Min utmaning

Bättre struktur gör dig till bättre löpare

OBS! Den här artikeln/nyheten är arkiverad och är kanske inte aktuell längre.

Vad är din plan för nästa träningspass? Du kanske springer efter dagskänsla, långt, kort, snabbt eller långsamt. Det är inget fel på det förhållningssättet, i det korta perspektivet. Men på längre sikt är det bättre att ha lite mer struktur på träningspassen.

En bra träningsplan håller dig motiverad och förbättrar formen samtidigt som skaderisken minimeras. Så här lägger du upp en perfekt träningsvecka.

INNEHÅLL 
En idealisk vecka ska innehålla ett längre löppass som förbättrar uthållighetsförmågan, ett backpass som bygger upp styrkan och ett löppass i vackra omgivningar eller i trevligt sällskap, som inspirerar dig till fortsatt löpning. Lägg även in ett snabbpass om ditt mål är att bli snabbare.

LÖPNINGEN
Springer du varannan dag får svaga punkter som knän, fötter och höfter tid att återhämta sig. Löp långa, långsamma pass på helgerna då du har mer tid. Vardagarna är idealiska för kortare backpass och lättare pass i inspirerande miljöer. Springer du snabbpass är det viktigt att ta ledigt dagen före och dagen efter passet, för återhämtningens skull.

VILODAGAR
Det kan vara bra med någon slags fysisk aktivitet även på vilodagar. Kanske simning eller vattenlöpning, något som piggar upp huvudet, gör dig motiverad och bränner fett. Syftet är att träna utan att sätta press på höfter och knän.

VARIERANDE VECKOR
Du kan hålla fast vid samma träningsschema vecka efter vecka och variera träningen bara genom att växla rundor och träningskamrater. Är du fokuserad på ett speciellt mål, till exempel en tävling eller en ny distans, växla mellan intensiva och lätta träningsveckor.