Markus Andersson

Pers på 800m (och hinder-lopp)

B-Tex Cup, Villstad, med DM inlagt för juniorer & äldre ungdomar. Jag passar på att ställa upp samtidigt för att bredda själva deltagandet i tävlingen, även om jag själv/seniorklassen inte har DM-status. 800m + 3000m hinder stod på mitt program. Förväntningarna är hyfsad (<2:10) men inte PB-tid (2:07.18) på 800m och PB-chans (10:25) eller där i kring på hinder. Har inte hunnit köra så mycket snabbhetsträning hitintills i år och medeldistanskapaciteten bekräftades ju också ligga på hyfsad (4:24) men inte PB-nivå (4:17) på 1500m i söndags.

800m
5min innan utsatt starttid för 800m då jag är uppvärmd, har kört någon lättare rusch i distansskorna och har bytt om till spikskor inför några tuffare ruscher ser jag att arrangören håller på att skicka iväg alla löpare utom mig!? Jag lyckades hejda dem och komma med, men några ruscher blev det ju inte.

Utan ruscher i benen blir startrusningen genom första kurvan för position in på gemensam bana lite jobbigare än nödvändigt, men ganska okej kändes det väl. Fick trycka på & tränga mig en smula för att åtminstone bli 8a av 12, och har några meters lucka fram till löpare placerad 6a & 7a, bl.a klubbkompisen Sebastian som jag borde slå klart. Kommer ifatt dem fram till kurvan och väljer att köra en smula långsamt genom denna istället för att dra om i 2a-spår. På upploppet inför varvning drar jag dock om har nu fritt fält framåt.

Tätklungan som klubbkompisen Ken dragit första varvet börjar nu splittras upp och jag närmar mig en trio på bortre lång, bl.a. Ken som i vanlig ordning startat betydligt snabbare än han orkar hålla. Bör dock vara väldigt jämn med mig på 800. Jag kommer ifatt till kurvan och som dålig sprinter/kortspurtare vill jag inte vänta till upploppet utan sticker nu direkt förbi, vilket dock kostar mig omvägen ut på bana 2. Hinner få en lucka till upploppet, men nu stumnar jag lite mer än väntat och tappar fart. Trodde mig dock vara ganska säker bakifrån då jag hade klart högre fart än de tre när jag passerade i kurvan, men Ken ökade på upploppet och var bara halvsekunden bakom i mål.

Tiden visar sig bli 2:07.05, dvs faktiskt pers med 0,13s! Mycket oväntat faktiskt, trodde inte formen var tillräckligt bra, och loppet var heller inte perfekt. Känns lovande, sub 2:05 känns tänkbart senare i år... Smiley

3000m hinder
Kalmarsunds Jimmy Wik är ende konkurrenten och honom har jag mött flera ggr tidigare på hinder. Senast var faktiskt i söndags då jag slog honom på 1500m, vilket visar på att han inte är i toppform. Senast vi möttes på hinder var i höstas då jag fick stå för dragjobbet, han släppte halvvägs och tappade ganska mycket sen. Summerat borde jag ha goda chanser att vinna och det blev det primära målet, perset fanns dock i bakhuvudet även om nästa hinderlopp redan blir på söndag och sen blir det troligen ytterligare två i år så när året summeras kommer dagens lopp troligen ändå inte vara bästa tiden, utan möjligen en mellanlandning.

Som väntat blir det jag som får dra, även om Wik var uppe jämsides vid något tillfälle. Första tre varven på 76s, 80s, 82s och av det måste första km gått på ~3:17. Sen släpper Wik så segern börjar kännas klar. Halkar till på vattengravshindret mitt i loppet och håller på att drutta dit, men Wik kom inte ifatt, trots tappad tid. Vågar sen inte kliva på hindret utan hoppar direkt över i vattengraven, vilket man tappar tid på.

Senare ser jag inte alls Wik bakåt och undrar om han kanske brutit. Motivationen till maxning börjar avta när segern är klar och jag inte riktigt får till det vid vattengraven. Ser med 2 varv kvar att jag ligger kring pers-tiden om jag håller bra fart resten, men med ett varv kvar visar det sig att det gör jag inte riktigt. Förutom lite tappad tid vid vattengraven tappades en smula även på övriga fyra hinder per varv under andra halvan av loppet då jag inte "attackerade" lika mycket utan latade mig lite.

Fortsätter bara sista varvet och går i mål på 10:32.75. Skulle tro att km-tiderna blev ungefär 3:17, 3:30, 3:45. Man tappar mycket mer på slutet än i ett slätlopp om man är trött och/eller inte går för fullt. 10.25-perset har jag nog fysisk kapacitet att slå, kanske även idag trots halvdanna vattengravspassager, men tills på söndag ska jag vässa de ganska trubbiga spikarna så de fäster ordentligt i hindren. Måste kunna/våga kliva på vattengravshindret även med blöta skor för att göra ett bättre lopp.
2010-05-13 21:56.


Kommentarer till blogginlägget


Du är i slag, min vän. Kul!
2010-05-13Kanon! Kan bara lyfta hatten!!
2010-05-13Grattis till nytt pers men hinder ser ju smått farligt ut!
2010-05-14Med 'vässade klor' under fötterna så är det nog bara en tidsfråga! Alltid lika spännande att läsa dina skildringar.
2010-05-14Grattis! Fick du någon mellantid på 800m?
2010-05-20Nää, tyvärr inte.
2010-05-20