Markus Andersson

Vintercupspremiär i Nybro

Då var säsongen 2011 uppstartad i form av den trevliga tränings-tävlings-serien Vintercupen! Smiley Nio deltävlingar kommer köras under vintern, de flesta kring 5km men även spridning ner till 1,854m och upp till milen. Detta var min 20e deltävling.

Dagens runda bestod av "Svarta femman" i Nybro, ett extra kuperat motionsspår med flera branta backar. Nu dessutom lerigt och blött i och med de senaste dagarnas regn. Hade 17.30 ifjol och är i klart bättre form nu, så den tiden bör jag slå, trots att banan är tyngre nu och att vi dessutom får springa upp & ner för en extra backe mot slutet som vi genat förbi tidigare år, handlar om ~10s.

Av konkurrenterna är ingen av fjolårets tre topplöpare, Johan Svensson, Daniel Johansson och Tomas Olsson på plats. Tomas skadade sig i somras och fick nya problem när han försökte starta upp på hösten, så där återstår det faktiskt att se om han kommer tillbaka. Daniel var i bra form förra vintern men har sen knappt tävlat alls under 2010, var dock med i något mindre terränglopp nyligen, så han kan nog tänkas dyka upp framöver. Johan var tydligen utomlands nu, men kan kanske också dyka upp senare på någon/några deltävlingar.

Själv var jag fyra ifjol, men var inte någon given etta nu för det. Idag gästade David Nilsson och lär knappast vara hotad, men han bor nere i Malmö numera och lär inte vara med i så många fler deltävlingar? Sen har vi Oskarshamns (tidigare Hultsfreds) Christofer Fogel och numera klubbkompisen Marcus Petersson (tidigare Oskarshamn), som lär vara ganska jämna med mig. Tobias Ingvarsson får också nämnas i samhanget, Ken Slättengren gick fram starkt ifjol och har haft en bra säsong nu fast på kortare sträckor, med lite mer uthållighet kan han absolut börja fajtas även på 5km-lopp. Linus Dahlström kan också slå mig på kortare sträckor när han är iform. Per-Markus Jönsson dök också upp, har varit snabb tidigare och håller fortfarande hyfsad nivå.

Hur som helst tar David täten och Fogel hamnar i rygg, själv är jag trea men släpper en lucka tidigt i första uppförsbacken, fortsätter uppför en hel del men övriga stannar bakom mig. Brant nerför och sen kurva, där jag druttar omkull i en större vattenpöl. Shit, var första tanken, "nu får jag halta några steg och sen komma igång lite sakta, men lär inte vara motiverad att köra för fullt". Det visade sig dock att jag inte slagit i och fått ont på något sätt, utan det gick utan besvär att springa vidare för fullt direkt. Några sekunder tappade jag dock, och Marcus Petersson passerade.

Håller positionen någon km, men tar sen in på och passerar Marcus som fått håll. Börjar nu ta sikte på Fogel 60-70m framför (David har stuckit), men närmar mig inget särskilt. Efter halva börjar jag dock ta in lite, men fortfarande när vi passerar start/mål med 1km kvar är luckan hyfsat stor. Jag har även lite svårt att gasa för fullt när underlaget liksom inte svarar, utan man klafsat & sliddrar omkring lite hela tiden.

I mål på 17:25, 10s bakom Fogel, men 5s under fjolårets tid. David 16:17. Tja, okej insats men inte mer, hade behövt ha Fogel bakom mig för att vara helt nöjd... Smiley

Nästa runda blir också en kuperad variant i Ålem, lite längre med 7.2km och mer i terräng än dagens motionsspår. Passar väl inte mig så bra, men jag får väl sikta på revanch i alla fall! Smiley Sen kort sprintsträcka på 1,854m i Smedby i tredje deltävlingen.
2010-11-21 13:40.


