Markus Andersson

Sub-36 försök i Blekinge DM 10.000m

Ifjol var jag inte nöjd med 35:23 på vårat DM utan ville lämna 35:XX-träsket bakom mig och åkte därför ner till Karlshamn för att delta i Blekinges DM. Fick utmärkt draghjälp mot 35, och formen var tillräckligt bra sett till flås & löpstyrka däremot dålig uthållighet/tröskel så redan efter halva (17:29) började jag samla på mig lite mjölksyra och tappade sen till 35:36.

Även i år var jag missnöjd med 36:18 på vårat DM och körde därför ner till Karlskrona igår kväll för att även i år göra Blekingelöparna sällskap, lockade även med mig klubbkompisarna Tobias & Linus med liknande kapacitet som mig. Några sub 35, eller ens pers (35:16) fanns dock inga förhoppningar om för min del, utan nu var jag mest ute efter att undvika årsbästamässig kräftgång till 36:XX efter att stabilt legat på 35:XX sen 2007 och radat upp inte mindre än 13st lopp på denna tid, varav 5st på bana.

Om formen känns lite halvdann är den ännu mer osäker. Förutom 36:18 på DM 4e juli hade jag 36:42 på ett 10km-lopp i slutet av juli och 41:03 som 10km-avslutning på ett triathlon i söndags. Har även sprungit tre sprint/medeldistanslopp under aug, alla på halvdanna tider. Senast ett lopp gick bra var DM 1500m 24 juli (4:19), dvs en månad sedan. Ytterligare någon vecka bakåt eller två så har jag även långdistanslopp med bra resultat. Men resultat för över en månad säger inte så mycket om dagsformen.

De enda aktuella indikationerna på hur det står till med formen jag hade var tre 6km-tröskelpass förra veckan där de två första, precis efter en veckas fjällvandring utan någon löpträning, gick riktigt dåligt (3:47-48/km, dvs 38min-fart på milen), det i fredags när jag kommit igång lite igen gick däremot bra (3:39/km). Sen dock söndagens triathlon, som gick ganska dåligt, och därefter trötta & slitna ben på måndagen, mest trötta vader på tisdagen så jag inte orkade hålla uppe löpsteget, i övrigt ganska fräsch. Även nu på uppvärmningen var tyvärr vaderna trötta och det kändes allmänt segt. När jag fått på mig spikskorna och körde lite avslutande ruscher blev det automatiskt mer studs i vaderna och löpsteget kändes just då helt ok, dock gillade inte vaderna situationen utan gnällde lite över att vara trötta & slitna.

Startskottet smällde och vi var nästan ett tiotal som samlat plöjde fram mot 35min, KA2:s Jonathan Björnberg & Björn KB Pettersson i täten, följt av Linus, Tobias, Team Blekinge-löparna Thomas Letterkrantz & Johan Porshult, och så jag. KA2:s Anders Bäck var också med en bit i början. Oväntat bra klass, och därmed draghjälp i blåsten. Dock mest byiga vindpustar hit och dit runt hela varvet, ingen ihållande stark motvind någonstans.

Första km på 3:26 och det känns en smula fort men acceptabelt för min del. Vaderna gnäller redan och jag får landa mer mitt på foten för att spara dem. Farten sjunker en smula men är fortsatt bra, 3:30 - 3:30 - 3:32 till 4km, och nu känns tempot faktiskt okej flåsmässigt, frågan är mest om vaderna kommer orka eller om löpsteget kommer bli allt klumpigare och då också slösa mer energi = anfådd & mjölksyra, alternativt tappad fart.

Vid 4.5km får Jonathan & KB en lucka. Jonathan är snabb så att han drar iväg förvånar mig inte, däremot trodde jag inte KB var i så bra form. Farten känns dock redan i överkant och så att jaga ifatt dem kändes inte aktuellt för min del, även om jag inser att farten för oss bakom kanske sjunker nu när nya personer får axla dragjobbet.

3:34 går 5e på = 17:32 halvvägs. Faktiskt bara 2s efter 35min-fart, hade jag bara utgått ifrån flåset hade jag nog haft ambitioner att bibehålla farten och då ha chans på 35:16-perset, men med nuvarande besvär att hålla uppe löpsteget och osäkerheten kring hur det kommer kännas senare i loppet gör att jag fortsätter avvakta bak i klungan. Tobias väljer dock att ta upp jakten på tätduon, ingen hakar på honom men han kommer heller aldrig ifatt dem utan hamnar som ensam trea.

