Min utmaning

Så här får du tid att träna på semestern

OBS! Den här artikeln/nyheten är arkiverad och är kanske inte aktuell längre.

Det är klart att du ser fram emot semestern. Men ska du använda ledigheten till att träna eller bara ta det lugnt? Lyckligtvis går det att både bibehålla formen och slappna av. Här hittar du tipsen på hur du övervinner en del av de vanligaste hindren under sommaren.

Du har svårt att komma loss från familjen för ett löppass.
Promenera tillsammans 30 till 60 minuter varje dag. Långa promenader bygger och underhåller liksom långpass uthålligheten. Du får kvalitetstid med familjen samtidigt som alla kommer i form.

Barnen älskar swimmingpoolen, men själv är du inte mycket för simning.
Kör vattenlöpning i trettio minuter. Att löpa i vatten och pressa fram motsträvigt vatten med varje rörelse lär dig att löpa mer effektivt även på land. Det är också bra hjärt- och lungträning.
Bär en flytväst som håller dig upprätt i bassängen på den djupa delen. Rör benen som du rör dem när du löper på land. Har du inte tillgång till flytväst, spring där du når botten.

Du har aldrig sprungit på en strand förut.
Sandens mjukhet kan orsaka sträckningar i muskler och leder som får tänja mer mot det mjuka underlaget än mot ett hårt. Börja med en- till tvåminuterslöpningar varvat med en minut promenad. Spring inte mer än 400 meter första dagen. Bygg på sträckan vartefter.

Löpning på semestern känns som arbete.
Bryt med dina rutiner. Brukar du normalt springa på morgnarna, löp istället på kvällen. Brukar du springa på vägar, spring i stället på stranden, på terrängstigar eller strandpromenader. Brukar du springa ensam, försök springa med andra.