Per Månsson

Garmin 305, är du eller jag snurrig?

Sprang intervaller igår på centrala idrottsplatsen i Lund.
Banvarvet är 400m.
Serien jag sprang var 800m 400m 400m 800m.

Hur kan då min nya Garmin 305 visa följande missvisande resultat.
862m 433m 425m 864m
852m 431m 419m 846m
832m 416m 427m 833m

Garmin visar ju mellan 9 och 4% fel, för mycket alltid.
Jag springer ju i princip längs sargen hela varvet runt, enbart ute på bana 2 vid "omkörning".
Så här himla fel får den inte visa. Då blir de reklamation direkt.
Kanske någon vän har ett tips för en nybörjare av Garmin.
2010-10-22 13:02.


Kommentarer till blogginlägget


Är den inställd på "smart recording" eller lagrar du data för varje sekund? Sistnämnda är en absolut nödvändighet för noggrannhet. Att det sen inte är världens bästa noggrannhet när man springer där det svänger mer eller mindre nonstop på bana är väl inget stort problem eftersom den ändå är kontrollmätt, men om du tuggar distans där det är mer raksträckor får du bättre noggrannhet. Men generellt överskattar den nog sträckan lite om man ska tro alla som gnäller på att kontrollmätta banor är för långa. Det finns olika tillåtna sätt att kontrollmäta tävlingsbanor och gps är inte en av dem även om garminägare har en tendens att sätta högre tilltro till sina manicker än till välkalibrerade mäthjul...

2010-10-22Det var rätt dåligt väder, kanske inverkade det på hur bra kontakt du hade med sateliterna. Sedan gissar jag att gps inte är helt optimalt att mäta med på en så liten rundslinga.
2010-10-22Vädret brukar bara påverka inlåsningstiden, men liten rundslinga omgiven av byggnader och träd där signalen studsar rundor är ett svårt fall att knäcka.
2010-10-22Prova att springa Akademilen, som ju är kontrollmätt - av dig - och se vad som händer med Garmin!?
2010-10-22GPS är som allra mest missvisande när man springer runt, runt, runt. En på GPS-området tekniskt kunnig person försökte en gång förklara detta intressanta fenomen för mig, men jag har dessvärre ej kompetensen att återberätta...
2010-10-22Just på rundbana är ju Garmin knepig som sägs ovan. Ett bra hjälpmedel för att se vad som blir fel är ju att läsa in på kartunderlag för analys, t ex Garmin connect, Sporttracks eller här på Funbeat. Brukar du göra det? Och låter du den söka satelliter tillräckligt länge innan du sätter igång? Och jag håller med Tiger om att du ska ställa in den på sekundmätning. För mig, på den tiden jag kunde springa ordentligt och sprang på bana, brukade varven bli 401-402 meter, mer än så skilde det aldrig.
2010-10-22Tack alla vänner med Garmin kunskap.
Jag får studera vidare. Lovar rapport framöver.

Tiger - har ingen aning om vad den är inställd på. Ska spana runt bland menyerna. Betr banmätning håller fullt med. Bara man har en Garmin mojäng på handleden, så är man världens expert :-)
Ove - Det sades ändå att min Garmin skulle få hjälp av sju grunker där ute i atmosfären.
Anna D - har bestämt mig för en testrunda på S:t Hans, intressant test.
Jim - tror din tekn vän menade kvadrater, att hela världen är indelad i små kvadrater, och beroende på vilken kvadrat man befinner sig i, och förflyttar sig, indikerar till GPS:en
Eva K - Hm, läsa in på va då?
Ja, denna gång fick den söka länge. Hela vägen hemifrån till ip, innan jag började använda den.
Håller me, inte mer än max 1m skulle jag acceptera.

