det finns lite hopp, jag har hittat 4 personer som haft det 6 månader och blivit bra av sig själva.

Och skulle jag dö av skiten så borde det väll gå åt andra hållet (logiskt sätt).

 

2011-09-17 21:47
Spännande tråd. Jag log lite för mig själv till en början då jag läste om dina besvär.. inte på ett elakt sätt, men jag jobbar som sjuksköterska på ungdomsmottagning och enda gången jag stöter på Mycoplasma är då den är sexuellt överförd. Nog om det. Behandlingen vi ger är Azitromax i 5 eller 6 dagar. Kan ju vara annorlunda om du har den i luftvägarna, och du har ju redan provat Doxyferm i dubbeldos som du säger (som vi vanligtvis ger vid Klamydiainfektion), men av erfarenhet ordinerar vi inte Doxyferm till Mycoplasma just för att chanserna att bli frisk är så dåliga jämfört med Azitromax.

Hoppas de får rätt på det och du blir frisk.
 

2011-09-25 23:04
Nu är det ju iofs olika mykoplasma i luftvägarna jämfört med sexuellt överförd, men visst, "cellväggens icke-struktur" är ju lika hos dem båda. Kan det inte vara så att det handlar om farmakokinetiken i det här fallet? *spånar*  

2011-09-26 11:16
Det här var ju ett himla intressant ämne! Spånar vidare och kom på att både tetracykliner och makrolider ju är bakteriostatiska till sin natur, vilket medför en ganska långsam avdödning. Kombinera detta med ett långsamt växtsätt hos bakterien. Nu vet jag inte alls om mykoplasma antar en biofilmskomformation i lungorna, men det skulle ju inte alls vara helt otroligt. Ergo: vi får en svårbehandlad infektion?!  

2011-09-26 11:34
Hela namnet ska vara mycoplasma pneumoniae, den som sitter i könet heter mycoplasma genitalium.

Har nu avslutat ännu en antibiotikakur på 18 dagar azithromycin (makrolid).

Precis som Maria skrivit, det verka helt klart förekomma resistens för vissa typer av mycoplasma pneumoniae, då jag läst att det har identifierats 143 underarter till denna.

Jag tror helt klart på den där Tigecyklin (inte att förvälxa med tetracyklin som t.ex. Doxyferm). Dock tror jag den är extremt svår att få utskriven, då det dessutom är infusionsvätska så kan man väll knappast ta det själv?

Till saken hör att det inte finns beskrivit i t.ex. FASS att Tigecyklin hjälper mot Mycoplasma (så det finns inga svenska referenser vilket kommer göra det omöjligt att få utskrivet).

Man kan kort sammanfatta det så här:

Tetracycklin (t.ex. Doxyferm) - resistens
Makrolid (t.ex. Ery-Max) - resistens
Tigecyklin ej provat - men studier visar att när ovan två inte funkar så funkar denna. Och att det är ny på marknaden brukar också innebära att ingen resistens har utvecklats.

Så svaret att blir friskt finns väldigt nära, men hur fan ska man få läkare att skriva ut det? Ingen läkare av de 7-8 har sagt att det inte finns resistenta mycoplasma bakterier,,, så snacka om uppförsbacke.

mvh/Daniel
 

2011-09-27 19:28
Daniel: Du bör ringa till infektionskliniken och be att få prata med en specialistutbildad infektionsläkare. Antagligen kommer du få stånga dig blodig för att få prata med en. En specialistutbildad infektionläkare har större bakteriologisk kunskap än en vårdcentralsläkare, och de har bättre resurser för att kunna göra bra medicinska utredningar kring infektionstillstånd. Tigecyklin ges intravenöst, så det måste ges på sjukhuset. Ett annat alternativ skulle kanske kunna vara en kinolon, men den som bäst kan hitta på hur en behandling kan se ut för just dig är som sagt en infektionsläkare.
Hoppas att du blir av med eländet!

 

2011-09-27 22:21
Angående "ny på marknaden brukar också innebära att ingen resistens har utvecklats" så är det en sanning med modifikation. Just tigecyklin har klarat sig ganska bra hittills. Fast visst hittar vi resistens även där. Smiley  

2011-09-27 22:23
Hej!
Får man fråga hur det gick med mycoplasmabesvären, bättre eller värre. Kanske har de stannat av? Håller på att avsluta min andra behandling antibiotika Ery-max (den första var doxyferm) känner mig på bättringsvägen men inte alls bra.
MVH
Cecilia
 

2011-12-02 11:17
Jag har liknande symptom som dig och har varit sjuk i mer än 10 veckor nu.
Kan inte träna och har besökt vårdcentralen 4 ggr.

