Markus Andersson

Ölandsmästerskapen i friidrott

Trevlig tävling som min klubb Högby IF arrangerar och som på senaste år mer eller mindre blivit en stor klubbtävling då nästan inga andra Ölandsklubbar deltar, vilket innebär att många HIF-aktiva vågar testa på nya grenar. Jag gillar att testa nya saker så jag brukar faktiskt köra hela, eller nästan hela, grenprogrammet som består av 100m, 400m, 1500m, 5000m, 110mH, Höjd, Stav, Längd, Tresteg, Kula, Diskus, Slägga, Spjut. Trots att jag bara tränar medel/långdistans och en medelmåtta i hopp och ärligt talat riktigt usel i kast.

I år får jag dock skippa några grenar med hänsyn till min vänsterfot som blev lite överbelastad av måndagens träning, visserligen känner jag inget särskilt när jag springer, inte ens i full fart med spikskor, men det blir ju inte bättre av mer belastning så att säga. Ett mellanalternativ är att skippa spikskorna och köra i distansskor.

Trevligt väder, mestadels soligt och +10-15°C, blåsigt vilket störde en smula i långloppen och höjd där det blev motvind de sista stegen in mot ribban. Sne medvind på upploppet.

100m: Dagens första gren som löptes med +1,7m/s i ryggen och i spikskor då det känns lite meningslöst att delta med joggingskor. Tyvärr inget flyt i löpningen, tar i allt vad jag orkar men kommer ändå inte så fort framåt som jag skulle vilja. Springer jämnt mot Sonny Karlsson sista biten och lyckas vara några hundradelar före på 14.07, 5a av 9st. Ingen vidare tid, pers 13.63.

Spjut: Gren nr. 2 där jag heller inte riktigt tycker att jag "får till det". Tekniken är naturligtvis mkt bristfällig och någon större kraft ger jag heller inte spjutet då jag saknar explosiva muskelfibrer. 19.98 mäts längsta kastet till, vilket är min nivå helt enkelt, pers 22.07. 6a av 6st.

110mH. Denna gren funderade jag på att skippa, men valde att kuta ändå, fast med joggingskorna. Löpsteget behöver inte fintrimmas med spikskor, det är istället häckpassagerna som är det huvudsakliga momentet. Men oj, vad vingligt & klumpigt, varför kan man inte klippa häckarna på ett ordentligt sätt? +2,8m/s i ryggen underlättar dock det hela och tiden 21.89w är klart under 22.52-perset. 2a av 2st.

Höjd. Även denna gren funderade jag på att skippa, men det blev att delta ändå. Klart svårare att trycka ifrån och "studsa" uppåt med joggingskor, så nu blev det spiksen. River ingångshöjden 1.30 en gång, men klarar sen allt upp t.o.m. den för sjätte gången tangerade pers-höjden 1.45. 1.50 blev för svårt även denna gång, första försöket var hyfsat, de andra dåliga. 5a av 6st.

400m. Nu börjar det likna något, en förvisso väldigt kort sträcka, men ändå en riktig "löpgren" (100m känns f*n som något annat konstigt). Hade därtill stora förhoppningar om att slå perset som ligger på 59.46 ute eller 59.28i om inne räknas. Kommer iväg hyfsat men med motvind genom kurvan och sne motvind på bortre lång är det ännu svårare att bedöma om farten/ansträngningen är lagom. Ökar trycket en smula med 200m kvar och ytterligare lite på upploppet. Närmar mig ett flertal men kommer inte riktigt ifatt, även om jag inte stumnade så mkt så jag tappade fart gick det heller inte att öka. Tiden blir 59.23, dvs under båda persen! Smiley Första resultatet att glädjas åt idag. 5a av 6st, men 3st på 58.XX.

Kula. Som i spjut, bristfällig teknik och noll explosivitet. 6.39 blir det, inte så långt från 6.56-perset, men då mina pers i kastgrenarna redan är dåliga kan jag inte låta bli att resonera att "jag åtminstone måste slå perset för att vara nöjd". 6a av 6st, men 2st kring 7m.

Längd: Skippade för foten skull. Dessutom ville man starta 1500m.

