Rolf Öhlén

Gudstjänsten som inte blev...

...som jag tänkte.

Tisdag. Kantorn bestämmer sig för att stanna hemma på söndag. Trots allt kommer pedagogen som spelar gitarr och sjunger med barnen. Det räcker.

Onsdag. Vaktmästaren ringer. Behövs han på söndag? Nja, vi ska hålla till i församlingshemmet och då finns det inte mycket för honom att göra.

Söndag morgon. Pedagogen sjuk. Även om det är en fantastisk människa som kan ta barn och ungdomar har jag lärt mig lite av henne så hon får stanna hemma.

När jag kommer till församlingshemmet är konservöppnaren borta. Ringer frun. Upptaget. Till slut får jag tag på henne. Jo, hon ska ta med öppnare.

Hämtar mjukdjur i kyrkan och källaren i församlingshemmet. Hämtar filtar. Kvart i elva kommer fru och son. Precis när han parkerar cykeln kommer han på att han glömt att ta med sig gosedjur. Han får nycklarna av mamma. Jag går in, tar av mig stola och röklin innan jag stapplar hem.

Hemma finner jag grabben i upplösningstillstånd. Han är förtvivlad för att han inte får runt nyckeln sista varvet. Jag låser upp och vi går in.

Tillbaks väntar vi på fler besökare än de fem vuxna som anlänt. Totalt 10 stycken. Två i köket, kyrkvärd, jag, grabben och så de fem som ovan nämnts.

Det kommer inga fler.

Gudstjänsten börjar och grabben försvinner ner i källaren och leker. Frun går efter honom. Lagom till predikan kommer de upp men eftersom han är enda barnet får han gå ner och leka igen. Improvisrerar predikan.

Efter gudstjänsten är det fika. Det blir korv o bröd över.

Efter fikat går jag och grabben över till kyrkan. Klättrar upp i tornet.

Väl nere går frun, som och jag en promenad på kyrkgården.

Sätter oss på en bänk i minneslunden. Grabben vill be för nära släktingar som dött vilket vi gör.

Fortsätter vår promenad.

Väl hemma får jag tag på det födelsedagsbarn jag jagat i helgen. Visar sig att han inte vill ha någon uppvaktning.

Helgens tema kan sammanfattas med antiklimax.

Suck.
2010-05-09 14:13.


Kommentarer till blogginlägget


Du har det inte lätt du! Men du verkar ha tagit det hela med ro iallafall! :-)
2010-05-09Ingen ide att hetsa upp sig. Pedagogen har varit en bra mentor och hjälpt mig att utveckla familjegudstjänsterna. Improvisera har jag alltid haft lätt för.
2010-05-09