Senast bad jag att få byta läkare och man har nu testat mig för Mycoplasma och TWAR, samt att det blir lungröntgen.

Var och varannan i trakterna kring Borås, där jag bor, verkar ha drabbats av en förkylning "som sätter sig i luftrören". Någon mer som kan rapportera om detta och tala om vad det är?

Mest troligt är väl Mycoplasma då, men även TWAR stämmer in på symptomen.
 

2011-12-28 14:19
Det är jättemycket mykoplasma den här vintersäsongen, särskilt i storstadsområdena.  

2011-12-28 19:01
Har liknande besvär (sedan 2011-01).
Tagit diverse olika blodprover samt nu senast ett TWAR prov som enbart visade ett igg värde som låg på gränsen.
Vet dock inte om dom kollade mycoplasma samtidigt (ska kolla det).
Började som halsont ca 1v efter att en influensa gått ur kroppen.
Tappat muskelmassa och träna är uteslutet.
Symtomen som jag har eller som återkommer är följande (håll i er).
*ont/irritation/klump i halsen vänster sida långt ner (rodnad)
*Andfådd
*ont i bröstet ( lungor mest vänster sida)
*Huvudvärk (ej feber)
*bihåle värk (vänster pann bihåla samt kindbihåla)
*yrsel
*Påverkan trigeminus nerv vänster sida (känselbortfall).
*lätt svullna/ömma körtlar på halsen.
*Muskel stelhet/värk.
*humörsvängningar utan anledning.
*suddig syn ibland (klibbigt utanpå ögat)
*Hosta/harklingar
Fick en kraftig bihåle inflammation i höstas och en antibiotikakur (kåvepenin) mot detta som minskade mina andra besvär tillfälligt (dock först efter 4-5dar).
Haft bihåleproblem många år och även blivit opererad för detta men dom andra symtomen är nya för mig.
Varit hos husläkare,öron näsa hals, tandläkare och infektionskliniken.
Har en kompis på jobbet med liknande symtom sedan september.
Hoppas att det ordnar sig för dig.....och om jag nån gång får en diagnos så svarar jag i denna tråd.
 

2012-01-18 13:20
Hej Tobias,

Föreslå PCR prov (kolla google) för TWAR och Mycoplasma, mycket bättre än antikroppar, dock kan du få jobba i uppförsbacke då många vårdcentraler inte känner till vad detta här.


Samtliga av dina symptom kan uppkomma med mycoplasma (TWAR brukar inte ha den mängden symptom).

Jag skulle också föreslå att du kolla borrelia.

- Och nej, jag är inte bra ännu (eftersom jag får frågan varje vecka av kompisar av familj, så brukar jag svara "hopplöst men bättre".

mvh/Daniel
 

2012-01-20 16:09
Och om jag ta livet av mig ska jag göra det på vårdcentralen framför några allmänläkare, något statement måste ju snart göras  

2012-01-20 16:12
PCR (Polymeras Chain Reaction) är en analysmetod, som visar positivt för Mykoplasma mycket tidigare än antikroppssvaret.

Dock är det ju så att man går med infektionen ett tag innan misstanke om Mykoplasma uppkommer, och då har antikroppar hunnit bildas ändå. Det tar en vecka ungefär.

Så, har man gått med besvären mer än en vecka finns ingen anledning att köra PCR. Det är en dyr analysmetod eftersom man jobbar med DNA.
 

2012-01-20 21:16
Jo men läkare tror att man är frisk med ett negativt igm svar på antikropparna, så vad föreslår du till oss som närma sig 1 års sjukdom?  

2012-01-20 23:13
Daniel, om jag förstod Dig rätt tidigare i tråden så blev Du diagsnostiserad för Mykoplasma redan i september? Diagnos via PCR-teknik är rätt meningslös då, eller hur?

Hur Du ska gå vidare kan jag inte svara på. Jag är inte läkare.

Vilka andra prover har man tagit på Dig? S-CRP? B-SR (sänkan), B-LPK (=vita blodkroppar)? Har man tittat på Din blodbild mikroskopiskt? I så fall, vad visade detta?

Ett annat alternativ är att kolla så att Du inte är allergisk mot sängkvalster. Allergin ger symtom som är väldigt lika en grandiost långdragen förkylning, men när väl sängens bäddmaterial är skyddat med kvalsterskydd brukar symtomen ge med sig efter ett par veckor.

Det kan också vara så att hela familjen, om Du bor tillsammans med andra, kan bära på bakterien och att Ni smittar varandra om och om igen. Bara för att man har haft en infektion är man inte immun mot den bakterien.
 