2010-10-22Läsa in på någon sorts kartunderlag måste man ju göra, inte minst för att kunna bedöma om man fått en korrekt mätning men också för att i efterhand kunna se hur man sprang om man varit i okända trakter. Här http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=559003 ser du ju t ex hur jag sprang i söndags. Via Sporttracks http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/ kan man få bättre kartor, t ex en plug in med kartor från hitta.se. Fråga Leif, han kan förklara allt! :-) Sedan ska du låta Garmin leta satelliter i lugn och ro, inte under förflyttning.
2010-10-22Tack Eva. Du skriver "för att kunna bedöma om man fått en korrekt mätning". Men herre Gud, jag har ju köpt en GPS. GPS är en mojäng som bla ska återge en sträcka. Den ska jag väl inte behöva verifiera i efterhand?
Och dom här kartorna som finns på internet, är väl uppmätta med någon form av satellit de också. Alltså borde resultaten bli något så när samma. Och ändå vet man inte om de mätt rätt.
Hur som, jag ska testa vidare som sagt. Varför ska det vara lätt, och stämma med en gång :-)
Jag undrar bara var jag hittar intsälllningen "smart recording" kontra sekund?
2010-10-22Den är bättre än en pedometer i alla fall. ;-)
2010-10-22Som jag sagt förut är jag varken försäljare av Garmin eller GPS och det som jag lärt mig har jag lärt av erfarenhet och av de som vet mera. Det alla är ense om är att GPS påverkas av många faktorer, speciellt en GPS med så liten antenn som en armbandsklocka kan ha. Den påverkas av tillgången på satelliter (de är inte alltid lika tillgängliga) och störs definitivt av höga hus och berg, i rätt liten mån av skog. Därför måste man läsa in på kartunderlag för att se att man inte fått störningar under det aktuella passet. En del tycks mer eller mindre alltid få dåliga mätningar medan andra nästan alltid får bra mätningar. Till de sistnämnda hör jag och jag vet faktiskt inte vad vi gör annorlunda än den förstnämnda gruppen gör. Sekundmätning ställer du in genom att gå på "inställningar", vidare till "dataregistreringar" och där kan du välja mellan varje sekund och smart registering. Välj då varje sekund. Och jo, man behöver verífiera i efterhand, eftersom GPS inte är en exakt vetenskap men en rolig och nyttig hjälpbräda om man handhar den korrekt.
2010-10-22PS. Jag har haft GPS-klockan i 5 1/2 år vid det här laget och har hunnit lära mig dess för- och nackdelar. Jag älskar den prylen, men om min Germin visar annorlunda än vad banmätaren kommit fram till på en kontrollmätt tävling kan du säkert gissa vad jag litar på. För mig är Garmin en träningspryl som gör träningen roligare, speciellt analyserandet efteråt. På kontrollmätt tävling kan den lika gärna stanna hemma men då använder jag den för tidtagning. Men jag springer också många småtävlingar som alls inte är kontrollmätta och då kan min GPS visa lika rätt som arrangörens.
2010-10-22Ni hade rätt Eva och Tiger, hittade inställningen, nu står den på sekunder, tack!
Eva - du verkar verkligen insatt, konsulterar dig fler gånger :-)
2010-10-22Hjälp, så svårt det verkar. Tror jag håller mig till gissande av banlängd. Som innan. Fast gärna stor knapp på klockan för tidtagning....
2010-10-23När den söker försöker den lista ut var den är. Om du då rör dig...
Låt den vara stilla till den har låst sina satelliter nästa gång.
2010-10-23Anna D, det är verkligen plättlätt om man följer några få enkla regler! :-)
2010-10-23Min klocka visar exakt samma och jag har undrat om varvet verkligen blir så mkt längre bara för att man inte håller sig enda inne vid kanten så jag tackar också för tipset om att byta fråm "smart"(?) recording till varje sekund :)
2010-10-23Eva LK: för dig ja, du smarta kvinna.... ;)
2010-10-23Hej Per
Jag sprang ju samma pass som dig men min Garmin 405a mätte mycket bättre. jag fick:
808, 406, 401, 802
813, 400, 404, 807
811, 406, 407, 820
405an räknar nog lite annnorlunda men så stor skillnad borde det inte vara. Om du inte får bättre mätning med de nya inställningarna så skall du reklamera klockan.

Ett kul höstpass var det annars!

2010-10-23