Kommentarer till blogginlägget


Även om det inte ligger för dig med grisiga leriga terränglopp typ Tjurruset skulle du ändå kunna fundera på att införskaffa ett par pjuck till just såna här dagar. Typ en tunn lätt Inov8. Hade du kanske sprungit 11 sekunder bättre med en sån? Bra sprunget ändå efter förhållandena!
2010-11-21Lr se det så här: Att undvika en enda onödig vurpa med påföljande skaderisk kan mycket väl vara värt tusenlappen som en sån extranko kostar.
2010-11-21En tunn och lätt racer för mjuka underlag är precis vad jag har, Asics Pirahna 130g med ganska tunn & hård dämpning, dvs lämpar sig inte för asfalt. Sökte på Inov8 och hittade en hemsida där de flesta skor kallades för racers, men jag hittade inte en enda under 200g, däremot skor som vägde över 300g men som fortfarande kallades för "ultralätta"!?! Sådana heffaklumpsskor har jag ju inte ens när jag är trött, sliten och joggar fram med ett så klumpigt hälsteg jag nu har som sämst.
2010-11-21Dock har ju inte Pirahna något vidare mönster, så är det halkigt finns det förstås skor med bättre grepp, vilket väl var vad du i första hand var ute efter. Tycker dock inte jag brukar vurpa så värst ofta att det känns intressant att skaffa någon särskild terrängsko.
2010-11-21212 g: http://www.loplabbet.se/system/search/product.asp?id=1512

190 g: http://www.loplabbet.se/system/search/product.asp?id=2182

Men nej, ingen av dessa kan ju jämföras med den extrema Pirahnan, stora gummidobbar väger ju lite :(
2010-11-21Ahh, de skorna var ju klart bättre, särskilt 190g-skon ser intressant ut. Med den hade det kunnat gå fortare idag, bättre fäste hade gett mer än jag förlorat på de extra grammen. Förutom terräng kan terrängskorna säkert även ge bättre fäste i snö.

Men faktum kvarstår dock att jag inte springer särskilt många sådana här lopp, och dessutom är väl de få lopp det blir inte särskilt viktiga utan mer motionslopp/på skoj. Så jag sparar nog slantarna ändå, i alla fall tills vidare. Tack dock för tipset, hade inte riktigt koll på att så lätta grovt mönstrade terrängskor fanns. Trodde terrängskor normalt vägde >400g och att det fanns en del "lättare" varianter på 250-300g.
2010-11-21Har en 212:a själv till obanat/terräng och har satt i metalldobb inför vintern. Hade kanske spöat dig idag med dom på fötterna? *Ler ironiskt*
2010-11-21Självklart hade du spöat mig idag. Om du vågat ställa upp alltså. Men jag har full förståelse för att gamlingar som du är rädda att ramla och slå sig när det är halt och slirigt, trots superskor på fötterna. Så det var nog bäst för oss båda att du fegade ur och lufsade ett långpass istället, du slapp riskera skador, och jag får leva vidare i tron att vara snabbare än dig? :-)
2010-11-21*Garvar*

Jag ligger dessvärre närmare minuten efter dig på lite längre distanser i dagsläget. Men kanske att jag skulle ta och dyka upp nån gång? Nån måste ju slåss om sistaplatserna ;)
2010-11-21Minuten efter mig? Men det låter ju ändå ganska bra, synd att du inte var med i Jämjö, 1.18 hade varit imponerande! :-D
2010-11-21*Hmmm*
2010-11-21Va...? Menade du på något annat sätt? Inte 1min PER KM, va?! Oj, nej... det går väl inte? Alltså, kan man springa så långsamt, menar jag? Var motsvarar det egentligen, alltså, i verkligheten? Rask promenad? Blev lite förvirrad nu, svårt att beräkna. Hamnade liksom för långt bort från vad som kan anses rimligt, "utanför kartan" som man brukar säga, och saknar då måttstock och beräkningssätt, som fortfarande gäller...?

