Markus Andersson

Jämjöhalvan, pers, men ändå stolpe ut

Ett numera kontrollmätt halvmarathon några mil söder om Kalmar på lite småkuperade grusvägar, dock inga större backar så det går att springa ganska fort. Vädret var bra sett till uppsprickande & uppehåll och 8-9°C, däremot sämre av ganska stark vind.

Arrangörsklubben Team Blekinges David Högberg har trissat upp stämningen inför loppet, bla. att nämna mig som en av favoriterna, jag som känt mig i bra form senaste tiden och tyckte konkurrenterna kändes "jämna men klart slagbara" kunde inte låta bli att sikta in mig på segern. Sen dök fler och fler jämna konkurrenter upp i startlistan, men fortfarande ingen oslagbar, så jag hoppades fortfarande på seger. Tidsmässigt siktade jag annars på sub 1.17, jämfört med det 2,5år gamla perset 1:17:38 och årsbästat 1:18:07 i Hultsfred som jag var nöjd med i sep.

I Hultsfred hade jag öppnat ganska hårt, inkl. flera ryck, i lite för överdriven jakt på att skaka av mig konkurrenterna, visserligen lyckades jag, men sen tappade jag själv också lite för mycket andra halvan. Nu bör visserligen uthålligheten blivit lite bättre, men jag tänkte ändå hålla mig lite lugn första ~5km. Å andra sidan är det mest medvind första halvan, och då även motvind andra halvan, så om jag nu hamnar i täten med icke dragvilliga i rygg vill jag ju helst sprungit ifrån dem innan vändpunkten.

Starten går och jag håller mig lugn några km, men sen glider jag ifrån klungan ändå och får bara med mig Brittatorps Christian Malmström. Kan inte låta bli att testa några ryck & farthöjningar i samband med nerförsbackar (som passar mitt löpsteg mkt bra), men så lätt blev man inte av med honom, så då springer jag bara på i den fart som känns lagom för mig. Km-tiderna har varit snabba, under 3:30/km första 2km, sen lite drygt och 5km passerades på 17:35, 3:31/km. Då har dock farten gynnats av medvind bitvis och kanske även lite mer nerför än uppför. Lämpligast bör i alla fall vara att hålla sig lugn till senare i loppet så nu håller vi 3:40/km fram till 8km.

Lite senare börjar faktiskt benen kännas slitna, trots att jag inte är särskilt anfådd. Blir i alla fall lite orolig och håller igen ytterligare lite, en del uppförsbackar gör också att jag inte kan köra så mkt hårdare utan att i alla fall tillfälligt dra på mig syra, vilket inte känns lämpligt. Christian går faktiskt upp och drar då några km fram till vändpunkten, banan har svängt en del så här på slutet hade vi faktiskt motvind, annars mest medvind hitintills.

Vi såg ingen 10km-skylt men bör haft ~36:00 någonting (~18:30 på andra femman), och 38:20 halvvägs = mot 1:16:40, men nu väntar ju motvind. Ganska precis vid vändpunkten får vi dock sällskap av Trollhättans Daniel Berggren och Teamets Thomas Letterkrantz och de var mer dragvilliga än Christian, så dem får jag en del vindskydd av på tillbaka vägen. De höll först vår fart en bit, men sen gjorde de ett ryck och höjde farten igen. Till min förvåning har jag faktiskt inga som helst problem att hänga med, säkert var lutning nerför och medvind kraftigt bidragande orsaker. Men inte heller senare i uppförsbackar (som alltid går tungt för mig jämfört med konkurrenter) hade jag några problem.

Vi tuffar nu på i ganska bra fart några km, innan grusvägen blir lite mer lerig bitvis efter tidigare dagars regn och vi svänger även upp mer mot vinden, och farten sjunker något. Thomas är den som drar mest nu, men efter vätskekontroll kring 15km går Daniel fram. Själv har jag varit framme lite grann efter någon nerförsbacke då och då, men håller mig annars bakom då jag är en ganska stark spurtare och lär ha ganska stora segerchanser om jag istället sparar på krafterna.

15km passerades på 54:40 (18:40, 3:44/km) och sen är även jag allt mer uppe i täten, känner mig faktiskt ganska fräsch och kan inte låta bli, däremot drar jag inte särskilt hårt med tanke på motvinden. Hade det inte varit för blåsten hade jag kört på hårdare, nu kändes det dumt att köra slut på sig samtidigt som man då drar fram konkurrenterna i bra fart. I någon nerförsbacke kring 18km får jag ändå en lucka och hade det inte följts av en uppförsbacke hade jag kanske valt att försöka sticka reda nu.

Precis innan 20km-skylten är det dock en nerförsbacke igen och nu är det dags! Ökar farten rejält och får direkt en klar lucka, skylten passeras på 1:13:14 vill jag minnas (18:35 på femman), medan jag hade hoppats på 1:13:00 eller under för att sub 1:17 ska vara under kontroll, nu kan det fortfarande gå i och med att jag har krafter till ökning, men osäkert. Sen kommer dessvärre flera uppförsbackar i rad som ger syra och med flera hundra meter kvar att springa tvingas jag slå av på farten för att hålla hela vägen. I nästa uppförsbacke (jäkla skit!) kommer Daniel & Christian ifatt och förbi, jag får öka trycket igen för att hålla deras ryggar, och när backen är slut kan jag inte vänta längre (då jag är dålig sprinter/kortspurtare) utan vrider upp trycket till nästan max. Christian hänger fortfarande med och in sista högersvängen har jag nu ökat till verkligen max då jag i alla fall inte ska förlora spurten på att jag åtminstone inte försökte. Hoppas han ska ge upp men icke, när det blir lite bredare & fast mark 30-40m från mål flyger han om och jag är chanslös.

