Markus Andersson

DM Halvmarathon, Hultsfred - Seger på 1:18:07

Första halvmaran sen jag återupptog distansträningen förra hösten, spännande! Under fjolårets "mängdbojkott" feb-aug försvann uthålligheten snabbt och de mindre lysande tiderna 1:20:44 i Gtbg-varvet och 1:22:47 på DM i aug noterades. Upptrappningen sen har periodvis gått ganska trögt, så det är nu först de senaste veckorna jag på allvar äntligen närmat mig tidigare träningstopp (snitt 85km/v) under våren 2008, då jag också satte halvmaraperset 1:17:38, 3:41/km i Gtbg. Lite mängd & långpass saknas dock, och därtill har det inte blivit så många tröskelpass, särskilt inte längre. Så att rå på perset trodde jag inte riktigt, men 1:18-1:19 bör klaras. Flack bana, mulet och säg 16°C, dvs inget sådant ska sinka tiden. Enda osäkerhetsmomentet är att jag springer i lite tyngre distansskor som känns en smula klumpiga i högre farter. Har dock gjort något bra lopp även i dem, så det kanske inte gör så mkt.

Placeringsmässigt ingen föranmäld jag inte kan slå, däremot 4st ganska jämna konkurrenter, klubbkompisen Tobias Ingvarsson, Hultsfreds Christoffer Fogel, Kisa SK:s Johan Gustafsson och IK Vistas Håkan Joriksson (1:19:44 i år). Johan ingår inte i DM så det räcker med att slå t.ex. långtradaren Håkan utan spurtförmåga för att säkra DM-medalj, vilket inte borde vara några problem om dagsformen är okej. Tobias är jämn med mig både sett till uthållighet och spurt, Johan kanske något starkare men har heller ingen spurt. Svårast att slå blir nog hemmalöparen Fogel som både gjort milen under 35 nyligen, lätt kan växla tempo och spurta rejält, och faktiskt även kört mer långpass & längre distanspass än mig. Lättast att slå honom bör vara hårdkörning lite längre sträckor innan 15km och få honom att släppa, men för att jag ska klara det måste min dagsform vara klart bättre än hans. Han säger sig faktiskt varit förkyld i veckan, så när vi står på startlinjen känns inte segern helt omöjlig att ta...

Starten går och jag hamnar i täten. Går ganska fort, men det känns bra och jag litar på min känsla och sänker inte tempot bara för att första km går på 3:29. Spanar bakåt och de som hakat på är Fogel, Johan & Tobias, däremot inte Håkan men istället Hultsfreds Joakim Svensson. Fortsatt hög fart på andra, 3:32, och strax efter släpper trion Tobias-Johan-Joakim, Fogel hänger dock kvar och går sen även upp jämsides. Inför vändpunkten tar han täten, men bromsar mig runt punkten då han skulle dricka. Lite senare återtar jag täten, men 3e km har då gått på 3:39.

Faktiskt fortsätter jag sen hålla klart högre fart på 4e - 3:34 - än de 3:40-3:45 jag trott skulle vara rimligt. Känns dock lite riskabelt att tidigt i loppet köra på såhär friskt, även om det inte känns "för" hårt. Med topptrimmad uthållighet borde det hålla och min känsla brukar vara bra, men nu är inte uthålligheten riktigt topptrimmad och då bör jag kanske spara lite på krafterna. Dessutom har ju redan skakat av mig alla utom "häng & spurt-löparen" Fogel, som det kanske skulle krävas 3:20-fart någon km för att bli av med såhär tidigt i loppet, och då är det nog smartast för min del att låta honom vara kvar i rygg ett tag till...

Femte km går då på lite rimligare 3:40, vilket ger 17:54, 3:35/km på femman. Fogel tar dricka även när vi passerar start/mål-området lite senare, och då kan jag inte låta bli att testa ett litet RYCK ändå... :P Hårdkörning för att få honom att släppa en god bit innan målet lär ju vara bästa chansen att slå honom. Får några meters lucka, och fortsätter köra på hyfsat, trots att rycket skedde en bit in på 6e km går den på 3:29 (!), och sen 3:35 på 7e. Fogel ligger 10-20m bakom och jag funderar på hur vettigt det egentligen är med denna hårdkörning, ligger ganska tight på tröskeln nu... Fortsätter ändå i bra fart med 3:41, 3:39 och 3:36 fram till 10km-markeringen, som passeras på 35:55!

