Rolf Öhlén

En resa i tid och rum del 1

Tisdag 29/6
Det mörka, svala vattnet sluter sig omkring min svettiga kropp. Jag skjuter fram under vattenytan och känner hur vattenströmmen som bildas sköljer bort tröttheten ur mina ögon. Det har varit en lång dag. Jag vaknade i Skorped kl 3 i morse och nu står tältet rest på Nossebadens camping utanör Vimmerby.

Kl 1 på morgonen lägger jag mig uttröttad mellan lakanen. Vi har packat och fejat in i det sista men vi har inte hunnit allt. Nu vankas en lång resa söderut. Sömndruckna vacklar vi ut till bilen, packar in en halvvaken grabb och de sista väskorna.

En snabb blick på de nya bensinkorten från en kedja vi inte använder så ofta sedan ortens bensinstation la ner. Men var är koderna? Klockan är 5 på morgonen. Vi hade siktat på att komma iväg kl 4. Strunt samma, vi klarar oss med de vi har.

Solen gömmer sig ännu bakom trädtopparna men på södersluttningarna sträcker den trevande ut sina strålar. Vi befinner oss på en sluttning i nattens kvardröjande skuggor medan solen sakta kysser liv i Djupsjön nedanför oss.

Vi Vedabron (Höga kusten bron) stannar vi och intar vår frukost. Alldeles söder om Härnösand börjar ögonlocken kännas tunga på frun så jag övertar körningen. Utanför Harmånger är det undertecknad som inte kan hålla sig vaken så frun övertar körningen ner till Valbo.

Där rastar vi och äter för fortsatt färd ner mot söder. Det är i Västerås det börjar strula till sig. Bensinmätaren börjar krypa neråt så vi stannar till vid ”vår” mack. Kontot är övertrasserat. De kontanter vi har behövs till annat. Asch, vi har vår andra kedja så vi fortsätter.

Nu ska vi ut på 56 ner till Katrineholm. På grund av en gammal vägatlas och vägarbete hamnar vi på vägen ner mot Lundby och Barkarö. Vi hittar en mack. Dessvärre visar den sig tillhöra den kedja vars kort jag lämnat hemma.

I Katrineholm ringer jag en kollega hemmavid som guidar oss till en annan kedja där vi har kort. Jag lägger nogsamt adressen på minnet, studerar stadskartan och kör. När jag kommer till en vägkorsning säger min fru åt mig att ta till höger vilket jag gör men tycker att det känns fel som jag läste kartan.

Det visar sig att jag har rätt. Nu är det inte så långt till Norrköping så jag ringer upp min kollega igen och efter visst snurrande rullar vi in på ångorna till pumpen där vi kan fylla på tanken. Sedan letar vi oss ut på E 4:an till Linköping där vi snurrar av vid avfart 111 för vidare transport via 34:an ner till Vimmerby.

Vi kommer ner ca 18:30. Tältet är snart uppe och efter lite kvällsmat ett uppfriskande dopp. Därmed är jag tillbaka i de svalkande vågorna och känner befrielsen när vattnet strömmar mot min kropp. Efter lite vattenlek med grabben kojar vi. I morgon ska vi fortsätta vår resa via och ett avtalat möte med någon som jag aldrig har träffat.
2010-07-15 17:59.


Kommentarer till blogginlägget


Kör du en social resa i år också?
2010-07-15Då har du både kört förbi ett stenkast från där jag bott (området på höger sida "ovanför" turistbyrån när man passerar H-sand) och där jag bor nu (sista rondellen i Lkpg, där ni "gick på" 34 mot Vimmerby). Bara _den_ biten är en nätt liten resa!
2010-07-15Nice, riktigt känner vattnet som strömmar runt kroppen! O vilken tur att 'soppan' räckte fram till macken ;)
2010-07-15Nä, en asocial.
Yep. Men det är intressant att köra genom Sverige och se hur landskapen skiftar.
Visst var det?
2010-07-17