Annica Johansson

Idag ledsnade jag faktiskt lite

Ibland undrar jag vad jag pysslar med. I vintras körde jag långpassen i 9km/h, come hell and high water så var det det tempot jag naglade fast mig vid. Benen blev så där mysigt slutkörda, musklerna tunga och trötta. Det var mycket vilja och envishet bakom de passen. Några pass var på över 30km, och jag kände att jag fick något gjort. Jag åstakom saker.

Efter lite över 2 timmars löpning idag är jag mest svettig, trött på att titta på TV och uttråkad. Men inte trött. Inte tillstymmelse till trött, men pulsen vill förståss stiga, jag förmodar att det är normalt vid långpass. Så antingen ska jag sänka redan låg fart - herre gud ska jag gå balänges sen när jag inte kan sänka farten mer eller - eller skita i pulsen. Idag brände jag av sista kilometern i mycket roligare fart än de 17 första gått i.

Ibland undrar jag faktiskt vad jag pysslar med.

Jag hittade f ö något jag ska testa imorgon:
"Lägg in en distinkt fartökning någonstans på andra halvan av lugna långpasset. Farthöjningen ska vara tuff, klart under tänkt tävlingsfart, och vara i minst 10 minuter, men gärna upp mot 20-30 minuter. Precis som på dom andra långpassvarianterna med fart är det viktigt att ha en lugn avslutning på hela passet.
En positiv effekt av farthöjningen är att löparen klarar växla om steget, och gå snabbt från en lugn fart till en snabbare fart. Farthöjningen kommer ge musklerna en positiv träningseffekt genom stegväxlingen och genom att koppen får testa på högre fart när benen redan är ”lite trötta”."

http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=964753
2010-12-18 16:44.


Kommentarer till blogginlägget


Jag säger 'skit i pulsen'. ;)

Trist att behöva känna det så, men länken verkar innehålla bra grejor. Tror det ger mer och ffa mer löpglädje. Jag har imponerats av hur du har orkat mala på i så lågt tempo så länge, rent mentalt.
2010-12-18heh, tack tror jag :-)
2010-12-18Pulsen stiger av värmeökningen. När du springer inomhus blir du lätt överhettad pga hög temperatur och brist på vind. Pulsen ligger som regel ca 10 slag högre vid 25 grader jämfört med 15 grader har jag för mig att man säger.
2010-12-19Och jag säger att EN månad med ett träningsupplägg är väldigt kort. Tyvärr krävs nog betydligt längre period för att man ska kunna utvärdera. Én av ideerna med att springa riktigt långsamt på långpassen är ju för att det ska finnas rejält med kraft kvar för att ösa på så det ryker på de snabba passen. Utan att det vare sig ska bli för slitsamt eller för att man ska skada sig (när man ligger på stora mängder löpning). Men det ska va kul att träna, det är huvudsaken (jäms med att inte skada sig) så det gäller väl att hitta en bra nivå. Vilket inte alltid är helt lätt.... Lycka till vad du än väljer för modell. :-)
2010-12-19Zandra, det har jag inte tänkt på faktiskt.
Kristina, ska jag orka med långpassen behöver jag få sprutta på lite emellanåt, det kan väl inte skada? Inte om jag är discipinerad och inte spruttar hela passet? Jag vet varför jag borde lågpulsa, men det måste väl räcka med 80% lågpuls och 20% lattjolajbanslöpning? :-)
2010-12-19Så klart det gör men jag tycker INTE du ska skita i pulsen. Jag är om möjligt ännu mer övertygad om det efter min löpning idag - vilken skillnad mot när jag sprang milen i högt tempo sist! Det funkar, man måste bara ha lite tålamod och inte stirra på varje enskilt pass då det går lite upp och ner. :-) Gör vad du måste för att orka med löpningen och ha kul samtidigt naturligtvis, det gör ju jag också (spruttar lite ibland). :D
2010-12-19Nej nej, skita i pulsen tänker jag inte göra. Så mycket känner jag min egen kropp, Bosön har rätt (de har prickat in alla rätt hittils iaf) så det handlar mer om att hitta på nått med löpningen som gör att jag står ut med passen. Det är lättare att springa långa långpass om det är lite jobbigt, bisarrt nog, som om lågpulslångpassen skulle vara jobbigare (det måste ju vara psykiskt?) men jag tror jag hittade ett sätt att få både och faktiskt. Sprutta på lite efter 2 timmar och sen återgå till långpulsandet, även om det betyder gång på slutet, kändes riktigt konstruktivt faktiskt :-)
2010-12-19Vad bra att du hittat en lösning. Det låter jättebra tycker jag. :-) I synnerhet om du springer alla pass utom de rediga kvalitetspassen i lågpuls. Inga "halvmessyrer", det tror jag sabbar mer än det ger i det långa loppet.
2010-12-19Ja, jag ska absolut undvika grötträning som de kallade det på Bosön, det var inte alls bra träning enligt dem. Så det mesta blir som vanligt, på det stora hela. Jag kommer förmodligen inte ens göra en sån här ökning varje gång utan någon gång ibland bara, för att behålla det roliga med långpasset. Ha något att se fram emot :-)
2010-12-19Precis. :-) Det räcker ibland med att veta att man FÅR om tålamodet brister för att klara av att låta bli. Vi kan välja att göra så när det är absolut nödvändigt för psyket. Och ja - ha något att se fram emot och att ha en "nödutgång" när det behövs är guld! :D
2010-12-19Precis, det var nog därför jag utan problem kunde hålla nere pulsen idag på första delen. Jag hade ingen anledning att jaga upp mig, jag skulle ju få gasa tids nog ändå. Psyket är lätt-mutat ibland, det räcker med att veta att det inte är förbjudet så blir det lugnare i karotten :-)
2010-12-19"Jag kan gasa om jag absolut vill, men idag tror jag minsann att jag är stark nog att låta bli. Som det känns just nu, men om det ändrar sig så har jag möjligheten." :-)
2010-12-19Exakt :-)
2010-12-19Annica, vet du din maxpuls? Har du testat den? Varför jag frågar är för att du kanske kan tillåta dig ligga högre i puls utan att för den skull "fördärva" ditt syfte med dessa lågpulspass. Vilket i så fall borde kunna betyda lite högre tempo?

