Ava -

Framfötter och barfötter och andra fötter

Det pågår en diskussion just nu i Löpningsforumet om nyttan eller vådan av löparskor så som vi känner dem - lite intressant tycker jag som funderar en del på detta sedan en tid tillbaka.

För ungefär 1½ år sedan fick jag nämligen ont på utsidan av höger fot, ganska långt fram. Det blev så småningom värre och jag fick en tid hos en bra ortoped som förklarade att mina besvär berodde på att jag var så väldigt instabil i fotlederna (sant!) samt att jag absolut hade stukat mina fötter vid ett flertal tillfällen (vet jag inget om, däremot viker mina fotleder sig ganska ofta, jag har med tiden lärt mig parera detta). Alltnog skickades jag på röntgen, ultraljud etc och till sjukgymnast som gav mig program som jag gör, mer eller mindre ofta (oftare än vad jag trodde men inte så ofta som jag borde) och fick stränga förmaningar att alltid, i alla sammanhang, använda inlägg, vilket jag också gör sedan 5-6 år tillbaka. Har dem jämt, i alla skor, älskar mina inlägg Smiley, de är jättesköna.

Jag har aldrig haft ont, eller ens känt något, av foten när jag springer.

Förra året köpte jag ett par VFF bara för att de var så fräcka och av och till har jag sprungit lite grand i dem i skogen bara för att det är kul (eller haft dem till stranden bara för att reta tonårsdöttrarna som tycker de är fruktansvärda Smiley). Jag har också de senaste åren mest gått i helplatta skor med mycket tunn sula (inköpta långt innan lätta-skor- och barfota-debatterna började) bara för att de är så sköna (använder naturligtvis inläggen i dem också eftersom jag ju älskar mina inlägg).

En kväll sent i höstas, när jag ändå var på gymet, fick jag för mig att visa dottern hur löpbandet fungerade. Eftersom jag hade spinningskor på mig tog jag helt sonika av dem och sprang (10 minuter kanske?) jättelångsamt i strumplästen på bandet medan jag demonstrerade knappar och inställningar. Nästa dag mådde foten prima och jag fattade ingenting?? Upprepade detta vid några tillfällen och blev alltid bättre i foten efteråt. Numera springer av och till på band i VFF (och gör mina rehabövningar ungefär som förut) och foten mår riktigt bra.

Var dessutom söderut i januari och gick då med riktigt tunna och sladdriga sommarskor och VFF större delen av tiden och mina fötter mådde toppen.

Så nu kommer den stora frågan: Kan det rent av ha varit så att stadiga skor och inlägg har varit bidragande till mitt problem? Kanske fungerade mina dåliga fötter OK så länge de var tvungna att jobba hårt? Med mer hjälp så slöade musklerna helt enkelt till sig så mycket att de inte längre ens hjälpligt fungerade för att avlasta de sladdriga fotlederna och därmed förvärrades problemen av just de skor och inlägg som skulle vara så bra?

Jag har inga svar på det här men undrar gör jag. Och under tiden fortsätter jag att springa lite grand nästan-barfota-löpning - bara för att det verkar som om det är bra för mig.


2010-03-18 13:21.


Kommentarer till blogginlägget


Intressant reflektion som säkert stämmer. :-) Tror inte heller riktigt på för mycket skydd och dämpning kring fötterna. De måste ju användas för att stärkas?

Jag velar med barfotalöpning tills jag får veta att det är OK med nedsjunkna främre fotvalv och barfotalöpning. Annars har jag också sprungit i strumplästen regelbundet sen i höstas och känner att fötterna blir starkare. Men du, hallux valgus är väl heller inte att leka med?
2010-03-18Vela var oerhört bra ord för vad jag sysslar med också. För om det jag har skrivit här ovan stämmer så skulle jag ju i logikens namn lägga av, eller iaf kraftigt minska, användandet av inlägg. Och jag gillar ju mina inlägg...

Intressant är det dock att du, som alla andra, påpekar att det är allvarligt med hallux valgus. För det är pga hallux valgus (och min därav följande våldsamma överpronation) som jag ju fått ordinerat både skor mot överpronation och inlägg. Samtidigt har jag aldrig någonsin haft det minsta ont (utom i fåfängan) som jag kunnat spåra till mina hallux valgus. Skumt. (Men jag gör iofs rätt många tåspret och så'nt för att det inte ska förvärras)
2010-03-18Hmm, har börjat intressera mig för VFF efter nyåret. Det här försvagar ju inte argumenten för ett sådant inköp.

Och inom läkarvärlden är det inte ovanligt att man korrigerar symptom istället för orsaker. Man behöver ha lite tur och träffa någon som intresserar sig för bakgrunden. Och som vågar föreslå lite oortodoxa metoder.

"Hörrödu, jag tror att lösningen på dina problem är lite barfota träning. Jag skriver ut ett recept på barfotapromenader vid strandkanten." ;)
2010-03-18OK, det vitiga är ju att du inte har ont av dem. Min kära mor hade problem med hallux valgus, enorma smärtor till slut och inga skor passade. Så hon opererade dem och blev bra. Dock var det en lång konvalescenstid efteråt, vilket jag misstänker att du inte är intresserad av? :) Men, som sagt, du är nog inne på rätt väg. Annars hade nog tassarna protesterat. Och jag får vela ett tag till...trots att jag gillar barfotalöpning. Det är så lätt och behagligt!
2010-03-18Vad är VFF? Ett nytt fotbollslag?
2010-03-19Vibram Five Fingers, visste inte alla det? ;)

BILD:http://birthdayshoes.com/media/blogs/bdayshoes/mens_vibram_five_finger_bikila_grey.jpg
2010-03-19Stig: Håller med men propagerar inte gärna för vare sig det ena eller det andra - jag har ju bevisligen dålig koll på mina egna fötter och än sämre på andras. Men roliga är de, mina VFF, och jag skulle absolut använda dem även om de inte vore bra för mig!

Pia: VFF är som Stig sade ovan och dessutom det absolut bästa hot som finns när det gäller att få tonårsdöttrarna att göra som jag vill ("om du inte....så tar jag på mig och åker och handlar/på föräldramöte/går på promenad...) Fantastisk uppfinning!


2010-03-19Jaha. Ja då så.
2010-03-19Springs det helt barfota ibland, eller är det alltid VFF på dig/er? :) Intressant debatt är det iallafall, läst många bra inlägg här på Funbeat som talar för barfotalöpningen.
2011-02-03Sprang litegrann barfota (på asfalt) i somras/höstas men tycker det har varit lite kallt i vinter ;) Barfota har jag nog aldrig sprungit mer än ca 2 km i sträck, däremot försöker jag ta löpbandspass i VFF med (någorlunda) jämna mellanrum under den kallare årstiden och det blir väl ca 4-5 km i stöten - mer så får jag dessvärre skavsår :-(
Slarvar jag och bara springer i skor så får jag förr eller senare känningar i fötterna, då vet jag att det är dags.
2011-02-03