Anna Karin D

Lördagsreflexion nr 1:

Tips från ICA-handlarna:"Köp storpack köttfärs och frys in i SMÅ förpackningar. Så är det bara att ta fram lagom mycket när du behöver det!"

AHA!! Vad bra! Jag som alltid frusit in jättepacket på 2 kg i ett block. Och tvingats dela det med motorsåg sedan.

Tips 2 från ICA: "Frys köttfärsen i platta paket så tinar de fortare"

AHA!!! Jag som alltid bruka knöla ihop färsen till en 2kg:s rå jättebulle innan jag fryser den! Himla svår att dela faktiskt sedan med motorsågen dessutom.

Tips nr 3 (fortfarande ICA-h): "Passa på att köpa tomater medan de är billiga"

Å fasen.
Det var som tusan!!!


2011-05-14 12:23.


Kommentarer till blogginlägget


Ett annat tips med fryst köttfärs är att platta ut det så att det blir tunna block. Då tinar de snabbare :-)
2011-05-14



Ja...det är ICA:s tips nr 2.....se ovan!
2011-05-14



Det tragiska är att det finns folk som inte tänkt i de där banorna. Som köper 1kg köttfärs gör av med hälften och slänger resten. På så sätt kan jag tycka att det är bra att Ica informerar, även om det borde vara allmänbildning.
2011-05-14



Två kg är ju minimum till köttfärssåsen, speciellt om man vill ha matlådor. Och köttklumparna tinar bra i mikron på autoläge. Så hos mig är det 2kg klumpar som åker rätt in i frysen. Jag är lat.
2011-05-14



..och jag som tyckte det var så självklart att det blev komik!
Peter: men då HAR du ju fryst i lagom portioner!
2011-05-14



Exakt! Vi har fyra barn i åldrar 14-22 som äter som hästar.
2011-05-14



Och GP var också ironiska mot ICA idag och deras kompispriser. Jag tror att det var Vaniljsås som var sänkt med 5 öre. Schysst kompis.
2011-05-14



Varför tycker ICA att man ska köpa stora paket och frysa in? Vore det inte mer optimalt att man köper den mängd köttfärs man behöver för varje tillfälle, istället för att varje människa ska ha ett köttfärslager hemma i frysen?

Jag förstår ju att eftersom storpack har premierade priser så är det smart att göra så, men jag tycker det är konstigt att ICA rekommenderar det. Jag gillar inte storpackssamhället där man kontinuerligt ska köpa mer än man behöver eftersom det onekligen kommer att leda till mer spill...
2011-05-14



haha roligt inlägg! :D
2011-05-14



...fast...om det inte leder till spill så är det väl ok? Jag har tre tonårssöner så för mig är storpack grejen. Fryst i platta paket i lagom portioner. Inte en smula förfars!
Jag hade blivit fattig om jag tvingats köpa småpack.
Likadant med böd - skivas, fryses, tas fram i lagom mängd...inget mögel, inget spill, inget slängs och det känns gott i själen! :-)
2011-05-14



Va kul, det blev lite debatt....och jag som bara tyckte tipsen var så sjukt kul och löjliga.....
2011-05-14



Som två barns förälder med begränsad inkomster kan jag säga att min ekonomi inte skulle överleva utan storpack i olika former!

Ser det också som en utmaning för du kan inte göra samma maträtt på färsen hela tiden, när barnen hivar maten mot en blir det en stark uppmuntran att bredda repertoaren :P
2011-05-14



..och min ekonomi skulle inte överleva utan köttfärs....och billig bigpackpasta och potatis.
2011-05-14



Jag tänkte som Emil. Vi som bor i enmanshushåll, och vi är många har jag för mig att statistiken brukar ropa ut, har ingen som helst glädje av en tvåkilos köttfärsbulle i frysen. En färsk limpa som var hälften av en vanlig limpa skulle vara trevligt också, så man kunde äta upp den medan den var just färsk....
2011-05-14



Tipsen är kanske självklara för de flesta här, men som fiskavdelningsansvarig har jag för länge sedan lärt mig att folks okunnighet vad gäller mat inte har några gränser. Tack och lov vill alla kunder jag träffar gärna lära sig mer :-)
Idag hade jag för övrigt en man som undrade hur han skulle tillaga en portionsbit laxfilé. Jag föreslog att han helt enkelt skulle lägga den i en ugnsfast form, sticka en ugnstermometer i den och stoppa in den i ugnen. Kundens reaktion: Funkar det??
2011-05-14