2012-01-20 23:39
Om du är ak-negativ kanske det helt enkelt är något annat än mykoplasma du har?  

2012-01-21 09:35
Hej igen Daniel
Tog ju twar prov....blodprov + topsning i näsa samt skrapning av svalg trodde att det innefattade PCR (infektionskliniken Västerås).
Måste nog ta ett prov för mycoplasma också....konstigt att läkaren inte föreslog att kolla det samtidigt då symtomen är liknande.
Kompetensen hos våra läkare ororar mig.
Har blivit testad för borrelia hiv mm dock är ju det svenska sättet att testa borrelia omdebatterat då det sägs missa ungefär hälften av borrelia fallen.

Väldigt jobbigt att svara på den där frågan hur man mår........brukar svara "som vanligt" vilket = skitdåligt fysiskt och psykiskt.
Duktig på att dölja mina problem...finns dom på jobbet som tror man är lat....men dom får väl tro det då...har en bra kontakt med min chef som vet om mina problem.

Vart bor du?
Har du husdjur?
Jag bor på landet och har katter samt hästar (tjejens).
Har egen djupborrad brunn (kan komma in ytvatten om det regnar väldigt mycket).
Haft funderingar på sånt också.
Finns det något bättre forum för såna här problem där man kan ställa frågor till tex blivande läkare..dom borde ju vara hungriga på lite mer komplicerade fall.
Dom läkare som jag träffat verkar ju vara tämligen ointresserade och vill nog helst att man ska försvinna (man kan ju undra varför dom blev läkare....ja förresten dom tjänar rätt så bra ...kan det vara för pengarna).
Kanske dax att någon gör en dokumentär om detta eller en ny program serie med namnet "Läkarfällan" där folk lämnats utan en riktig diagnos och fått sina liv raserade då menar jag inte bara jobb utan hus, bil o förhållande mm.
Dåliga läkare kanske borde hängas ut i media.....skämt åsido...det finns ju doktorsguiden där man kan sätta betyg på sina läkare....alltid nåt..

En annan sak som jag upptäcke när jag stod och duschade efter jobbet var att blodådrorna på underarmarna och händerna var väldigt mörka (trodde först att jag skitat ner mig).
Mörkt blod syrefattigt?

Mvh/Tobias
 

2012-01-21 15:28
Sylvia - jag tänker inte diskutera serologi kontra PCR - PCR är överlägset.

Serologi är bra för att ställa diagnos billigt, men när t.ex. IGM responsen uteblir som den gör helt natlurligt efter några månader med infektionen i kroppen så innebär inte det att man är frisk. Så vid längre tids sjukdom måste man genom PCR kolla om DNA kan hittas från mycoplasma - det är mer bevis än att kolla om kroppen fortfarande producera antikroppar. För folk med nedsatt immunförsvar kan antikroppar nästan helt utebli - så hur diagnostisera man dem så fall?

Jag har lagt ner 1000 timmar på detta och jag hittar ingen läkare som kan mer än mig. (och notera "hittat"Smiley

Att Centrala nervsystemet påverkas av mycoplasma är bevisat (borde hittas lätt med sökning på Mycoplasma CNS på goolge). När centrala nervsystemet påverkas kan många märkliga symptom uppstå.

I Sverige ger man därför folk en "Kroniskt trötthetssyndrom" diagnos då det saknas kunskap helt enkelt. Det som krävs är 6-12 månader på t.ex. doxyferm för närma sig den dos som behövs vid svåra fall där mikroorganismer hänger kvar i kroppen.

 

2012-01-21 17:37
Hej Tobias,

Jag bor i storstad mitt i skiten :)

Jag blev tidigt i min sjukdom testad för allergier: Pollen, kvalster, häst, hund, katt etc. Men det visade inget. Har du inte testat det och bor på landet så kanske det är dags?

Jag har exakt samma känsla att de på jobbet tror man är lat, då man döljer det rätt mycket, förtroendet för vården är borta - blev själv testad för HIV :) Har aldrig haft en fästning som jag själv noterat, plus att antikroppar för borrelia var negativa, så jag tror inte det är det för mig men inget skulle förvåna mig.

En sak jag undrar är om inget blivit bättre för dig under året du gått med detta, lite mer ork eller nått? 

