Rolf Öhlén

Avfärd

15 minuter på mig. Posta brev och äta.
Slänger mig i bilen. Jäktar till brevlådan.
En pirog och cocktailtomater får duga.
Slänger i mig maten. Ner för trappen.
Kyrkoherden backar fram bilen med öppen baklucka.
In med väskorna, sliter upp dörren, kastar mig ner i baksätet och iväg.

Vi stannar i Mellansel för att plocka upp en medresenär. Hon kommer med långa steg. Vi får inte missa anslutningsbussen.

Kommer ner till Själevads församlingshem. Parkeringen omändrad. Hittar en p-plats. Ut med väskorna och marsch till hållplatsen. Där vi får vänta. Och vänta. Och vänta. Den chartrade bussen är en halvtimme försenad. Suck.

Vi anländer till Härnösand ca 19:15. Event tåget till ”Världens fest” avgår 19:30. Vi har liggvagnsplatser. Sexbädds kupeér. Jag och en medresenär går på upptäcktsfärd. Vi hittar serveringsvagnen. Jag frågar den trevliga tågvärdinnan om utbud och priser, sedan slår vi oss ner vid ett bord och samtalar.

Tåget startar. Vi dundrar fram genom den ljusa, norrländska sommarnatten. Byar och städer, skogar, berg och vatten avlöser varandra som bilder i ett kalejdoskop. Ibland sitter vi i kupén, ibland är vi på upptäcktsfärd. Ibland i serveringsvagnen.

Vi talar om stort och smått, om förväntningar på denna helg och att det är lite tråkigt att vi missar hela fredag förmiddag. Tåget anländer till Växsjö ca 14:00 och programmet börjar kl 11:00. Vi missar inledningen och två seminarier. Vi studerar tidtabellen. Plötsligt noterar jag att vi kommer till Bollnäs 23,56 och till Gävle 7,26. Detta är några av mina barndoms tummelplatser och jag vet att det omöjligen kan ta 7,5 timmar mellan Bollnäs och Gävle.

Jag frågar tågvärdarna och får veta att tåget ska stå stilla i Kilafors över natten. Skulle vi rullat hela natten skulle vi hunnit ner. Hm! Lite putt blir jag. När tåget stannar för natten ger vi upp. Vi går till vår kupé. De fyra som vi delar kupé med sover redan. Vi bökar omkring, bäddar i ordning, drar filtarna över oss och somnar.

Fortsättning följer...
2010-06-07 13:03.


Kommentarer till blogginlägget


Fortsättning följer? Det hoppas jag att det gör.... ;)
2010-06-24