:-p
2010-11-21Hmm! Kom igen på 100 m under nästa ÖM. Med en hel höftböjare snackar vi max en sekund. Lr att Mr Big t.o.m. kan åka på däng? *Hornen växer ut i pannan*
2010-11-21*He He* Utmaningen antas. Men 100m är ju ingen distans jag har några särskilda ambitioner att förbättra mig på, utan för min del handlar det ju om circus sub 14s. Så hur många sekunder senare du släpar dig över mållinjen är ju helt upp till dina ambitioner att sprintträna. Kan dock inte lova att "bli orolig" även om du skulle göra framsteg och rapportera om träningspass som "enligt dina beräkningar" tyder på en kapacitet under 20s... :-)
2010-11-21Tydligen svårt att lugna ner sig när man väl fått fart på det spydiga och upptrissande skrivandet... :-p

Lite mer fakta, årsbästa 2010:
Markus 14.07
Anders 14.09
Med andra ord är det alldeles för jämt mellan oss på denna distans för att du ska kunna hävda att "du lyckats med något av värde" genom att vara mindre än 1 sek bakom mig. Vill du prestera något får du faktiskt slå mig!! :-)
2010-11-21Mja, ärligt talat var det där med att jag skulle springa 100m på circus sub 14s en lite förskönad sanning, när jag kollar min 100m-statistik. Har genomfört denna besvärliga distans 12ggr och tagit mig under 14s 5ggr, men fyra av dessa har varit med >2,0m/s i ryggen. Självklart är det 13.63-perset i godkänd vind som etsats sig fast i minnet, och jag tror mig därför vara en stabil sub 14s-löpare. Sanningen är dock att jag förträngt ganska många resultat >14s... Särskilt att jag varit över FEMTON sekunder en gång!?! :-S

13.63
13.64w
13.78w
13.82w
13.92w
14.05
14.07
14.09
14.17
14.28
14.42
15.05
2010-11-21Intresseklubben noterar förstås även att debutnoteringen hyfsade 13.82w (måttlig övervind, +2,2m/s) skedde 2004 i de gigantiskt klumpiga Brooks Glyserin! :-p (de skor jag allmänt sprang i på den tiden)

http://s7ondemand1.scene7.com/is/image/roadrunnersports/BRK465?wid=500&hei=500

Hur fasen var det möjligt? Eller rättare sagt, varför springer jag inte på sub 13s nu när jag har spikskor och vältrimmat löpsteg? Inte kan väl snabba muskelfibrer omvandlats till långsamma av ett gäng års långdistansträning?!?
2010-11-21Jag tror inte att muskelfibrerna bokstavligen omvandlas men att varje enskild muskelfiber kan växa till sig lr bli smalare beroende på om den tränas specifikt eller ej. Antalet fibrer av respektive slag påverkas nog bara hos yngre personer. Kan givetvis ha fel här?

Och sen vet vi ju båda två att varje löphastighet har sitt eget löpsteg och löpteknik, och eftersom ingen av oss satsar på sprint så blir en sån uppgörelse mellan oss mer en tävling mellan gener och ålder.

Jag är ändock djupt imponerad av din statistk-koll, 14.09 på mig är betydligt mer än jag själv kommer ihåg. Notera att detta sattes med en akut överansträngd höftböjare till följd av ett överambitiöst backträningspass en vecka tidigare.

Så det blir med allra största nöje jag tar mig an en 20 år yngre ungtupp under nästa ÖM. Och, min unge vän, om jag inte missminner mig ställde du inte upp på 100 m under ÖM 2010. Hur kommer det sig att du inte ville kråma dig i segerglansen den gången?

Under ÖM 2011 har även jag smutta spikskor, dock inte för bana utan en lite tyngre och mjukare variant för terräng. Det mesta du kommer få se av dem är ändock den röd-svarta undersidan ;)
2010-11-22Jorå! Jag ställde visst upp på 100m i ÖM. Fast inte Gubb-ÖM:et alltså, utan den riktiga tävlingen för min del.

http://www.olandsidrottskrets.se/friidrott/arkiv/2010_OM-resultat.html

Deltog lite vid Gubb-ÖM:et också, men då lite mer utvalda grenar. Hade jag vetat att du ville få pisk hade jag väl kunnat klämma en hundring där också. Självklart behöver du inte t.ex. jämföra vilka vindar vi hade i våra olika 100m-lopp, bara för att jag råkar länka till resultaten... ;-)
2010-11-22Jag talar inte genom att hänvisa till gamla dammiga resultattabeller ;) Under 'gubb-ÖM' eller vad du nu väljer att kalla det kommer jag tala genom adrenalin och tartransmulor som slits loss till följd av brutal kraft & acceleration.

