Annica Johansson

Det tar tid!

Sjukgymnastens övningar tar nästan exakt 30 minut per pass om man ska göra dem så där långsamt och kontrollerat som hon krävde!!!

Det blir 90 minuter om dagen!

Jaja, jag får skylla mig själv, det var jag som bad henne om hjälp. Om det är 90 minuter om dagen som krävs så ska benen få det. Det kan eventuellt vara slöseri med tid, kanske. Eller är balans-, koordinations- och styrketräning någonsin det?

Den första övningen siktar in sig på att stärka höftens utåtrotatorer, den andra på knä- och fotledskontroll (se bilden) och den tredje balans. Till det kommer styrkeövningarna för fötterna (greppa med tårna, spänna och vrida fötterna i olika vinklar). Några gånger i veckan kommer jag dessutom att köra mina excentriska vadhävningar.

Det kommer förståss drabba löpningen till en början, men tanken är att jag ska bli en bättre - fotbäddsfri - löpare i längden. Vi får se hur det blir med den saken.


2011-06-08 11:32.


Kommentarer till blogginlägget


du kommer blir stark! & får till MÅNGA funbeat minuter!!!
2011-06-08Jag håller redan på att få träningsvärk i gluteus medius! Fotlederna är helt slut!

Sjukgymnasten visste verkligen vad hon gjorde när hon rekommenderade de där 3 övningarna!
2011-06-08Tur att jag inte har någon topplista här på Bettan - då hade jag fått småångest. :D
2011-06-08Klokt att ta bort den om det orsakar obehag!

När jag kör vadövningarna också tar det iofs mer än 30 minuter men det är inte så mycket, det ser snyggare ut om jag skriver 30 min istället för 32 eller vad det nu kan vara :-)

Jag är en sucker för symmetri :-)
2011-06-08Va! Jag fattar ingenting! En sjukgymnast som kräver 90 minuter om dagen för en skada!

När jag tränade som intensivaste med den frusna skuldran så lade jag ner 912 minuter den intensivaste månaden på axeln, sen så hade jag ju endel träning med den stukade fotleden också.

Sjukgymnasten skällde på mig, hon menade att det kunde bli som ett energidränage för mig...

Kanske blir det inte så länge för dig och slipper du inläggen så kan det nog vara värt det .-)
2011-06-08Draken! Min favvorehabövning! (kanske den enda som jag faktiskt gillar på riktigt)
2011-06-08Evely, jag är inte skadad. Jag behövde övningar som stärker upp mina svagheter, så att jag kanske kan bli av med fotbäddarna och det är en helt annan sak.
Jag sa att jag springer marathon dessutom, så det är dimensionerat efter det.

Zandra, är det draken den heter den där man ska fälla sig framåt? Den är snorjobbig om man gör den långsamt och kontrollerat!!
2011-06-08Aha! Jag trodde att den där hälen bråkade med dig. Skönt att det inte var det:-)

Draken är härlig, men så som jag har lärt mig den så är det bara halva som visas! Kör du 90 minuter om dagen så har du snart gått om mig i bålstabilitet, under förutsättning att du gör övningarna rätt såklart :-)
2011-06-08Så som jag blev visad ska jag stå med ett ben i luften, 90 grader i höft och knä. Sänka ner knäet sakta tills låren är parallella, därefter fäller man sig framåt i höft tills man står som på bilden. Med något i händerna iofs men jag kör tomhänt än så länge. Sen fäller man upp sig sakta, till upprättstående, och till sist lyfter man tillbaka knäet igen. 15 gånger på vardera benet gör jag bara än så länge men jag kan göra upp till 20 om jag inte fattade fel. Men jag känner att den tar som den gör redan så jag lugnar mig nog :-)

Det är ju bara i två veckor dessutom, sen får vi utvärdera om det fungerar eller ej.

Jag kanske inte skulla ha avslöjat att jag är frilans och kan planera min dag ganska fritt... Hon frågade först nämligen hur mycket tid jag kunde tänka mig att lägga, och jag mitt ljushuvud svarade 'det som krävs, jag kan planera ganska fritt hur min dag ska se ut'.