Jag minns en diskussion du Kristina hade med Frida B när du hade gjort ditt laktattest. Hon var ju väldigt tveksam till, utifrån laktattestet, beräknad maxpuls och därur uträknade pulszoner. Nu har väl du ett maxpulsvärde, vet jag, så då blir det kanske lättare...

Här i Blekinge har faktiskt öppnat ett testcenter, som snart ska öppnas för motionärer och inte bara elit, som det är nu. Jag har tänkt åka dit för test, men vill så klart veta vad jag har mest nytta av. Ett laktattest eller maxtest.

Att du skulle skita i pulsen var bara ett litet skoj - klart du ska träna efter den. Hjärtat ljuger inte. :-)
2010-12-19Jag hoppar in och bara svarar på vad jag tycker du ska testa Sylvia - jag tycker du ska göra ett dubbeltest och kolla båda. Har du inte fått hjälp att testa din maxpuls är det värdefullt för att sätta rätt pulszoner. Ja, jag vet min maxpuls eftersom jag testat den två gånger och hamnat på exakt samma nivå (187 - för två år sedan). Det anser jag vara så exakt det kan bli. Det tyckte även testledaren och det faktum att jag tycker att jag fått "nog" vid ca 180 i puls när jag kör själv (då jag får tunnelseende och stickningar etc) tyder på att jag kan komma upp till runt 185 med assistans. På slaget måste man ju inte veta och det varierar ju från dag till dag hur hårt man kan pressa sig, men det är tur att jag gjort maxpulstester för de flesta räknar ju annars med standardformeln där jag ska ha betydligt lägre maxpuls än så.
2010-12-19Tack Kristina! Då förstår du nog vad jag är ute efter - att för att få korrekta pulszoner krävs en uppmätt maxpuls? Och för att kunna använda pulsbaserad träning fullt ut på ett bra sätt bör jag testa båda, för jag vet inte min maxpuls, utan har bara räknat på 195 (har för egen maskin kommit upp 191 utan ordentliga besvär).

