Markus Andersson

1500m-pers efter enbart grundträning

Säsongsdebut inomhus 2011 idag i Tomtespelen, Karlskrona. 1500m var sträckan och här ligger PBt på 4:17:27 från sommaren 2008, eller 4:22.49i ett halvår senare om vi bara räknar inomhus. Senaste loppet var DM i juli som gick på 4:19:60.

Som jag tjatat om hela hösten har träningen gått bra, dock handlar det då helt och hållet om ökad mängd, pga snön har t.o.m. den vanliga andelen snabbdistanser och intervaller skurits ner, och på de pass jag kört har jag inte heller pressat mig särskilt mycket. Allt i sann grundtränings-anda. Inte ett enda löpsteg på bana och/eller i medeldistansfart på flera månader faktiskt. Hade tänkt köra lite avslappnad sprintträning under hela vintern för att hålla igång och utveckla löpsteget, men hade då av någon anledning inte räknat med massa varaktig snö, redan fr.o.m. november... Nu har det inte blivit något alls. Något enstaka lättare löpstyrkepass har avklarats i snön, men även det mindre än vanligt.

Summerat många mil, men ingen som helst specialträning för 1500m. Dock var läget lite liknande inför 3000m-loppet i början av okt som ändå gick superbra (9:13), men nu har jag alltså sjunkit ännu djupare i mängdträsket och dessutom dubbelt så kort sträcka. Hur ska det gå??

Efter ett jämnt lopp blev resultatet 4:14:84, 2:49,9/km! Smiley
2,5s respektive 7,5s under ute/inne-PBt, och dessa rekord var alltså 2 - 2,5år gamla. Fasen vad långt man tydligen kommer på enbart "ökad träning", oavsett innehåll! Smiley

Intressant vore att veta hur mycket ytterligare bättre jag skulle bli om specialträning läggs ovanpå nuvarande mängdstatus, antingen tydlig skillnad (spännande inför utesäsongen isåfall!), eller ingen större skillnad, och isåfall verkar jag svara bra på mängdnötande och kanske redan har farten naturligt i mig? I alla fall ner till 1500m, på ännu kortare sträckor har jag svårt att springa avslappnat i och med att jag ligger väldigt nära min dåliga maxfart.

Idag var det inga som helst problem att springa avslappnat, var väl mest det jag var orolig för i och med noll medeldistansträning senaste tiden. Sen är det ju ett OTROLIGT tryck man får i löpstegt med spikskor och bana!! Man studsar hur lätt som helst fram i avsevärt mycket högre fart än det sega släpandet genom snömodden man vant sig vid nu...
2010-12-18 18:09.


Kommentarer till blogginlägget


Coolt & grattis! Är faktiskt inte helt förvånad trots allt... Du bör ha varit fartutvilad samt sjukt sugen på hög fart, och så blev det ;)
2010-12-18Var på plats och såg din framfart. Tyckte du disponerade dina krafter väldigt bra och höll fin fart ända in i mål.
2010-12-18"sjukt sugen på hög fart" stämmer bra det! Däremot känns det tveksamt att använda ordet "utvilad" när avsaknaden av träning handlar om mer än någon vecka eller två. Annars hade jag ju kunnat lägga mig i soffan helt och hållet, och sen springer jag marathon på 2.30 om ett halvår?!

Jasså, David var på plats, det missade jag. Men du (och KB som jag däremot träffade på) fegar från att ställa er på startlinjen tills formen är på topp eller?
2010-12-18Sådärja!
2010-12-19Feg vet jag inte men de där sprintdistanserna har aldrig varit något för mig. Nöjer mig med att spöa dig på 5km och uppåt.
2010-12-19Ok... det ser vi fram emot! :-)
2010-12-19Tidigare har jag ofta gjort bra tävlingar direkt efter en grundperiod och sen när jag lagt på spetsträning blivit pyttelite bättre och sen råkat ut för en dalande formkurva och framförallt tappat uthållighet. Inför säsongen 2010 bestämde jag och coachen att vi skulle skita i all syraträning och bara grunda, det blev pers på 1500m (4:05) i slutet av en hård vecka i februari.

Således, mtp dina senaste resultat (svmm och helgens lopp) och bakgrunden till dessa, tror jag inte att du har så mycket att hämta i form av spetsträning. Däremot borde du försöka köra stegrings- eller koordinationslopp ca 2 ggr/v för att bibehålla steget och lite snabbhet.

Kör på med upplägget, det ser bra ut!
2010-12-19Ja, så får det bli. Fortsatt fokus på mängd även till sommaren och ingen syra, och förutom avslappnad sprint som du säger ska jag även försöka få till lite mer löpstyrka i backe. Sådant går ändå "hyfsat" att köra även med sketet underlag.
2010-12-19