En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Masters VM i simning

"Swim or Exist" stod det på en tröja som satt på en deltagare i Master-VM i simning. Stämmer ganska bra när jag tänker efter på första dagens tävlingar. Upp klockan 7, frukost 8, resa 9, frukost igen 10, insim 11, vila 12, värma upp 13, värma upp igen 14, simma till slut klockan 15. Hel dags väntan för 1 minuts simning.

För två år sedan började jag simma med Turbinerna på Älvhögsborg. Hängde med bra direkt och redan efter några månader bestämde jag mig för att simma Vansbro året därpå. Tränade 2-3 ggr i veckan, köpte en våtdräkt och förberedde mig ute i Utby och Öresjö. Tävlingen gick bra, 66:a, och fick då se att Göteborg skulle ha något de kallade för-VM. Fixade masterslicens och ställde upp. Kvalade in till VM direkt i första tävlingen men visste ännu inte om jag var en sprinter eller långdistansare. Började ana det på Masters-SM året efter. Svårt att förbättra mig på 50m, betydligt lättare på längre sträckor.

I Göteborg fanns 74 länder representerade och 4500 simmare. Otroligt många mellan 25 och 96år! Blandat med folk som simmat i några år till de som deltagit på flera OS. Vet inte hur många OS medaljörer det var med men det var ganska många. Några hade varit med i Peking så sent som 2008. Svenska kändisar som deltog Louise Karlsson, Emma Igelström bla. Så för att kunna vara topp 10 krävdes riktigt bra resultat.

Har hållit på med skytte på elitnivå i 20år och är van att tävla och pressade situationer. Borde kunna slappnat av mera innan tävlingarna. Fösta dagen blev en lång väntan, med dålig sömn innan, på att få simma 100m frisim. I skytte är man nervös under tävling medan man i simning är nervös innan!
Trångt i insimningsbassängen och simmade in mycket för tidigt. Inte så många meter heller pga att det inte kändes bra att trängas bland alla andra som också var lite stressade över att komma igång. Kunde inte ta mig för mycket innan utan gick omkring och drack vatten och småkäka lite under tiden. Innan man simmade slussades man runt i 4 zoner för att sedan komma in i hallen, Valhalla, med 10 banor. Taktiken klar innan. 4 takts andning första 50, sedan 2 takt och mycket ben. Max redan från början. Fick mittenbanan med Italienare på var sin sida. Vände på godkända 29,4 och låg ca 1 sekund efter en av italienarna. Väldigt stark andra 50 av mig på 30,3. Vann heatet på nya personbästa och första gången under 1 minut. Kändes riktigt bra. 26:a av 105 i 35 års klassen. Frun var med och filmade de sista 75m av loppet. Satt och läste när starten gick... Som sagt jag var bäst sista delen så det var OK.

Avslutade kvällen med middag på Pasta + och sedan Badjävlar på Trägår`n.

Nästa dags tävlingar avgjordes utomhus på Lundby. Slappade efter en bra frukost på relaxavdelningen på hotellet. Lunch och sedan iväg på spårvagnen. Många simmare med på samma vagn och det blev riktigt kamratligt när vi insåg att vi hade en hel del gemensamt. (Simning, accrediteringskort, aldrig åkt vagn till Lundby, nervösa mm). Frun stannade på hotellet för att gå på bio istället (boken var nästa slut).
200m frisim, hade en liten chans på topp 10 om jag simmade bättre än jag någonsin gjort. Taktik efter tiderna som konkurrenterna anmält sig på. Bestämde mig innan att jag skulle chansa för att se hur långt det skulle räcka. Öppnade på knappt 1,04 helt perfekt. Missade sedan vändningen och fick sparka och dra igång från stillastående. 35 sekunder ändå och avslutning på 34 sekunder. Helt slut i både armar och ben. Superbra tid med 2,13 men kan inte släppa vad det skulle blivit utan stoppet efter hundra. Bara 8 sekunder från pallen och en 13:de plats, 62 startande. Väldigt bra ändå. Detta är min sträcka i framtiden tror jag.

