Anders S

Skövde 6H 2011

Jag börjar med att återigen tacka för allt stöd och alla gratulationer.

Korta versionen: 70,459 km (5:07 min/km)

Långa versionen:

Jag anmälde mig till Skövde 6H som ett led i träningen och uppladdningen inför TEC 2011. Ska man springa 161 km behöver man lite längre långpass och efter 46 km W-R-T (sprang en del fel) och 50 km Yours truly var det dags för Skövde.

Jag var inte på topp efter en minst sagt strulig vecka, men lyckades ändå motivera mig till att stå där på startlinjen. 2007 var jag där senast och då slutade det omkring 54 km efter problem med magkramper.

Föreberedelserna kunde varit bättre. Jag fick inte i mig någon bra frukost och tänkte att då tåget skulle ankomma Skövde innan kl 08 så hade jag chans att äta mer på plats. Tyvärr var magen redan orolig och jag bestämde mig istället för att börja loppet med att äta.
Detta visade sig vara svårare än jag tänkt. Vid varvning fanns i början bara godis, frukt och snacks. Allt var i stora byttor och jag tänkte wolfgangbananer och kräksjuka, men försökte tvinga i mig det jag kunde. Jag saknade något mer rejält som mackor och bars, men borde givetvis tagit med mig saker själv.

Magen krånglade direkt och mycket energi gick till att försöka fundera på ett bra sätt att hantera tillförseln av energi. Jag bestämde mig för att någon gång per timme ta ett par matvarv då jag plockade med mig energi och gåendes försöka få i mig så mycket som möjligt innan svängen och nedförsbacken som kommer några hundra meter efter kontrollen. Strategin funkade men jag hade jobbigt efter varje matvarv och kände egentligen hela loppet en rädsla för att tvingas till akuta toabesök.
Sen var jag riktigt avundsjuk på alla som hade personlig service, det var ruskigt svårt att hinna se hur man låg till vid varvning och totalresultatet kunde iaf jag inte uppfatta alls. Sista timmen var jag på väg att hitta någon som kunde matcha mig mot 70 km men hade inte ork att inleda ett samtal om detta.

Siffernörderi:
______________________________________________________
Det blev 7st matvarv totalt då jag gick på platten i motvinden och försökte få i mig så mycket energi som möjligt. Dessa matvarv gick på 6.36-7.42, vilket innebär en snittfart om 5.30-6.25 min/km. Jag är mycket nöjd med att det aldrig gick långsammare än så fast jag gick en stor del av varven. Bara tre varv är över 7 min, men de långsamma varven var också en del av strategin att även om det kostade i tid just då skulle jag tjäna på i längden att ha fått i mig tillräckligt med energi. Ju mer mat jag fick med mig ju längre tid tog de varven.

Mitt snabbaste varv gick på 5.30 och mitt långsammast på 6.18 (om jag räknar bort matvarven), vilket motsvarar ett temp0 på 4.33-5.15 min/km.
51 varv av mina totalt 58 varv var alltså inom detta intervall.
______________________________________________________

Alltså de här snabbvarven, 13 st är jag nere kring och under 4.50 min/km beror på två saker. Dels kände jag mig stressad en period att efter matvarven sackat efter "72 km-schema" som kunde leda till mitt drömmål, men dels handlade det också om musiken. När det Jackson five eller Bowie drar igång har man inte så mycket att sätta emot Smiley Jag tror inte det gynnade slutresultatet men kanske gjorde det loppet lite roligare.
Musiken var faktiskt enormt viktig under första 2,5 timmarna. Sen var planen att lyssna på skidskyttet och rapportera till LM hur det gick för Sverige. Nu gav inte tjejernas insats någon större energi så när det var dags för grabbarna hade jag noll motivation att lyssna utan ville bara tugga på till bra musik. Så plötsligt när vi är inne i sista timmen dör telefonen och jag har ingen musik. Det var riktigt knäckande och jag var för trött för att kolla telefonen utan antog bara att batteriet var urladdat. Efter loppet visade det sig att det visst fanns kräm i skiten och kanske bara att sladden åkt ur.