Christian vinner på 1:17:01 och jag får 1:17:03, 3:39/km = besvikelse nr 2, retfullt nära de sub 1:17 jag tänkt mig. Sista 1,1km i 3:28/km trots en hel del uppför. Daniel blir 3a på 1:17:06, medan Thomas verkade ha gett upp direkt när vi andra stack med dryga km kvar då han hade 1:17:24.

Summerat förstås jäkligt besviken att missa segern så knappt, hade det inte gått uppför just sista km hade jag haft klart bättre chanser. Att vänta längre med att starta spurten hade inte heller varit någon lyckad idé mot just Christian, möjligen hade jag blivit av med honom om jag kört hårdare från 15km, men då hade jag också fått dra fram Daniel i motvinden och då kanske inte orkat spurtslå honom. Kanske var jag helt enkelt inte tillräckligt bra för att kunna vinna, oavsett upplägg?? Frustrerande i alla fall. Att jag faktiskt slog 2 av 3 konkurrenter som fortfarande var med i matchen vid 20km-markeringen känns inte tillräckligt bra för att kompensera seger-missen.

Att missa 1:17 kändes faktiskt inte lika surt, detta är ändå bara en mellanlandning hösten 2010 på väg mot betydligt bättre tider. Det viktigaste var egentligen bara att slå 1:17:38-perset från 2008, även om jag hoppats & trott på lite bättre än 1:17:03. Blåst och konkurrenter gjorde det dock för mycket till ett taktiklopp, inga optimala förutsättningar att jaga en så bra tid som möjligt.
2010-11-13 14:18.


Kommentarer till blogginlägget


Bra lopp om du frågar mig och som du själv säger, vind & kupering är ju inte optimalt. Imponerad av dig som vanligt!
2010-11-13Bra sprunget Markus!! tråkigt att gå miste om vinsten på upploppet med så lite kvar!!
2010-11-13Förstår ditt upplägg med att satsa på en lång spurt i stället för att få stryk i slutet av spurt-snabba konkurrenter, för det var så jag brukade köra förr när jag tävlade mot ex-pojkvännen. Var chanslös mot honom på korta sträckor (han sprang 100 meter på 13 sekunder, jag på 17...) men på längre sträckor kunde jag ibland vinna om jag ökade tempot tidigt.

Synd att det inte höll för dig den här gången, men grattis till pers! Det måste vara kul att vara dig nu: Förbättringar på flera distanser och utnämnd till favorit i loppet och du har ju alltid varit snabb men nu är du ju grymt snabb! Hade jag varit du så hade jag nog suttit och dagdrömt om att ge svenska eliten en match på diverse distanser om nå't år :-)
2010-11-13Det lite konstiga för mig är att jag är bättre på medeldistans än de flesta långdistansare, men samtidigt sämre på sprint! Där saknar jag ganska mycket "naturlig max-snabbhet", som en del långdistansare skulle kunna ha mer av, utan att ha tränat på det. Så för mig är en lång spurt bättre än både kort spurt och hårdkörning i flera km. I och för sig är jag inte dålig på längre hårdkörningar heller, men nu med motvind valde jag att vänta trots att jag hade krafter kvar. Sen blev egentligen sista km som går en hel del uppför helt fel parti för mig att försöka springa ifrån konkurrenterna... La tyvärr inte märke till att det gick SÅ mycket nerför första km. Hade jag varit medveten om det hade jag nog försökt springa ifrån konkurrenterna tidigare, trots motvinden.

Angående svenska eliten känns steget upp dit väldigt stort... just nu kämpar jag ju för att överhuvudtaget kunna delta på arena-SM utan att komma sist. Går träningen bra några år kan jag tänka mig att jag etablerar mig i svenska topp-bredden, men tror inte jag når ända fram till att fajtas om de främsta placeringarna. Hade jag kunnat nå så långt tycker jag att jag borde sprungit fortare i dagsläget än vad jag gör nu efter sex års satsning. Sen inser jag förvisso att jag är jättesnabb sett från ett motionärssperspektiv, men man måste alltså vara ytterligare ganska mycket snabbare för att vara svensk elit.

I och för sig skriver du "dagdrömma", men jag brukar faktiskt aldrig drömma om något särskilt som jag inte tror mig kunna nå i praktiken.
2010-11-14Får gatulera till en fin prestation. Helt klart din bästa halvmara någonsin.
2010-11-14Tack, ja det blev ju personbästa, och i ett mindre taktikfyllt lopp finns kapacitet för ytterligare lite.

Hoppas få sällskap av dig nästa år, i alla fall inledningsvis... att du skulle hänga med mig hela loppet är naturligtvis för mycket begärt! ;-)
2010-11-14Alltid lika ödmjuk;) Vi får väl se hur det blir. Glöm inte att jag fortfarande har ett bättre pers än dig på kontrollmätta sträckor från 10km upp till marathon.
2010-11-14Hehe, visst, du förtjänar respekt med tanke på dina pers (som jag är medveten om). Pratar man just Jämjöhalvan har du ju dessutom ett flertal segrar, mot mina 0 stycken. Men man persar ju inte i alla lopp man ställer upp i, så löpare med bättre pers kan ändå vara möjliga att slå. Så sent som igår slog jag ju dig med +10min. Även Thomas som noterade låga 1.16 för bara några månader sedan slog jag. Tyvärr är det ju en del av verkligheten att man inte är på topp jämnt.

Naturligtvis gäller även det omvända, jag kommer inte anse mig själv vara oslagbar nästa år - trots att jag då har överträffat även dina pers på 10km - marathon! ;-)
2010-11-14