Markus Andersson

Hur tror ni det går för mig 2011?

Själv tycker jag förstås denna fråga är väldigt spännande, men även om intresset av naturliga skäl är "lägre" ute bland er andra, kanske det är några som har lust att gissa lite? Smiley

Ligger nu strax över 8mil/v i snitt (8 veckor) och har haft bra flyt i träningen under hela hösten. Siktet framöver är att nå 9mil/v till jan och 10mil/v till maj. Lyckas jag nå den stora milstolpen 10mil/v under 2011 måntro? Eller tar flytet slut och det blir skador precis som tidigare, trots långsammare upptrappningstakt denna gång? Och vad blir det då, 9,5mil eller en tummetott? Eller känns det så jäkla lätt i vinter att jag inte kan motstå att skruva upp ökningen lite och hinner upp i 11mil/v innan sommaren, då ökningen kommer vara pausad några månader?

Och vad blir det för resultat 2011?? Lyckas jag med ökningen kommer det också bli framgångar på tävlingarna. Det har jag tydlig erfarenhet av från tidigare ökningar, oavsett om jag råkat hålla eller så länge det roliga nu varade. Men hur mycket?? 34:16 på milen vore förvisso pers med 1min, men det skulle kanske kunna bli 2min!?! Och den spännande maran som jag ger mig på igen i okt 2011... (Växjö). Succé, eller ännu en flopp till samlingen?? Smiley

Min egna gissning över resultat 2011 finns ovan i presentationen. De baserar sig på att jag klarar upptrappningen till 100k/v innan sommaren. Annars kommer jag troligen "slå mina pers, men inte med så mycket som förväntat". Dvs precis som det brukar bli... Smiley
2010-11-24 18:49.


Kommentarer till blogginlägget


Kan inte mycket om träning & utvecklingstakt alls men några saker talar för dig:

-Lugn & sansad ökning, där har du varit ganska tålamodig.
-Du har även frivilligt avstått från en tävling. Maran. Bra!

Det som eventuellt kan tala emot dig är det frekventa tävlandet. Där vet jag att fler med mig är skeptiska.

Men det är väldigt viktigt för dig att tävla, och utan det skulle du antagligen tappa motivationen, och hur hade det gått då?
2010-11-24Kloka ord från Anders. Motivation slår klass rätt ofta. Jag tycker det verkar lovande att du har lyckats så här långt med mängdökningen. Finns ingen anledning att tro att det kommer misslyckas framöver. Den ökade mängden kommer givetvis ge en ytterligare dimension till tidigare upplägg. Det tror jag i alla fall.
2010-11-24Målen kan gå. 5 och framför allt 10k känns svårast. Så länge du inte håller tillbaka på mängden till förmån för kvalitén om du får svårt att mäkta med båda, så...
2010-11-24Så länge det "frekventa tävlandet" inte handlar om halvmaror & maror tycker jag faktiskt inte de påverkar träningen något särskilt. Till skillnad mot dig Anders blir jag inte särskilt sliten av ett 5km-lopp, skulle kunna köra ett distanspass senare samma dag. Eller ett långpass i 4min-fart dagen efter.

Angående att hålla tillbaka mängden till förmån till kvalité blir det så lite under sommaren, förvisso ingen sänkt mängd, men det jag kommer upp i fram till maj ligger jag kvar kring under sommaren.
2010-11-24Det går nog fint för dig 2011, bra jobbat!
2010-11-24Tror du med "lätthet" skulle klara 32min på milen eller 15min på 5:an.
Men frågan är om du vill offra allt annat du håller på med?
Dvs är "25" medelgoda pers bättre än ett nationellt respekterat pers? Det är ju upp till dig att bestämma.
Tror du hajar vad jag menar, det är alltså helt upp til dig själv att prioritera vad som är viktigast när du senare kollar i backspegeln över din karriär.
Hur som haver önskar jag dig lycka till, alltid kul läsning :-)
2010-11-25Oj, finns du kvar på sidan Tomas! :-) Slipar du på en comeback snart måntro? VC har ju inletts...

Angående 32 & 15 håller jag inte med om att det något jag med lätthet skulle nå. Annars kan man ju undra varför jag fortfarande efter ett flertal års satsning inte är i närheten. Jag har inte samma talang som du. Här tror jag du menar att fokus på en distans istället för allmän träning skulle ge bättre resultat. Ett viktigt lopp om året, istället för tävlingar året om. Andra har framfört liknande synpunkter. Själv tror jag dock inte det gör så jättestor skillnad. Grundträningen skiljer sig faktiskt inte så mycket mellan 1500m och halvmarathon. Och formtoppningseffekten är inte större än att man kan höja grundkapaciteten mer än så på ett år. Det är jag isåfall mer intresserad av.
2010-11-25Din talang för löpning kommer bäst till sin rätt på 5 och 10K och jag tycker att du nu ska fokusera på dessa distanser. Fortsätt att tävla på kortare distanser och upp till halvmara (och Lidingö), men utan att prioritera dessa. Jag tycker också att du ska ta hjälp av en coach som kan se din träning från ett annat perspektiv, bromsa, pusha, komplettera och styra om när det behövs.

Kan du hålla i träningen utan att gå över kanten kommer vi att se både sub16 och sub34 nästa år.
2010-11-25"Här tror jag du menar att fokus på en distans istället för allmän träning skulle ge bättre resultat. Ett viktigt lopp om året, istället för tävlingar året om. Andra har framfört liknande synpunkter. Själv tror jag dock inte det gör så jättestor skillnad."

Jag tillhör dom som tror att det för dig skulle kunna göra stor skillnad.

Att träna på att formtoppa är ett långt perspektiv inte heller dåligt. Att kunna toppa formen är en bra egenskap det också.
2010-11-26En stor anledning till att jag inte tror skillnaden skulle bli så stor är för att jag helt enkelt inte skulle ändra träningen något särskilt nu, även om jag satsade helt och hållet på att vara i toppad 5000m-form i aug-11. Om jag tränar likadant i vilket fall, då blir förstås utfallet ungefär det samma. Skillnaden jag skulle göra är tävla mindre, för att lämna mer plats för "optimerad 5000m-träning". Men då jag själv inte tror så mycket på optimerad träning och vissa typer av pass, utan förenklar det hela till att det gäller att "träna mycket och hårt" helt enkelt, då känns ju detta skippandet av tävlingar och istället specifika pass som ganska onödigt.
2010-11-26Och för övrigt kommer egentligen diskussionen inte leda någon särskild vart, för även om jag skulle bli övertygad om att skillnaden är större med mer säsongsuppdelning och fokus på vissa distanser, då skulle jag ändå inte ändra på mig. Jag V-I-L-L tävla året runt på alla sträckor. Punkt. :-)
2010-11-26