Markus Andersson

Skälbyloppet - säsongspremiär

Så var det då dags att starta upp utomhussäsongen 2010 Smiley, för min del med Skälbyloppet i Kalmar, där jag som vanligt valde ett varv (4.230m) framför två. Ifjol var jag 3a med 3:18/km i snitt, nu har dock formen länge varit svagare än så men är å andra sidan helt klart "påväg uppåt", så ett km-snitt kring 3:20/km kanske jag ändå skulle kunna pressa fram. Placeringen bör kunna förbättras, kanske t.o.m. till segern?! Förhoppningar fanns i alla fall.

Väl på plats dubbleras antalet konkurrenter från tre till sex - förutom klubbkompisen Tobias och Oskarshamns Omar & Marcus - så efteranmäler sig KOKs Daniel Johansson, Spårvägens Johan Svensson och Växjös Pontus Johansson. Nja, någon seger blir det nog inte, men kanske pallplats? Klubbkompisen Tobias och Hultsfreds Christofer Fogel är ytterligare två snabba, men de springer två varv. Sen finns ytterligare ett flertal som jag dock borde slå och därför inte räknar med, Dala, Linus, Ken, m.f.

När starten går drar jag på ordentligt och kommer lite förvånad iväg som 3a efter Johan & Daniel, fler brukar rusa. Under några nästföljande hundra meter drar dock den ena efter den andra förbi och efter bron vid ~400m är jag inte bättre än 10a. Ken och Sebastian släpper dock och jag intar 8e-platsen med Tobias närmast före. Det har ändå gått ganska fort och täten passerar första km (lutar neråt) på 3:07, själv har jag 3:12.

Andra km inleds med några backar upp & ner (mest upp) där fältet börjar delas upp i Daniel, Johan & Omar längst fram, en andra trio bestående av Marcus, Pontus och Linus, sen Tobias och jag lite själva. I någon nerförsbacke är jag förbi Tobias, men sen uppför drar han ifrån igen. När vi kommer tillbaka till Skälby efter första svängen (av tre) klockas andra km på 3:30 och då lite drygt 3:20-fart totalt (nu också på ungefär samma höjdnivå som starten).

Jag tar nu sikte på trion framför Tobias och drar på lite extra i nerförsbacken från Skälby ner under Ölandsleden och fortsätter en bit på flacken så jag kommer ifatt. Det går inte långsamt, men efter en stund har jag ändå vilat upp mig en smula. Vi svänger tillbaka under Ölandsleden och mot Skälby igen där 3e km klockas på 3:21.

Jag har nu börjat planera för ett RYCK, och då jag inte hade några svårigheter att hänga med när det lutar lite uppför in mot Skälby gör jag rycket ganska direkt efter när det lutar neråt igen. Pontus verkar ganska piggt svara på rycket, men någon meter får jag nog ändå. Vänstersväng längs en ankdamm 100m från start/mål och ut på en tredje och sista sväng. Lite motlut innan en nerförsbacke kommer, där jag som vanligt har det lätt och drar ifrån Ponus. Ungdomar (Pontus född -94) vill jag generellt inte ha kvar på upploppet då de tenderar att kunna spurta, så jag drar på hårt nu.

Johan har släppt täten och verkar ha gett upp då han inte alls svarar när jag passerar, trevligt, då verkar det ju bli en pallplats för mig. Lite senare en högersväng och svag lutning uppför, jag fortsätter trycka på med mjölksyra som resultat för att Pontus inte ska tycka att han tar in för mycket och därmed får för sig om att försöka spurtslå mig. Jag verkar behålla tillräcklig lucka och sen är det bara en högersväng till och några hundra meter upplopp kvar. Fjärde km som lutar lite uppför gick på 3:15 och sista 230m in i mål försökte jag upprätthålla god fart (47s, 3:25/km) med mjölksyra-sega ben.

Håller undan med hyfsad marginal och tar 3e-platsen, sluttiden 14:06 ger 3:20/km, vilket är jag nöjd med... Smiley Nästa år ska jag dock springa på 13:30, 3:10/km så jag inte är beroende av bristande konkurrens för att VINNA, utan är kapabel att springa ifrån de flesta goda löpare på distriktsnivå.
2010-04-10 13:16.


Kommentarer till blogginlägget


Snyggt!!
Kunde du kanske ha gjort mer av km2?
2010-04-10Det är möjligt att jag hade kunnat trycka på lite mer på andra km, visserligen till kostnaden av att vara lite mer ansträngd sen, men då å andra sidan legat lite längre fram och inte ha behövt trycka på något extra för att komma ifatt trion. Stirra dig dock inte blind på siffrorna 3:30, den gick som sagt uppför och var nog inte svagare än 3e km på 3:21 som gick lite neråt totalt. Räknar man om alla km-tider till platt mark skulle jag säga att mina tider motsvarade ungefär 3:17, 3:25, 3:25, 3:11.
2010-04-10