Rolf Öhlén

En sådan dag

Den börjar bra. Försenad. Fast jag började så tidigt. Ligger som en rem över skogen. Vid korsningen inser jag att jag inte är en kvart för sen. Jag är 45 minuter för tidig. Upp på expen och förbereder lite annat.

Kantorn kommer och hämtar mig. Upp till Solberg. Kör genom ett regnområde. Vi håller till inne i lägergården med friluftsgudstjänsten. Det går rätt bra utom att jag kastar om ett antal ord. Så blir det fika och iväg till nästa.

I Bredbyn är vi ute. Högtalaren fungerar när vi provar. Inte när gudstjänsten ska börja. Får skrika mig hes. Hittar inte inledningsorden för Söndagsgudstjänst i handboken. Far och valsar på högmässa, familjemässa, veckobön – improviserar inledningen DÄR var den.

Gudstjänsten rullar på. Kommer på att jag missade en psalm vi skulle ha sjungit i Solberg. Under gradualpsalmen hoppar jag över en vers och börjar på vers tre när det var dags för tvåan. Kommer på mig efter första raden och får kasta om till tvåan.

Nåja, gudstjänsten går. Upp på expen med pengar, till församlingsgården med högtalaren och sedan iväg hem att hämta fru och barn för att fara iväg på uppvaktning. Frun får slita grabben från datorn – han vill inte följa med – och så börjar de bråka om vilka skor han ska ha. Till slut får jag ut dem i bilen och iväg – en kvart sena.

Kommer med andan i halsen och hinner nätt och jämt börja så är det dags att fara till nästa gudstjänst. Det blåser. Vi är inne. Kommer en kvart innan det ska börja. Går på toa. Bärbara mikrofonen fungerar inte. Kopplar in de fasta. Hinner nätt och jämt klä mig innan Gudstjänsten börjar.

Stegar ut och sätter igång. Under gradualpsalmen känner jag att det trycker på igen. Borde nog gå. Måste gå. Inte. Hastig sorti i början av vers tre, slänger av mig cingulum (skärp) stola, alba och halslin, in på toa. Vers tre klar. Vers fyra klar. Jag klar. Ut, på med eländet igen, tyst i kyrkan, ut ur sakristian – evangeliet – suck, då var den sakan avklarad.

Kommer på att jag glömt pärmen och vigselpapperna. Kvar i första kantorns bil. Jo då. Hon har sett det. Lämnat ett meddelande på facebook. Visst. Ska ändå till Bredbyn och lämna pålysningspärm och kollektbok till pedagogen.

Rusar iväg för att åka till torpet via Bredbyn där jag ska stanna och göra en del jobb. Glömmer pålysningarna. Tillbaks in, hämta pärmen, ut i bilen och iväg. Vid avtaget till grusgropen kommer jag på att jag har glömt jobbekläderna. Vända, fara tillbaka, hämta kläderna, iväg till Västergensjö.

Väl där hämtar jag papperna och kommer på att jag glömde kollektboken till pedagogen. Men jag far inte tillbaka igen. Däremot till expen för att göra undan den sista vigselexercisen. Ska vara ledig i morgon och sedan semester. Vill göra bort så mycket som möjligt.

Nu sitter jag här och kommer inte åt de uppgifter jag behöver för att slutföra det sista. Nåja, det kommer en dag i morgon. Och på måndag. Nu ska jag till torpet – om inget oförutsett inträffar. Vilket det säkert gör. Det är en sådan dag i dag.
2010-06-26 21:24.


Kommentarer till blogginlägget