1500m. Nu jävlar. Kan inte låta bli att köra i spikes, går ju inte att springa fort med joggingskor, och nu vill jag springa fort. Dock kör jag i mina "gamla" Asics-spikes där man ligger ganska direkt på marken, istället för Brooks-varianterna där man kommer upp högre i steget, men som belastar vrister m.m. mer. Linus & Ken är två värdiga motståndare som jag normalt bör slå, men att då köra loppet med joggingskor vore ju att sumpa min ganska goda chans att ta min 5e raka ÖM-titel på distansen. Ken har också sprungit 100m+400m, dock ej häck. Linus har latat sig löpmässigt och bara kört spjut, höjd & kula. Själv är jag som vanligt lite trött & sliten mot slutet av ÖM-dagen och har faktiskt aldrig sprungit fortare än 4.34 på ÖM 1500m.
Trodde jag skulle få dra, men Linus tar täten och drar första två varven i prima 4:30-fart (72s/varv), bara att tacka & ta emot. Sen med 1,5 varv kvar går jag dock om och ökar farten, trodde han skulle hänga på då jag inte direkt gjorde något ryck, men jag verkar glida ifrån. Känns ganska bra och jag trycker på fint resten in i mål. Sista varvet på 68s och sluttiden 4:23.60, 2:56/km. Överraskande bra måste jag säga, med flera lopp i benen, faktiskt årsbästa med halvsekunden och jag hade nog kunnat klämma fram ytterligare lite grann. SEGER bland 5st deltagare, Linus 4.27 & Ken 4.28, pers för båda.

Diskus. Sån där "kastgren" igen. 17.69 är medelmåttigt, pers 20.37 satt i min andra diskustävling. Detta var 9e. Fick även smisk av Linus med 30cm.

Tresteg: Skippades definitivt för fotens skull, dessutom dags för 5000m.

5000m. Två tuffa motståndare igen, förutom Linus är Ken utbytt mot Sonny, som bara kört 100m hitintills och således har fräscha ben jämfört med mig och i viss mån Linus. Taggad av motståndet och det faktum att jag sprang såpass bra på 1500m så bidde det ju spiksen även nu... med hopp om seger & sub 17min. Jag hamnar i täten och i vanlig ordning sölar jag aldrig, men benen är lite trögstartade efter all aktivitet hitintills och första km på 3:26 var ju inte så imponerande. Hade tänkt mig 3:20 eller lite drygt, iaf under 3:24 som krävs för sub 17:00. Till min glädje går Sonny nu upp och drar, visserligen blir det faktiskt lite jobbigt efter att 2a km gått på 3:21 (Linus släpper) och fortsätter han såhär plus kanske något ryck mot slutet får jag det tufft. Motsatsen händer dock, framåt 3km tappar han fart, 3e km på 3:24 och genast börjar det kännas lätt att hänga med. Kanske kom jag igång mer och mer under loppet också. 4e hade nog gått någon sekund eller två långsammare än 3:25 om jag inte gått om strax innan och skruvat upp farten. Sonny hänger bara med en liten bit, sen är det liksom på 1500m jag som i ensam ledning avslutar starkt. Liten ökning måste till för sub 17, ligger någon sekund back, men större ökning än så är på G. Slut-tusingen går på 3:15 och sluttiden blir 16:51.55, 3:22/km. Linus släppte aldrig någon större lucka och kom tillbaka mot slutet, men förlorade spurtfajten mot Sonny när de båda sprang in på ~17:10.

Slägga: Skippades då de började ganska direkt efter 5000m och jag gjorde mig ingen brådska med att samla ihop skor, kläder, dricka & delta på prisutdelningen, så de var lagom färdiga när jag dök upp för att ev. göra något kast.

Stav: Inga stavar var medtagna så ÖM i Stav kommer gå vid annat tillfälle.

In alles är jag NÖJD med dagen. Försvarad dubbelseger på 1500m + 5000m som jag faktiskt tagit alla år sen 2006 nu, även om motståndet ofta varit klent, helt ok tider i år också med grenar i benen. Pers på 400m var också glädjande, liksom sub-PB på häcken även om +2,8m/s gör att tiden inte gäller fullt ut. Tangerat pers i höjd var också bra, men >14s på hundringen och kasten var däremot inget att jubla över. Foten har inte gnällt något särskilt, mindre känningar bara, men räkningen kommer väl imorgon... Smiley
2010-05-29 19:15.


Kommentarer till blogginlägget


Vilken härlig dag! hade dock slagit dig på 100m men det vet du ju ;-).
Tror dessutom att du fått svårt i spjut och kula då jag är mer musklig än dig hahaha ;-)
2010-05-29KOM ANN BARA!! Fegis.
2010-05-29Bra tider på 400 och uppåt, i synnerhet 1500 och 5000 eftersom du hade bränt en del krut innan dem och motståndet inte var vad som hade behövts för en riktig topptid. Men jag håller med Kent, du hade fått stryk på 100 och kastgrenarna.
2010-05-31Nåja, jag tycker motståndet var ganska bra ändå och kan inte påstå att jag sprungit så mycket fortare om andra hade stått på startlinjen. Bortsett från 100m då, där hade jag såklart sprungit en sekund fortare om Kent varit med... :-)
2010-05-31