Fick se en total utklassning och världsrekord i 40:års klassen på 200m frisim. Vlad Pyshnenko en ryss som tävlade för USA, tidigare OS guld medaljör och 3 brons, krossade motståndet och vann med 8 sekunder.

50 fjäril avslutade dagen. Hamnde brevid en svensk i zonerna innan start. Nu kommer ångesten sa han och vi skrattade lite. Kom då på att jag egentligen inte varit eller var speciellt nervös inför loppen, mera laddad och sugen på att komma i. Bra start och väldigt stark hela vägen. Vann heatet på nytt pers och första gången under 30 sekunder. 29,92 och 41:a plats av 100pers. Otroligt jämnt, bara 2 sekunder från topp 10. Tony, simtränaren i TSS, tittade på och grattulerade till nytt rekord. Bra simmat sa han, i alla fall sista 20.... Inte trött alls efter den urladdningen gjorde mig bättre till mods när det gällde nästa dags 100m fjäril. Har haft ågren för hur jag skulle orka 100m i 50m bana. Helt annat än att simma i 25:a.
Frun hade hunnit ut så hon kunde filma även dessa lopp. Sen middag på pizzeria och firade med en lättöl.

Betydligt mera rutinerad sista dagen och mindre väntan. Insim 1h timme innan start och ombyte till tävlingsbadbyxor 20min innan. Först 50m frisim och nytt pers på 27,88. Bara 55:a av 140pers. Även här drygt 2 sekunder från topp 10.
Lunch, insim och uppvärmning igen. Avslutade med 100m fjäril. En sträcka där det bara är riktigt duktiga simmare och en ganska tuff kvaltid. Kände mig sliten i låren och lite i armarna. Hamnade som sämsta tid i B finalen. Ojämnt heat med några kanoner som gjorde tider ner mot 1,03. Min tid blev helt OK 1,08,7 efter vändning på 32,1. Stark i 70m sedan kämpa för att ta sig fram. Såg bättre ut på filmen än vad det kändes. Måste lära mig att simma mera avslappnat. Tar i väldigt varje drag och då tar orken slut för tidigt. 22:a av 45st. Trippel Brasilien.

Några andra reflektioner jag gjorde är att väldigt många kommer till tävlingarna rakade och vaxade på ben och bröst. Känns inte helt bekvämt. Syns att man inte är en "recycled swimmer" för då hade det kanske varit naturligt. Cykelkompisarna har kanske lite tips??
Några prestationer utöver det vanliga var jag med om. En 86 årig dam simmade 200m fjäril!! Helt osannoligt. Jag flämtade i en kvart efter 100m. Än mer otroligt är att det tog 8 minuter för henne... Ungefär så lång tid jag tränar fjäril varje pass. Ryssen på 200m frisim kommer jag ihåg. Såg så enkelt ut.

2012 Italien och nästa VM. Ja kanske, då får ryssen se upp för då tävlar vi i samma klass.
2010-08-05 19:46.


Kommentarer till blogginlägget


Låter som en kanon tävling:) Grattis till alla fina resultat och tack för referatet! Vi syns i höst, jag tänkte köra med turbinerna ett år till.
2010-08-06Du verkar ha haft hur Kul som helst. Skoj att läsa Roger. Verkar också som om du gjort rejäla framsteg i simningen och sådant är ju alltid kul och inspirerande. Grattis!

Och eftersom du siktar på ryssen 2012 hoppas jag också att du siktar på 86-åringens tid 2060 :-)
2010-08-06Grattis till fina insatser alla tre dagarna. Tack för ett härligt referat, kul läsning. Nu är det som sagt bara att plocka fram rakhyvel och lödder till tävlingarna 2012 så ska nog ryssen få pisk. :-)
2010-08-10