Lite senare när farten sjunkit vaknar jag ändå till liv från min avvaktande transportläge i rygg på andra och bestämmer mig för att nu är det dags att jag hjälper till med dragjobbet. Inte heller mig hakar Linus eller de två Team-löparna på, utan jag glider iväg. Velar lite fram & tillbaka om jag ska gasa och försöka komma ifatt Tobias, eller bara köra i vad jag upplever lagom fart. Kör i lite högre fart ett tag, men det känns tungt att hålla uppe löpsteget och jag närmar mig inte så mkt, så jag väljer fortsatt avvaktande transportläge på en nivå som känns stabilt hållbar ett bra tag framöver.

3:37 på 6e, nu mestadels själv. Vid 6800m (8st varv kvar) kommer Team-Thomas upp i rygg och går upp och drar. Jag slår genast av transportläget och tar rygg, känner att det finns reservkrafter kvar. Inte konstigt att jag blev ifattsprungen, inser jag 200m senare när 7e gått på söliga 3:42! Får också titta en extra gång på klockan för att bekräfta att vi nu faktiskt sprungit 7km = bara 3km kvar. Jag som somnat i transportläget hade tänkt mig att det var mer kvar än så, men då är det ju dags att börja trycka på inser jag.

Vid nästa varvning går han ut i andraspår och verkar vilja att vi ska dra varannat varv. Helt ok, tänker jag, och trycker på då jag absolut har krafter kvar att hjälpa till. Mitt varv går nu på 85s, jämfört med hans förra på 88s och de 89s legat på två varv innan dess. Så någon mer växeldragning blev det aldrig, istället släpper han efter några varv då 8e klockats på 3:36. Med samma fart på de två sista km räknar jag fram en tänkbar sluttid kring 35:40.

Inser att jag faktiskt tar in på Tobias och fortsätter trycka på, steget är förvisso inte högt & studsigt, men även med lite klumpigare ihopsjunken löpstil går det att springa hyfsat fort, och orkesmässigt finns fortfarande reserver att plocka av. Efter 9e km på 3:32 är jag ifatt. Passerar direkt och ökar ytterligare, dels för att skaka av mig honom men också generellt för att jag nu är inne på "sista km", och med ytterligare lite fortare på sista så finns chans att gå under 35:30. Han utmanar mig aldrig och det känns som jag kan öka mer och mer utan att krafterna tar slut, så då gör jag väl det... Sista km går på 3:23, sista varvet på 79s.

Sluttiden blir 35:22.78, 3:32/km. Långt över förväntan! Smiley

Hade jag inte slöat till det med 3:42 på 7e utan hållit mig på 3:35 eller snabbare hade jag säkert kunnat hota perset. Blev lurad av de trötta vaderna, men även utan pigga sådana och lite klumpigare löpsteg visade det ju sig att det gick att både hålla hela distansen och öka på slutet. Dock var vaderna överansträngda efteråt, lite ont på insidan nere mot hälsenorna. Oroade mig att det skulle kännas även idag, men det verkar ha gått över.

Jonathan vann på 35:02.22 (3:19 på sista km), KB steget bakom på 35:02.76, Jag 35:22, Tobias 35:35, Thomas 35:44, Linus 35:52, KA2-Bäck 35:53. Totalt 14st löpare.
2010-08-26 07:26.


Kommentarer till blogginlägget


Vackert!
2010-08-26Grattis! Fint sprunget Markus!
2010-08-26Jag är alltid lika imponerad av hur du kan komma ihåg vad du tänkte under varje kilometer av ett lopp :).
2010-08-26Med i) frächa vader och ett därur ii) lätt & effektivt löpsteg under hela loppet så kommer ett iii) gott självförtroende under själva loppet fixa skivan. Om jag inte räknar fel så handlar det om knappt 3 s/km ner till 34:XX. Detta tror jag är nåbart första bästa tillfälle när allt stämmer.
2010-08-26Kanon!
2010-08-26Imponerande lopp! och väl återberättat du måste ha ett otroligt minne
2010-08-26Härligt Markus!...nu slapp du skylta med att du har varit o nosat i "träsket" ;)
2010-08-26Grattis! Skönt att läsa och se att det är fler som tänker, klurar och har sej :-). Så där går det alltid runt i mitt huvud med och nu vill jag bara få lika snabba ben.
2010-08-26Instämmer! Grattis, riktigt bra sprunget med tanke på hur det känts på träningen. Starkt gjort med slitna vader.
2010-08-26Bra sammanfattning. Du har definitivt sub 35 i kroppen.
2010-08-26