Fogel gav upp vid 8-9km någonting och låg nu långt bakom = segern kändes klar!! Smiley Även om jag aldrig kört "för" hårt och dragit på mig mjölksyra, har jag kört "ganska" hårt länge nu och då legat på gränsen. Med för lite tröskelträning i benen gör det att de nu börjar stumna och det hjälper inte riktigt att sänka farten lite, det känns fortsatt lite tungt. Sänker ytterligare lite och då känns det okej, dvs rimligt att hålla någon mil till. Några km-markeringar 11 & uppåt finns inte nu på andra varvet, men av 1-2-3-osv-markeringarna verkar jag ligga kring 3:50/km.

Vid ~12km händer något oväntat, steg börjar höras bakom mig igen. Helt orealistiskt att Fogel skulle släppa en jättelucka och sen bränna ifatt igen, och inte får jag heller ihop någon rimlig förklaring att det skulle vara en maralöpare som sprungit andra varv eller så. När jag tittar bakåt visar det sig vara Kisa-Johan som plötsligt fått upp rejäl fart och tagit in den gigantiska lucka jag haft?!? Kommer snabbt ifatt mig, och passerar... Ajdå! Överrumplad och inte direkt sugen på några större fartökningar nu när jag nyligen sänkt farten för att hålla hela vägen låter jag honom glida iväg. Kan dock inte låta bli att ändå höja farten för att se hur tillfälligt/permanent hans ökade fart var. I flera km lär han ha hållit den iaf, medan han tog in försprånget. Efteråt förklarar han att det var planerat innan start att köra hårt mellan 10-15km, inte fasen hade jag räknat med att någon av de bakom som SLÄPPT mig när jag inlett i snitt 3:35/km första milen hade kapacitet att sen öka och köra 10-15km på 17:40, 3:32/km!! Så segern var tydligen inte så färdig som jag trott... :-|

Femman fram till 15km (55:07) går på 19:11, 3:50/km och jag räknar då ut att med dryga 19min till 20km och sen dryga 4min på sista 1,1km så har jag fortfarande lite marginal till perset! ...vilket dock var felräknat med 1min! Kämpar dock ordentligt för att hålla farten uppe och lyckas klämma fram 18:53, 3:47/km fram till 20km, men när då displayen visar 1:14:00 = 3:38 kvar till PBt, inser jag räknemissen... Med rejäl spurt hade sub 1:18 varit möjligt, men det känns inte riktigt som krafterna räcker till sådant, utan det blir en mindre ökning bara, 4:07 sista 1,1km (3:44/km) och 1:18:07, 3:42/km, som sluttid.

Med tanke på förväntningarna inför loppet känns låga 1:18 och DM-guld nästan som full pott, så jag är nöjd... Smiley Johan fick aldrig någon jättelucka, och jag närmade mig en smula på slutet utan att riktigt hotade honom, 1:17:50 hade han i mål. Tobbe 3a/DM-silver på 1:19:54 efter att ha begränsats av magproblem och Fogel tar sig i mål på höga 1:21 tror jag och tar då bronset, strax innan en M50-kvartett (bl.a. Håkan) på 1:22-23.

Priser:


2010-09-11 17:21.


Kommentarer till blogginlägget


Låga 1,18 får du vara nöjd med. Nu är det bara att börja ladda inför jämjöhalvan som i dagarna ska kontrollmätas av en förbundsdomare.
2010-09-11



Nämen vad trevligt!! (tycker jag faktiskt), då lägger jag genast in en satsning mot Jämjö! :-) Antar att du menar förbundsbanmätare, förbundsdomare finns annars också, men är något annat... http://www.friidrott.se/kontakt/banmatare.aspx
2010-09-12



Bra sprunget Markus, grattis till DM-guldet. Du hade rätt taktik i loppet.
2010-09-12



Rätt ska vara rätt. Förbundsmätare Per Månsson Lund ska det vara. Ta med dig några klubbkompisar och kör till lilla Jämjö så det blir lite klass på loppet.
2010-09-13



Ok. Ska dra med mig några vassa HIF:are och höja nivån på toppbredden.
2010-09-13