Brödtips till Lena: köp färdigskivat bröd (eller skiva upp en limpa), frys. Ta fram en/två skivor i taget = alltid färskt bröd...
Jag gör alltid så trots att vi är många, eftersom alla gillar olika typer av bröd!
2011-05-14



Aha, ICA-Einstein. Bra, hoppas ICA är vaken kl halvåtta Måndag morgon när jag förväntas komma med geniala lösningar.
2011-05-14



Jag äter av princip inte fryst bröd :-)
2011-05-15



Nej, det är bättre med mögligt. Skojigare färg.
2011-05-15



Mycket av det bröd du köper i butik har varit fryst. Tex hela polarbröds sortiment.
2011-05-15



Precis och därför måste man äta det direkt. Eftersom jag inte äter mögligt bröd heller.
2011-05-15



Jag gillar inte Polarbröd, det bara försvinner utan att ge någon mätnadskänsla.

Och polarbröd är inte miljövänligt. Det bakas varje år 35.000 ton bröd i de tre bagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne. Och alla råvaror utom vattnet skall transporteras dit med lastbil, och i stort sett alla färdiga produkter skall transporteras därifrån med lastbil, i båda fallen dessutom över hela Sverige. Och dessutom transporteras brödet fryst, vilket ger ytterligare miljöpåverkan.
2011-05-15



Hmmm...nu undrar jag försiktigt....är det på något vis skadligt att frysa bröd? Det blir så mycket enklare allting om man kan göra det. :-)
(Lena: skojade! Men ärligt talat: jag äter fryst bröd. Tycker det smakar bra, godare än torrt.)

Polarbröd: blä för mig, namnam för två av mina söner...
2011-05-15



Och förövrigt: vilken diskussion det blev - om färs och mögel och bröd och frys! Kul! Hade inte förväntat mig det! Tack för alla kommentarer! :-)
2011-05-15



Polarbröd är för mig lördagslyx när jag och sambon unnar oss en macka med någon kladdig röra.

Och mina barn går igenom polarbröd som en flistugg går genom GROT-högarna!
2011-05-15



Nej inte skadligt, fabriksbröd tappar inte heller speciellt mycket i konsistens/smak. Därimot lär ju nybakat, färskt, mjukt bröd tappa sin "färskhet" dvs smak/konsistens ändras.
Och som jag sa innan så levereras mycket av fabriksbröden frysta till butik. Vi brukar köpa på oss när det är extrapris och har alltid en rasket i frysen som reservmat, bara att ta fram och rosta.
2011-05-15



Jag fortsätter frysa mitt skivade bröd! Smakar fint och blir aldrig torrt och inget slängs. Mitt liv vore panik utan min frys! Och min ekonomi också....
Grovt skivat, halvgrovt skivat, bröd med frön och lååååånga polarkaketuber.....
2011-05-15



Men bäst är hembakat om jag får bestämma och om jag hinner. Jag borde hinna men ofta på kvällarna så är jag jättetrött. Det är nog bara jag som råkar ut för det.
2011-05-15



Tar ju sån tid att baka själv... Tar dock tacksamt emot tips på grovt bröd som inte smakar sågspån...
2011-05-15



haha...det finns massor av grovt bröd utan sågspåns- och masonitsmak, jag lovar!
Själv bakar jag inte och har inte ens skuggan av ambition att göra det....
2011-05-15



http://www.ica.se/hembakatbrod

:)
2011-05-15



Jag äter inte torrt bröd heller - jag slänger det. Och frysen är full och bär och grönsaker och varm korv (min nödmat!). Och visst - jag kan rosta en fryst brödskiva, en jag äter rostbröd så sällan. Ja, grejen är att jag inte äter så himla mycket bröd och när jag gör det vill jag ha det färskt! Så hallå alla brödproducenter - varför säljer ni inte singellimpor?!
2011-05-15



Har Lena varm korv i frysen? Då behöver den inte värmas när den plockas ut ur frysen, himla bra.
2011-05-15



:-)
2011-05-15



Hjälp!! Särskrivning!! Varmkorv. Varmkorv. Varmkorv. Varmkorv!!!
2011-05-15



:D
2011-05-15



Jag missförstår gärna. :)

Och snart är jag färdig med det jag egentligen bör göra på datorn. Kanske kan det bli en löpmil idag i kyla och regn.


2011-05-15