Tidigare har jag som många andra hävdat att femte timmen är den värsta och att det går enklare sista timmen, men det stämde inte denna dag. Kanske hör det ihop med att jag håller högre fart och ligger närmare mitt max denna gång. Det är ju inte många som beskriver maraton det blir lättare mot slutet.
Sista halvtimmen har jag en radda med ganska långsamma varv (nåja jag höll iaf 5.10 fart), men det var planerat för att säkra 70 km, jag ville verkligen inte gå i väggen och riskera att hamna på 68-69 km. Jag kände mig inte säker att släppa på förrän de två sista varven som gick under 5min fart.

Maraton passerade jag på 3.34.14 (5.05 min/km) då på 13 plats. Totalt slutade jag 6:a.
Det är ju alltid så att en del tröttnar i dessa lopp och jag tycker egentligen inte att jag gjorde det denna gången. Att kilometertiden dalade något handlade mer om att jag taktiskt fortsatte med mina matvarv samt säkrade lite på slutet. Men jag fick absolut ut det mesta och hade inte kunnat göra mycket annorlunda. "Snitt-tappet" från maraton till 70,459 var ändå bara från 5.05 per km till 5.07 per km. Vid en snabb titt på de som slog mig så ser det ut som att jag hållt farten bättre och de tappat mer om man jämför km-snitt vid maratonpassering och vid slutresultatet. Inte att jag sprungit snabbare, men mera jämnt.
Länk till resultat:
http://www4.idrottonline.se/TeamUltraswedenLK-Friidr...

Jag har inga större krämpor efter loppet. Det känns att musklerna jobbat, men det lättar snabbt. Inga skav heller och det får jag tacka killen som lånade mig lite fet salva innan start. Jag har lite ont kring en tånagel, men där får jag skylla mig själv för jag klippte inte naglarna korta innan Smiley
Skorna får också godkänt, de var ju en storlek större än vad jag kör med till vardags. Trodde det skulle bli hälskav i början av loppet, men det klarade sig. De skorna blir bra till TEC när fötterna sväller mer.


Bana och väder var väl kanske inte helt idealiskt. Mycket blöta och kämpig motvind på delar av banan, men inte heller det tror jag påverkade särskilt.

Efter var det en kanonmiddag för nästan inga pengar alls och Reima, Peter & Co är suveräna på arrangera dessa lopp. Att jag kanske låter lite kritisk till matutbud och resultatservice handlar mer om att jag denna gång inte hade tid och lust att stanna upp vid varvning. Tidigare har jag frågat om mat och de har fixat något. Även resultatdelen funkar på ett annat sätt när man stannar till lite vid varvning. De kan givetvis inte hantera 150 personer med personlig service utan nästa gång kanske jag skall ha någon med mig. Bara att ha någon som räcker en flaska när man behöver dricka gör många sekunder och hjälper en att hålla fokus.

Så sammanfattningsvis ett rejält PB 70,459 km och ett bra kvitto inför TEC.
Om jag skall slå detta i framtiden tänker jag att en bra väg är att träna bra så att 4.45 min/km blir marschfarten istället för 5 min/km samt att ha någon form av service längs banan.

Smiley

Tack till fotograf Thomas Frykenmo.
2011-03-13 14:31.


Kommentarer till blogginlägget


Imponerande! (Även om jag skippade siffrorna)
2011-03-13Bra där Anders! Lök och ost som mat nästa gång?
2011-03-13Oj, oj, att ens tänka tanken att springa över sju mil gör mig svimfärdig!!!
2011-03-13Du ser målmedveten ut.
2011-03-14Sju mil skitnödig är imponerande.
2011-03-14Tack! Så var det Pia så jag tar det som en komplavemang.
2011-03-14Oj då.... Detta var imponerande.. Grattis :-)
2011-03-19