2012-01-21 17:48
Jo jag har känt mig bättre under två perioder ...den första var i mars när öron näsa hals hittade nån "vanlig" bakterie i min näsa och skrev ut något som hette Clindamycin ...det gjorde mig mycket piggare efter 4-5dagar och symtomen lindrades rejält...dock kändes det som att 10dagar var en för kort behandlingstid då jag sakta blev sämre igen efter avslutad behandling...
Värmen under sommaren lindrade också en del symtom.
Fick kraftiga bröstsmärtor och åkte in till akuten som tog lite prover och ett såg inte bra ut så jag fick stanna kvar för ett prov till 6 timmar senare som visade sig vara ännu sämre så jag fick "sova" kvar för att ta ytterligare prov på morgonen som visade sig vara bra (provet hade nått med hjärtats funktion o göra kommer ej ihåg vad det hette).
Varje gupp på vägen in till akuten kändes som njurslag men högre upp.
Gjorde väldigt ont att ligga ner så jag halvlåg eller satt upp.
Värsta värken gick över under morgon timmarna.
Dom tog en vanlig röntgen dagen efter som inte visade något.
Hörde dock att dom pratade om lung/hjärt säcksinflammation samt att dom kollade om jag hade mycket vätska i kroppen.
Det gick progressivt tyngre att andas in och luften trycktes ut vid utandning.
Kände mig som sagt mycket bättre dagen efter men var helt slut.
Fick aldrig något riktigt svar vad det var och orkade inte något just då.
Min gissning är att jag fick luft i lungsäcken av någon anledning.
Har efter det haft perioder med värk från lungorna/bröstet men aldrig lika allvarligt.
Skulle till inflammations kliniken sen så jag tog aldrig nån kontakt med husläkaren angående detta.
Åkte på en rejäl bihåle inflammation i slutet på oktober och fick till min förvåning ut kåvpenin för detta.. i och för sig så bekräftade läkaren att det rann en del var bak i näsan på mig.
Efter 5-6dagar med kåvepenin så var bihåleproblemen som bortblåsta och värken i bröstet likaså ...vart inte anfådd heller inte ens i trappor.
Men lyckan var tillfällig....efter avslutad kur återkom symtomen sakta...
Det som talar emot TWAR/mycoplasma är väl att kåvepenin inte borde funka ...eller?
Kanske bara funkar mot dom sekundära problemen men inte det primära.
Kan det vara så att mina långvariga problem med bihålorna banar väg för tex mycoplasma.
Hur ligger din vilo puls?
Min normala vilo puls är 55slag/min men ligger nu oftast på ca 70.
mvh
Tobias
 

2012-01-21 19:48
Tjena,

Jag fick mycoplasma, efter 2 antibiotikakurer sa läkaren att antibiotika inte hjälper alla. Bättre att självläka än lägga kur på kur.

Jag hade träningsförbud i 6 månader (vilket jag hört inte är helt ovanligt) därefter prommenerade jag i 3 månader. Efter ett år började jag träna lätt.

Det kan ta flera år att bli helt återställd i lungorna. Vila ordentligt nu i början dvs första halvåret, annars är risken att du aldrig ger kroppen chans att läka. Då blir det många år utan träning på max.

5 år senare tränar jag nu för fullt o mår toppen. Lycka till och än en gång, det kan utvecklas till en tuff sjukdom, börja ljuuuugnt!

:) Lisa
 

2012-02-07 22:38
Tobias S: Hur har det gått för dig?

Har nämligen drabbats av ett nära identisk sjukdomsförlopp med hjärtproblem/bihåleinflammation och förhöjd vilopuls vilket jag nu haft i över 7 månader.. Väldigt drygt och får ingen hjälp från vården =/
 

2014-01-02 00:10

Hej Kalle
Jo det går bättre för mig även om jag fortvarande har problem med bihålor.
Sedan jag skrev här sist så har jag blivit opererad i näsan och tagit bort en näsmussla som blockerade gångarna till bihålorna på vänster sida.
Vilopulsen är tillbaka på normala 54-55 (normalt för mig)
Just nu är jag dock väldigt förkyld så bihålorna känns av lite.
Min kondis är på väg tillbaka.
Det finns en sluten grupp på facebook där vi pratar om liknande problem.
Skicka ett meddelande till mig här så lägger jag till dig där om du vill och har facebook.
Annat som hjälper mig är D-vitamin (2000ie) inte förkyld så ofta sen jag började med dom.
 

2014-02-12 12:24
Hej Kalle, kan du lägga till mig i facebook-gruppen. Jag har liknande symptom, snart varit sjuk i 2månader. Går f.n på doxyferm, se om det hjälper Smiley  

2014-04-25 12:36
Själv har jag nyligen genomgått en sjudagarskur med Doxyferm. Beställde det härifrån: https://www.121doc.com/se/konssjukdomar/doxyferm

Det enda man får tänka på så här års är att undvika solen. Smiley
 

2017-07-29 17:00