Anna Karin D

Sommarlovsföljetongen, andra delen:

En mil är i Norge längre än i Sverige.
Ju längre västerut i Norge, ju längre blir milen. Vägarna töjs ut, blir elastiska, gummibandslika, slingrar sig, krånglar, fastnar i däcken, förslöar motorn.

Det blir allt längre mellan A och B, mellan Bolkesjö och Ormemyr, det blir alltmer toppar och dalar, mossor och lavar, tallar och granar, tjärnar och forsar mellan Mårem och Mael.

Och rondeller. Men inte i vildmarken förstås utan mellan Drammen och Hokksund. För där arbetas det på E134:an och vi tvingas in i ett överarbetat inferno av rondeller på den alternativa vägsträckan, det kan förhålla sig så att denna sträcka är en övningsplats för norska vägbyggare. "Delprov 4: bygg en rondell. Så trång som möjligt."

Man hinner inte ur en rondell för än man är inne i nästa, det känns som att köra genom de olympiska ringarna.

Vi irriteras bara lite över denna norska specialitet.

Och jag har inte nämnt tunnlarna!

Men för att inte gå händelserna i förväg, snöa in på norska vägnätet och sådant ovidkommande går vi tillbaka till Vackra Villan med Havsutsikt och Borstade Trägolv och HAVSutsikt och fräscha människor.

Där vi vaknar och intar en alldeles utmärkt frukost som faktiskt inte saknar någonting.
Myssli. Youghurt. Frukt. Frön. Torkad frukt. Gott bröd. Teer. Kaffe. Juice. Fint pålägg. Vackert porslin.

Havsutsikt.

....

OK!

Vi shoppar på Konsum Strömstad innan vi drar norrut, lite matsäck måste vi ha, kanske finns inga affärer i Norge, och om dom finns kostar allting SKJORTAN, typ 300:- för en banan, vem vet? Kanske finns heller inga bananer, kanske finns bara mesost från Gudbrandsdalen?

En termos kaffe får vi ta hos snälla Gunilla, norska kaffet är gjort av renlav och smakar inte bra har vi hört.

Man ska aldrig ta några risker beträffande mat och dryck, det är en livsvisdom jag kommit fram till efter många år i branschen (=livet).

Jag äntrar kartläsarpositionen och Per fattar ratten. Jag slår upp rätt sida i Bilatlas för Norden och Per hittar gaspedalen.
Lovande!

Det går fint.
Solen skiner. Vi hittar Svinesundsbron, det är inte så svårt fastän den är ny och omplacerad sedan jag passerade gränsen senast (bara 13 år sedan, jösses vad de har legat i och byggt) och kostar pengar.

Tunnlarna börjar. Lite kul. Den första är 20 meter.
Den andra 200, wow kul!

Den tredje 2000. Oooiiiiiiiiii!

Sedan blir vi lite tunnelblasé och struntar i längd och sån´t och sedan kör vi fel.

Fast efter moget övervägande inser vi att det inte ÄR fel utan bara det faktum att det finns en rejäl tunnel under Oslofjorden vilket jag missat och denna förkortar resvägen till Drammen betydligt.

(Tunnel under vattnet! Wiiiiiiiihoooo!)

Lite ouppmärksamt från min sida. En liten plump i protokollet. Inte bra. Skärpning.

Nåväl - jag ska inte bli långrandig och beskriva allt detta körande i detalj. Det räcker med att bilåkandet till sist blir lite långrandigt, trots fikapauser och bensträckare och ett landskap som imponerar i sin storslagenhet, allt mer ju längre västerut vi kommer.

Dramatiska utsikter. Tinnsjön, svidande vacker, nästan overklig mellan de höga fjällen, molntussar seglande under och mellan topparna som bomullssuddar. Ett blåtonat ljus, regntungt nu, blått grått grönt. Spegelblank vattenyta.
Sagan om ringen?
Snart kommer kanske Legolas ridande med böjande hår...

Kommer till Rjukan. Ska vidare, inte långt tror vi, men oj.....det är såååå låååångt, såååå lååååångt....och serpentinvägar och ##% och hans moster.

Kommer vi någonsin fram? Har vi kanske gått på en bluff? Blivit utsatta för skojeri? Finns inte hotellet? Är det nyligen rivet?

Det kan man fråga sig......
och svar kommer, vänta bara......!
2011-07-31 15:36.


Kommentarer till blogginlägget


Kungen av Norge invigde nyligen en tunnel under vattnet vid Oslo Centrum. Han kom dit, sa ingenting. Klippte av bandet och sedan gick han hem. En som jag känner var där och funderar nu på att bli republikan. Sedan är Statens Vegvesen en av våra bästa kunder :-)
2011-07-31:-)
Det är inte lätt att vara VägVäsen i Norge - det har verkligen naturen emot sig. och det är det som är så läckert!

2011-07-31Runt, de går runt, de går runt (apropå rondeller) men jag början bli van (melodi Ont , de gör ont...)
... och tunneln e så låååång, så lång (minst 7000m)
De e rätt kul med tunnlar, men väldigt gott när vi var framme för dagen.
Kvalitén på bloggen håller i sig, 5 rattar med muff :-)
2011-07-31Så bra att "felkörningen" resulterade i förkortad restid :-) Norges vägnät låter fascinerande, för övrigt...
2011-07-31