Därför undrade jag om Annica kanske har ondögit lågt ställda pulszoner? Om hon nu kanske inte vet sin maxpuls. Därav min fråga. :-)
2010-12-19Att jag håller på pulszonerna beror på att de är framtagna i laboratorie för mig, jag har svårt att argumentera med skidlandslagets testledare känns det som. Att jag ändå bråkar om dem (fast bara här, inte inför Thomas) beror på att psyket har lite svårt att acceptera det, men jag _vet_ att grötträning är det sämre alternativet och att det är det det kommer att bli om jag gör som jag gjorde förut, dvs gasar på för mycket på långpassen. Jag behöver ventilen, en kontrollerad tempoökning ibland, mer för psyket än för långpasset som sådant. Jag är otålig helt enkelt :-)

Fast jag kommer inte sluta gnälla för det, för löpband kan vara fantastiskt tråkigt till och med när man har en TV att titta på :-)

Laktattestet har gett mig absolut mest hittils, även om VO2maxtestet kommer att ge mig mer i förlängningen. När jag testar nästa gång kommer jag få svart på vitt hur jag skött träningen - har VO2max ökat har jag gjort rätt :-)

Vo2maxtest brukar betyda att man springer tills man nått max av allting, spring tills du tror du inte kan springa mer och öka lite sen - typ :-)
2010-12-19


Arkiv

 2019
 december (1)
Sorgligt
 september (2)
 augusti (2)
 juni (2)
 maj (3)
 april (3)
 mars (3)
 februari (4)
 januari (2)
 2018
 december (6)
 november (8)
 oktober (5)
 september (3)
 augusti (2)
 juli (5)
 juni (5)
 maj (6)
 april (5)
 mars (7)
 februari (10)
 januari (3)
 2017
 december (6)
 november (1)
 september (4)
 augusti (3)
 juli (2)
 juni (1)
 maj (3)
 mars (2)
 februari (1)
 januari (5)
 2016
 december (5)
 november (3)
 oktober (6)
 september (3)
 augusti (12)
 juli (2)
 juni (7)
 maj (6)
 april (2)
 mars (2)
 februari (3)
 januari (6)
 2015
 december (1)
 november (5)
 oktober (6)
 september (6)
 augusti (6)
 juli (4)
 juni (5)
 maj (3)
 april (13)
 mars (11)
 februari (8)
 januari (7)
 2014
 december (13)
 november (12)
 oktober (4)
 september (7)
 augusti (11)
 juli (8)
 juni (8)
 maj (10)
 april (11)
 mars (13)
 februari (14)
 januari (18)
 2013
 december (11)
 november (14)
 oktober (6)
 september (6)
 augusti (9)
 juli (7)
 juni (9)
 maj (12)
 april (10)
 mars (17)
 februari (16)
 januari (15)
 2012
 december (11)
 november (11)
 oktober (2)
 september (10)
 augusti (8)
 juli (13)
 juni (9)
 maj (9)
 april (11)
 mars (15)
 februari (19)
 januari (12)
 2011
 december (16)
 november (17)
 oktober (18)
 september (14)
 augusti (9)
 juli (14)
 juni (19)
 maj (16)
 april (19)
 mars (24)
 februari (17)
 januari (27)
 2010
 december (22)
 november (20)
 oktober (24)
 september (19)
 augusti (13)
 juli (27)
 juni (11)
 maj (21)
 april (22)
 mars (15)
 februari (15)
 januari (21)
 2009
 december (22)
 november (25)
 oktober (26)
 september (11)
 augusti (27)
 juli (17)
 juni (15)
 maj (21)
 april (18)
 mars (25)
 februari (18)
 januari (23)
 2008
 december (22)
 november (21)
 oktober (21)
 september (24)
 augusti (19)
 juli (12)
 juni (16)
 maj (13)
 april (20)
 mars (14)
 februari (17)
 januari (16)
 2007
 december (21)
 november (15)
 oktober (10)
 september (14)
 augusti (22)
 juli (13)
 juni (18)
 maj (21)
 april (17)
 mars (21)
 februari (10)
 januari (9)
 2006
 december (3)