Å andra sidan menade jag det så jag tänker inte beklaga mig - jag bad om det! :-)
2011-06-08Jo visst är det den draken jag brukar göra! Men hur ska du göra efter de två veckorna. Detaljerna som jag menar är verkligen göra övningen med perfekt hållning så att du får ut så mycket som möjligt av övningen.
Draken är en av de nödvändiga övningarna på min coreträning på friskis! Trotts att jag har gått där sedan hösten 2008 så hittar jag hela tiden detaljer som kan förbättras och blir hela tiden inte bara starkare utan stark i bålstabiliteten på ett riktigare sätt.
Ja, jag är bålstabilitetetsnörd :-)
2011-06-08Efter två veckor ville hon att jag ska komma tillbaka, så skulle hon titta på mig igen. Jag har ju två övningar till jag ska göra, en där man ska vinkla ut fötterna - gör man på rätt sätt får man träff på gluteus medius och den är tuffare än den ser ut för! Den andra är egentligen "bara" att ställa sig på tå, men jag ska ställa mig upp sakta och samitigt höja händerna mot taket. När jag når slutposition sträcker jag mig så högt jag kan, och därifrån ska jag sänka mig ner igen, kontrollerat och det är banne mig det svåraste av allt!

Gissningsvis kommer jag att behöva fortsätta, men hon kanske lägger till eller tar bort någon övning vid sidan av. Men det får vi se då. Jag fick börja springa utan inlägg korta bitar, på plan mark och inte för länge, för att utvärdera om det känns eller gör ont.

Men jag ska nog låta det gå ett ta först, och ge övningarna en rimlig chans att faktiskt stärka något först innan jag börjar med det. Så det är en diger attackplan, och sommaren var rätta perioden att göra det på tyckte hon (jag med f ö) :-)

Man kan aldrig vara nog nördig när det gäller bålstabilitet! :-)
2011-06-08Hur har det gått???

Slipper du inläggen nu?!
2011-06-27Vi skulle ses igen i augusti för uppföljning men nu kan jag faktiskt köra kortare pass (upp till iaf 5km) utan! Alla tuffa eller långa pass kör jag med inläggen fortfarande, men jag får inte ont av att köra utan. Fascinerande!!!

Iofs fuskar jag kopist, jag har missat massor av pass men det måste ju fungera i vardagen också. Dessutom har jag träningsvärk ideligen, så nog biter det :-)
2011-06-27Grattis :-) Verkligen kul att det funkar :-)
2011-06-28Vad hände när du körde utan inlägg tidigare? Dvs, kände du av det direkt på något sätt? Jag har inlägg, men struntar jag i dem något enstaka pass så märker jag det inte, utan det lär väl ta några veckor.
2011-07-03Tidigare har jag fått ont vid fotknölen (den inre) och även om det gått över rätt snabbt så kommer det tillbaka. Tidigare gick det så långt att jag blev svullen (inte nämnvärt mer öm dock), så pass att fotknölen inte längre syntes, men då hade jag sprungt rätt mycket utan inläggen. Riktigt ont gjorde det inte förrän jag gjorde maran utan inläggen, men jag vet inte om det verkligen berodd epå inläggen eller om det hade med svullnaden att göra. Ont eller ej borde det vara en varningssignal, att något är svullet kan man tycka men jag blir ganska korkad med nummerlapp har jag märkt...
2011-07-03Nu har jag - peppar peppar - inte fått ont nånstans än så länge :-)
2011-07-03Huvudsaken är väl att kunna springa - med eller utan inlägg? Även om önskan kan vara att slippa dom tycker jag inte du ska driva den önskan till sin spets, dvs äventyra löpningen. Fast du är klok så det vet jag egentligen att du aldrig skulle göra. :-) Många tycker jag dock pillar med petitesser - för att hitta det optimala - och kan inte nöja sig med annat lixom. Om du förstår vad jag menar?
2011-07-03Jag håller med Kristina. Just nu kan jag ju inte springa alls och tja, om jag skulle bli hjälpt av inlägg och tunga skor, så skulle jag köra på det. Men är man redan skadefri kan man ju jobba på sina svagheter för att slippa skada sig framöver. Sen finns det ju en optinoja utan dess like just nu, där barfotalöpning verkar vara lösningen på allt.
2011-07-03Optinoja, det var ett kul ord som säger allt. Gillar! :-) Idag verkar många tycka att man ska springa minst 7 mil, barfota, mitt i natten och gärna i spöregn - för att det ska stilla optinojan. :D
2011-07-03Optinoja? Knappast.

Det är mest att jag är less på att inte kunna ha de skor jag vill, bara för att jag måste ha plats för kolosserna också (inläggen alltså).

