Anders S

Knäsvag.

Den rutinerade sjukgymnasten undersökte menisker, ledband, korsband och faan och hans moster genom en massa drag, släpp och vrid. Ingenting uppenbart fel hittades, ingen smärta.

Hypotesen är att jag är för svag i muskulaturen runt knäleden sett till den belastning jag utsätter den för. (Läs att jag redan en vecka efter Skövde 6H var uppe i 80 km per vecka med sikte på TEC)
Först var jag lite förvånad eftersom jag ändå kört styrka minst två gånger per vecka dec-feb. Men eftertankens kranka blekhet avslöjar att jag haft beach 2011 som en allt för stark målbild och därmed kört alldeles för lite knästyrka. Vader körde jag och någon benpress, men annars var det mest mage och rygg jag fokuserade på. (Uppförs-)Backar har jag inte heller kört vilket jag antar är bland det bästa för att stärka lårmusklerna.

Men jag fick fyra hemmaövningar och order att köpa in lite vikter att sätta runt fötterna, sen skall jag dit nästa vecka för att testa knät under lite belastning samt praktiskt gå igenom ett rehabprogram för gymträning.
Jag kan fortsätta springa några ggr per vecka men inte belasta för hårt med nedförsbackar eller fart.

80 kr kostar även nästa träff som dessutom kunde läggas vid kl 19 en tisdagskväll. Undrar om man kan lägga lite pengar i en bössa någonstans, det skulle kännas bra!
Trender är inte alltid förutsägbara, kanske är det just starka knäleder som gäller denna sommar.

Smiley
2011-05-19 15:17.


Kommentarer till blogginlägget


Utförsbackar tycker jag är överlägset för att stärka den muskulaturen som hjälper knäna. Det är därför jag kör mina slalombackar i full fart utför. Stärker upp framsidor och utsidor som bara den.
2011-05-19Låter lovande, och givetvis värt varenda krona. Jag håller tummarna!
2011-05-19Mackan: Men jag kanske skall vänta lite med utförsbackarna eftersom det är då jag får mest ont?

Mattias: Gôtt!
2011-05-19Ja nu är det nog inte läge för det utan det var en tanke för framtiden. Även om jag personligen är lite förtjust i FFWF.
2011-05-19Jag tror faktiskt det är kvällsblaskornas löp till midsommar:

"Få starka knän snabbt - proffsen avslöjar sina bästa knep."
2011-05-19Vad fick du för roliga övningar? Jag har utfall, benböj och marklyft som knästärkande rehabträning för ett knä som är lite instabilt. För att de ska göra någon nytta måste jag göra de jättenoga (blir oftast väldigt sakta då) och hela tiden se till att knät inte vinglar iväg åt nåt håll.
2011-05-19På marstandsfästning vet jag att det Finns gamla beprövade vikter att sätta runt fotlederna :) dessutom en bra backe!
2011-05-19AM du är för sent ute. Det löpet såg jag i början av veckan. "Så här slipper du knäont" stod det. Jag köpte inte tidniningen, jag hade inte tid, för jag var på väg till naprapaten (500 kr) med min knäbursit...
2011-05-19Knäleder är rätt snygga.

2011-05-20Det var fyra olika benlyft som skulle stärka knäleden runt om. Men det "riktiga" rehabprogrammet kommer vara utformat för gym två ggr per vecka.
2011-05-20