Men helt allvarlig skulle det vara riktigt kul att ha startplatserna intill varandra och ge järnet! Helt fel gren för oss båda men riktigt kul eftersom vi verkar kunna vara rätt så jämna ;););)
2010-11-22Har haft exakt samma snack om en match på 100m mot Kalmar OK:s Kent Lindblad (11,9 i skolan som ungdom), men av någon anledning har han liksom aldrig dykt upp vid de tillfällen matchen skulle ägt rum... :-/ Urbota fegis alltså, som bara snackar.

Känns som det finns större hopp om dig... :-) Iofs trodde jag på Kent också i början!
2010-11-22Eftersom ställningen idag är typ 100-0 till dig så riskerar du allt & jag i princip ingenting. Tja, det skulle bli 101-0 till dig vid en ev. vinst, men det ser jag inte som nån större prestigeförlust i dagsläget.

Och sen kan jag ha en viss förståelse att det skulle vara rätt surt att åka på däng av en 45-årig gubbe som löptränat i 15 månader... Ni 25-åringar har ju ofta en övertro på er egen förmåga ;)
2010-11-22100-0 ? Ojoj. Någon av oss har väldigt dålig koll på statistik märker jag, för jag hade gissat på något helt annat. Vem av oss är ute och cyklar, på Öland, eller kanske Madagaskar? Visste inte ens att du hunnit med så många som 100 lopp under dina relativt tävlingsfattiga 15 månader... Ännu mindre att vi mötts i många av dem. Jag hade snarare gissat på ställningen 3-1, där den senare siffran förtjänar ett utropstecken! VÖM 1500m & kula, DM 5000m och Victorialoppet. Vilka 96 tävlingar har jag missat? :-)

Med tanke på att långdistans och 100m är såpass olika anser jag mig inte vara bättre "tränad" än dig för detta event. Däremot vill jag förstås inte bli slagen av en 45åring, vare sig på 100m eller i kula (!). Det senare är dock redan ett faktum. Skulle fler förluster inträffa rämnar inte min värld. Jag tycker det är kul att tävla, har jag inte överlevt förluster hade jag nog inte kört >50 tävlingar per år.
2010-11-22Förresten vore det faktiskt mycket roligare att tävla mot dig på 100m, än t.ex. 1500m. Är det inte jämnt blir det ju inget tävlingsmoment! Jag skulle mycket väl kunna få pisk på 100m, men också mycket väl slå dig. Just därför vore ju ett möte roligt.
2010-11-22Sen har vi ju 200 m oxå! Men 400 m blir nog dessvärre inte fullt lika spännande :(

Jag har sprungit flera lopp i distanser mellan 1500 m och halvmaradistansen, dock inte med dig som motståndare i samma lopp. Räknar ändå dessa som 10-0 till dig. Som en realistisk gissning i förskott... Men OK, i tävlan man mot ungtupp står det 1-3 just nu, vi kör på det ;)
2010-11-22Om du skulle slå mig på 100m, men jag dig på 200m, då skulle vi kanske ta 110m häck som avgörande match? Det ligger ju mitt i mellan, sett till distansens längd... :-p
2010-11-22Om jag slår dig? Du menar säkert när jag slår dig... *Häck? Uh uh uh, min trötta höftböjare kvider* Ja-a-a-a vilken rolig ide, Markus! *Hmmm, vore kul iof. men jag kan inte träna nåt i förväg, då blir det tvärstopp*
2010-11-22Tillägg: Om du av någon anledning skulle tänka om vad gäller terrängskorna ovan så tror jag den lättare skon kan vara för tunn för att eftermontera metalldubb i. Jag har 212:a med metalldubb isatt i efterhand nu inför vintern, se foto i min träningsutrustning.
2010-11-24