2011-07-03Vi (eller iaf jag) syftade inte på just dig i det här fallet, utan mer generellt vad gäller trenderna inom löpning just nu.
2011-07-03Jag tänkte absolut INTE på dig när jag tyckte optinoja var ett bra ord. Hoppas du förstod det? Du är den jag minst av allt förknippar med det ordet. Fast håll med om att det är ett kuligt ord? :-) Måste genast googla.....
2011-07-03Det blev lixom ett litet resonemang i din blogg Annica.
2011-07-03Ledsen om jag lät kort (jag vart rätt irriterad på min ohängda dotter; denna lilla pengahungriga unga dam kan konsten att reta sin mor bortom sans och vett) det var inte er jag morrade åt :-)

Visst är optinoja ett riktigt talande uttryck? Det är inte min stil däremot, men det vore kanonskönt att kunna bedriva mesta delen av träningen inläggslöst och kanske bara använda inläggen vid extrema påfrestningar typ Runday, Tävling etc :-)


2011-07-03Tonåringar har mödrar fått för sina synder (avklarade eller kommande). :D

Det förstår jag, dina inlägg är väl om jag förstått det hela riktiga "klumpar". Du har väl fått OK att springa kortare rundor utan? Du får väl sakta tänja på dom gränserna och känna hur det känns.
2011-07-03Ujj, jag har två stycken, då har jag mycket syndande framför mig :-)

Ja, de är tunga kolosser så jag är inte så speciellt glad i dem direkt, men korta rundor är helt ok. Får se vad fötterna tycker är korta rundor, jag avancerar sakta :-)
2011-07-04:D
2011-07-04


Arkiv

 2019
 december (1)
Sorgligt
 september (2)
 augusti (2)
 juni (2)
 maj (3)
 april (3)
 mars (3)
 februari (4)
 januari (2)
 2018
 december (6)
 november (8)
 oktober (5)
 september (3)
 augusti (2)
 juli (5)
 juni (5)
 maj (6)
 april (5)
 mars (7)
 februari (10)
 januari (3)
 2017
 december (6)
 november (1)
 september (4)
 augusti (3)
 juli (2)
 juni (1)
 maj (3)
 mars (2)
 februari (1)
 januari (5)
 2016
 december (5)
 november (3)
 oktober (6)
 september (3)
 augusti (12)
 juli (2)
 juni (7)
 maj (6)
 april (2)
 mars (2)
 februari (3)
 januari (6)
 2015
 december (1)
 november (5)
 oktober (6)
 september (6)
 augusti (6)
 juli (4)
 juni (5)
 maj (3)
 april (13)
 mars (11)
 februari (8)
 januari (7)
 2014
 december (13)
 november (12)
 oktober (4)
 september (7)
 augusti (11)
 juli (8)
 juni (8)
 maj (10)
 april (11)
 mars (13)
 februari (14)
 januari (18)
 2013
 december (11)
 november (14)
 oktober (6)
 september (6)
 augusti (9)
 juli (7)
 juni (9)
 maj (12)
 april (10)
 mars (17)
 februari (16)
 januari (15)
 2012
 december (11)
 november (11)
 oktober (2)
 september (10)
 augusti (8)
 juli (13)
 juni (9)
 maj (9)
 april (11)
 mars (15)
 februari (19)
 januari (12)
 2011
 december (16)
 november (17)
 oktober (18)
 september (14)
 augusti (9)
 juli (14)
 juni (19)
 maj (16)
 april (19)
 mars (24)
 februari (17)
 januari (27)
 2010
 december (22)
 november (20)
 oktober (24)
 september (19)
 augusti (13)
 juli (27)
 juni (11)
 maj (21)
 april (22)
 mars (15)
 februari (15)
 januari (21)
 2009
 december (22)
 november (25)
 oktober (26)
 september (11)
 augusti (27)
 juli (17)
 juni (15)
 maj (21)
 april (18)
 mars (25)
 februari (18)
 januari (23)
 2008
 december (22)
 november (21)
 oktober (21)
 september (24)
 augusti (19)
 juli (12)
 juni (16)
 maj (13)
 april (20)
 mars (14)
 februari (17)
 januari (16)
 2007
 december (21)
 november (15)
 oktober (10)
 september (14)
 augusti (22)
 juli (13)
 juni (18)
 maj (21)
 april (17)
 mars (21)
 februari (10)
 januari (9)
 2006
 december (3)